
DIE ENE GROENTE DIE IK HAAT: RODE KOOL
Ook al is mijn mama de beste kok van de hele wereld, en heeft ze me ongeveer alles leren eten, tot op de dag van vandaag heb ik een gigantische afkeer van rode kool. Mama heeft haar best gedaan hoor: appeltjes erbij, wat suiker, sommige mensen doen er rozijntjes bij, maar dat heeft allemaal niks uitgehaald. Die roodpaarse plat gekookte drap die wij ook op internaat bij een worst en al even plat gekookte aardappeltjes voorgeschoteld kregen, bezorgt me echt nachtmerries. En toen ik ooit in een interview las dat Peter Goossens van het waanzinnige Hof Van Cleve rode kool ook niet te vreten vindt, was ik opgelucht: zelfs de grootsten delen mijn mening. Mooi zo.
En toch…. het was Sofie Dumont die mij eens een lekker slaatje van rauwe rode kool voorschotelde in haar kookprogramma op VTM, en ik moet zeggen, dat vond ik eigenlijk, ondanks mijn aangeboren of aangeleerde aversie voor rode kool, best lekker. Sindsdien maak ik het vaker, bedenk er variaties op, en vanmiddag, in de Spaanse zon, slaagde ik er zelfs in om een volledige tafel rode koolhaters te overtuigen. 4 volwassenen en twee kinderen hebben zonder morren dit frisse slaatje bij de gegrilde worstjes en brochettes naar binnen gespeeld. En nog eens bij geschept zelfs. Ze vonden het oprecht lekker. En ja, ikzelf ook! Weg mijn rode koolfobie. Misschien moet je het ook maar eens proberen bij de barbecue, dit heerlijk warme weekend.
Bereiding
- Snij de halve rode kool met een broodmes helemaal fijn
- Snipper een halve rode ui en meng onder het slaatje
- Snij een ongeschilde granny smith in 4 en haal er het klokhuis uit.
- Snij een brunoise van drie kwart van de appel en meng onder de rode kool
- Rasp het overblijvende kwart van de appel over de sla
- Rasp ook een halve duim gember over de sla
- Rasp de zeste van een limoen over de sla
- Pers het sap van de limoen over de sla
- Voeg olijfolie, flink wat peper en zout toe en eventueel nog wat appelazijn
- Eventueel wat koriander fijn snipperen en aan de sla toevoegen
- Alles goed mengen
Dresseren
- Eventueel een paar partjes Granny Smith mooi in het slaatje planten zoals op de foto
- Heerlijk bij de barbecue.
Reacties