15 mei 2017 was een zotte dag. Nadat ik er achter de schermen al een paar maanden mee bezig was werd deze blog gelanceerd. Ik was altijd al een fanatieke hobbykok. Ik had voor HLN een paar jaar een volledige culinaire pagina in de weekendkrant gemaakt, met recepten, en tips, met recensies en culinaire weetjes. En ik had al twee kookboeken uitgebracht onder de naam Would Be Chef. Maar ik had nood aan een platform waar ik mijn ideeën nog meer kon delen. En omdat de sociale media zo belangrijk waren geworden, en ik er zelf ook heel actief op was, beslisten we om een foodblog te maken. We waren van in het begin best ambitieus. Want waar de meeste blogs op dat moment vooral met recepten uitpakten, wou ik dat per se combineren met culinaire nieuwtjes, restaurantbesprekingen, tips and tricks, en opiniërende columns die vaak (maar ik geef toe, ook heus niet altijd) te maken hebben met lekker eten, drinken of reizen. Het goede leven van een hobbykok dus.
We hoopten een gat in de markt te vullen en alle hobbykoks in het land een plek te bezorgen waar ze graag rond zouden snuisteren, ideetjes opdoen, en geïnspireerd raken om zelf in de keuken aan de slag te gaan, nieuwe producten uit te proberen en verrassende restaurantjes te bezoeken. Vandaag, vier jaar later, is Would Be Chef een vast uitstapje geworden voor honderdduizenden hobbykoks en levensgenieters. Alle artikels worden door mezelf geschreven, het zijn er vaak drie of vier per dag. We werken heel transparant samen met enkele partners uit de culinaire wereld waardoor we nieuwe recepten kunnen ontwikkelen, en professioneel laten fotograferen of filmen. Op onze win-pagina kun je al vier jaar lang fantastische prijzen winnen, van keukentoestellen, tot gastronomische etentjes, van proefsets, tot reizen. En elke keer opnieuw probeer ik met boeiende content bij zoveel mogelijk mensen de goesting voor lekker eten aan te wakkeren. Het is best veel werk, maar het is het leukste werk ooit. Ik schrijf ontzettend graag, het is spannend om te ondernemen en een eigen medium uit te bouwen, en het is fijn om de lezers dag in dag uit nieuwe culinaire verhalen en recepten aan te kunnen bieden.
De tweede verjaardag van Would Be Chef vierden we in Het Gebaar in Antwerpen. Samen met mijn lieve vriend Roger van Damme hebben we toen een “4 mains” gekookt voor een goed doel. Vorig jaar zaten we nog midden in de eerste covid-golf en hebben we onze feestplannen moeten opzij schuiven. Ook dit jaar was samen koken met een grote chef wat moeilijker te realiseren omdat de horeca zich nu even volop moet concentreren op de heropening binnen, op 9 juni. Maar we vieren dit jaar onze verjaardag met ons eigen restaurant in Gent. Het is een pop-up samen met Deliveroo, en in de hele stad (9000) kun je een maand lang mijn meest gezochte gerechten van deze blog bestellen. Voor de mensen buiten Gent: even geduld. We zitten uiteraard niet stil. Would Be Chef is nog jong, amper vier jaar oud, maar we bruisen van de plannen voor de komende maanden en jaren. De kans is bijzonder groot dat ook elders in het land een mogelijkheid zal komen om mijn gerechten te proeven. Een mooi vooruitzicht voor dit nieuwe jaar.
Ik wil jou, beste lezer bedanken. Het is voor jou dat ik het doe: elke dag op zoek gaan naar leuke culinaire verhalen om te vertellen, veel lezen en veel schrijven, op zoek gaan naar trends en nieuwe recepten. Ik doe het zo ontzettend graag. Het komt vanuit het diepste van mijn hart. Ik doe het nog elke dag met volle goesting. Het feit dat er elke dag zovele duizenden mensen de artikels lezen, tips en vragen doorsturen en meespelen met wedstrijden, het feit dat er elke dag zovele tientallen mensen mijn recepten uitproberen, dat maakt me nederig en blij. Dank u dank u dank u. De vierde verjaardag van Would Be Chef ga ik vandaag vieren met een lekker glas. Op jullie gezondheid! Santé beste volgers. Ik ben blij en dankbaar dat je me leest.
Dat kwam zo: hoe gepassioneerd ik ook was en ben over koken, ik ben geen gediplomeerde chef, dus ik wou me niet met de echte vergelijken. Ik vond Would Be Chef een leuke geuzennaam die mijn ambities ook een beetje relm
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer