Opgelet: ik heb iets gevaarlijks niet vermeld in een artikel over afvallen!

Ik moet jullie even waarschuwen. Eerder deze week heb ik op deze blog geschreven dat er geen wondermiddelen bestaan om af te vallen, behalve één ingrediënt misschien: de pompelmoes. Dat volledige bericht stond vanochtend ook in mijn nieuwsbrief.

Ik schreef dat de pompelmoes “The King” is in de fruitwereld wanneer het over gezondheid en je gewicht onder controle houden gaat. Pompelmoes is namelijk rijk aan vezels en heeft een erg lage “glycemische index”. Dat wil gewoon zeggen dat het fruit langzaam wordt afgebroken en het effect van de koolhydraten op de bloedglucosespiegel daardoor zeer klein is. Een pompelmoes geeft ons daardoor lange tijd een verzadigd gevoel.

Ik kreeg echter verschillende mailtjes en opmerkingen van volgers van Would Be Chef. Jullie wilden mij en mijn volgers toch voor één ding waarschuwen. Ook al had ik niet echt de loftrompet gezongen van de pompelmoes, omdat ik er zelf niet zo gek van ben, ik heb wel gezegd dat het helpt om af te vallen. En ja, pompelmoes mag je dan wel een verzadigd gevoel geven, maar er is wel een zeer belangrijke keerzijde van de medaille. Het is namelijk niet OK om pompelmoes te eten in combinatie met sommige geneesmiddelen.

Pompelmoezen bevatten volgens de site www.gezondheid.be namelijk ook furanocumarine, die het metabolisme, en dat is dus ook de tijd die nodig is om een geneesmiddel af te breken, flink beïnvloedt. Daardoor kan er een pak meer actieve stof in het lichaam aanwezig zijn dan verwacht. Het effect van bepaalde medicijnen in combinatie met pompelmoes kan 5 tot 10 keer sterker zijn dan normaal, en dat is dus best gevaarlijk, en vooral niet de bedoeling en het kan zorgen voor ernstige bijwerkingen. Er wordt gesproken over ernstig nierfalen, interne bloedingen, en in sommige gevallen zelfs een plotselinge dood.

Het beste kun je dus de bijsluiter goed nalezen, of overleggen met je apotheker of dokter. Want het eten van pompelmoes, of het drinken van pompelmoessap kan tot grote problemen leiden wanneer je bepaalde geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld cholesterol, infecties, hart- en vaatziekten, braakmiddelen en zelfs kankergeneesmiddelen gebruikt.

Ik moet heel eerlijk zijn, ik was al geen grote fan van pompelmoes, ik vind het absoluut niet lekker, en als ik dit zo allemaal lees, is mijn enthousiasme niet echt veel groter geworden. Doe me een lol: wees voorzichtig, zeker als je medicijnen neemt. En de belangrijkste raad. Eet alles met mate en overdrijf met niks.