DIE ENE GROENTE DIE IK HAAT: RODE KOOL
Recept

Die ene groente die ik haat: rode kool

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een halve rode kool
  • 1 Granny Smith
  • 1 limoen
  • 1 halve rode ui
  • 1 halve duim gember
  • 5 el olijfolie
  • 1 el appelazijn (of andere azijn natuurlijk)
  • Wat koriander
  • Peper en zout
DIE ENE GROENTE DIE IK HAAT: RODE KOOL

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Snij de halve rode kool met een broodmes helemaal fijn

2 / 11

Snipper een halve rode ui en meng onder het slaatje

3 / 11

Snij een ongeschilde granny smith in 4 en haal er het klokhuis uit.

4 / 11

Snij een brunoise van drie kwart van de appel en meng onder de rode kool

5 / 11

Rasp het overblijvende kwart van de appel over de sla

6 / 11

Rasp ook een halve duim gember over de sla

7 / 11

Rasp de zeste van een limoen over de sla

8 / 11

Pers het sap van de limoen over de sla

9 / 11

Voeg olijfolie, flink wat peper en zout toe en eventueel nog wat appelazijn

10 / 11

Eventueel wat koriander fijn snipperen en aan de sla toevoegen

11 / 11

Alles goed mengen

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Eventueel een paar partjes Granny Smith mooi in het slaatje planten zoals op de foto

2 / 2

Heerlijk bij de barbecue.

Laat het smaken.

Ook al is mijn mama de beste kok van de hele wereld, en heeft ze me ongeveer alles leren eten, tot op de dag van vandaag heb ik een gigantische afkeer van rode kool. Mama heeft haar best gedaan hoor: appeltjes erbij, wat suiker, sommige mensen doen er rozijntjes bij, maar dat heeft allemaal niks uitgehaald. Die roodpaarse plat gekookte drap die wij ook op internaat bij een worst en al even plat gekookte aardappeltjes voorgeschoteld kregen, bezorgt me echt nachtmerries. En toen ik ooit in een interview las dat Peter Goossens van het waanzinnige Hof Van Cleve rode kool ook niet te vreten vindt, was ik opgelucht: zelfs de grootsten delen mijn mening. Mooi zo.

En toch…. het was Sofie Dumont die mij eens een lekker slaatje van rauwe rode kool voorschotelde in haar kookprogramma op VTM, en ik moet zeggen, dat vond ik eigenlijk, ondanks mijn aangeboren of aangeleerde aversie voor rode kool, best lekker. Sindsdien maak ik het vaker, bedenk er variaties op, en vanmiddag, in de Spaanse zon, slaagde ik er zelfs in om een volledige tafel rode koolhaters te overtuigen. 4 volwassenen en twee kinderen hebben zonder morren dit frisse slaatje bij de gegrilde worstjes en brochettes naar binnen gespeeld. En nog eens bij geschept zelfs. Ze vonden het oprecht lekker. En ja, ikzelf ook! Weg mijn rode koolfobie. Misschien moet je het ook maar eens proberen bij de barbecue, dit heerlijk warme weekend.

Bereiding

  1. Snij de halve rode kool met een broodmes helemaal fijn
  2. Snipper een halve rode ui en meng onder het slaatje
  3. Snij een ongeschilde granny smith in 4 en haal er het klokhuis uit.
  4. Snij een brunoise van drie kwart van de appel en meng onder de rode kool
  5. Rasp het overblijvende kwart van de appel over de sla
  6. Rasp ook een halve duim gember over de sla
  7. Rasp de zeste van een limoen over de sla
  8. Pers het sap van de limoen over de sla
  9. Voeg olijfolie, flink wat peper en zout toe en eventueel nog wat appelazijn
  10. Eventueel wat koriander fijn snipperen en aan de sla toevoegen
  11. Alles goed mengen

Dresseren

  1. Eventueel een paar partjes Granny Smith mooi in het slaatje planten zoals op de foto
  2. Heerlijk bij de barbecue.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad … Lees meer

Salade met verse tonijn ketjap

Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets … Lees meer