MIJN FAVORIETE RESTAURANTS IN BARCELONA
Nieuws

Mijn favoriete restaurants in barcelona

Intussen weet zowat iedereen dat ik halftijds in Barcelona woon, en dat ik ook hou van de betere restaurants, dus krijg ik wel eens de vraag: “wij gaan ook naar Barcelona, geef ons eens wat tips waar we kunnen gaan eten…

Overal verspreid op deze blog staan restaurants in Barcelona, en ook recepten waarvoor ik mijn inspiratie in de restaurants van de Catalaanse hoofdstad haalde. Al heel veel mensen hebben er hun profijt mee gedaan.

Maar het werd toch tijd om deze lijst eens wat op te frissen, omdat sommige van mijn “all time favorites” jammer genoeg gesloten zijn, en er intussen toch ook weer een paar nieuwe toppers bij zijn gekomen.

Dit is de meest actuele lijst. Geniet ervan. En ja, als je één van deze restaurants bezoekt, zeg dan even dat je door mij gestuurd bent, op de meeste van deze plekjes kennen ze me intussen redelijk goed… Oh ja, als je de naam van het restaurant aanklikt, dan stuur ik je meteen door naar de website, zodat je als je dat wilt, direct kunt reserveren, of even de menukaart, de prijzen, en de foto’s kunt bekijken. Nog vragen? Shoot!

TICKETS

M’n absolute favoriet. Het is en blijft één van de beste restaurant ter wereld. Van Albert Adria, die destijds samen met z’n broer Ferran Adria de eigenaar was van El Bulli. Tapas-gewijs krijg je in Tickets werkelijk de mooiste gerechtjes, steeds verrassend, altijd lekker. Eén van m’n lievelingsrestaurants wereldwijd. Opgelet: heel moeilijk te reserveren. Maar wel het proberen waard.

VIA VENETO

Het meest klassieke restaurant in Barcelona. Bestaat 50 jaar, en sinds jaar en dag heeft Via Veneto een Michelinster. Ouderwets lekker. Salvador Dali was er kind aan huis. Vraag naar de steak tartare. Die staat niet op de kaart, maar doe ze mijn groeten, en je eet de beste steak tartare die je ooit at.

PACO MERALGO

Er zijn massa’s goede tapasrestuarants in Barcelona, maar dit is toch één van de allerbeste. Dat die dan ook nog eens gelegen is, net om de hoek van waar ik woon, is handig meegenomen. Denk aan brood met tomaat, aan de beste schaaldieren, patatas bravas, heerlijk rundvlees met look, gebakken in gloeiend hete aarden kommetjes, kortom: pure lekkernijen.

BE SO

In het bekende hotel Princesa Sofia aan de Diagonal zijn bijzondere dingen aan het gebeuren in Be So. Niemand minder dan de Catalaanse horecagoeroe Carles Tejedor  wil er de klassieke topgastronomie brengen die ik bijvoorbeeld ken van bij Via Veneto (waar hij zelf toch jarenlang de chef was) maar dan wel op een hedendaagse manier: fris gepresenteerd, op prachtige moderne borden, in een luxueus hedendaags kader. En toegegeven: daar slaagt hij wonderwel in. Dit restaurant krijgt binnenkort een ster, dat is wel zeker.

BOTAFUMEIRO

Een echt instituut! Ik denk dat er honderden mensen tegelijk kunnen eten in deze op het eerste zicht verborgen eettempel in Gracia. Maar net door het gigantische debiet eet je er altijd kraakverse vis. Ga voor de paëlla met kreeft, beter kun je die in de stad volgens mij niet vinden.

VIVANDA

Ik twijfel altijd of ik dit restaurant wel zou aanraden. Omdat het bij mooi weer altijd al bomvol zit en ik er zelf daardoor ook bijna nooit meer reserveren kan. Maar goed, geen geheimen op deze blog. Vivanda heeft één van de fraaiste tuinen van de stad, en de menukaart staat vol heerlijke gerechten. Zeker op het terras reserveren en je goed laten gaan. Het is er verrassend goedkoop!

CHEZ COCO

Kip aan het spit. Dat klinkt ordinairder dan het is. Want in dit prachtig interieur, en op het romantische terras kun je de beste Spaanse kippetjes van de rotisserie bestellen. Kies de smaak die je het lekkerste vindt, en bestel er zeker puree bij (die is old school lekker: half aardappelen, half boter)

LASARTE

Sinds enkele maanden heeft Barcelona eindelijk een restaurant met drie sterren: Lasarte. Martin Berasategui, die zijn fantastische hoofdrestaurant in Lasarte-Oria in Baskenland heeft, heeft in Barcelona dus dit tweede restaurant, en de derde ster is in beide restaurants zeer verdiend. Enkele weken geleden hadden we de eer om aan de chefs table met acht vrienden te dineren, en de service en het eten waren van een waanzinnig hoog niveau. Lasarte bevindt zich in het pas gerenoveerde Monuments hotel vlakbij de Passeig de Gracia.

JAIME BERIESTAIN

Dit is een plek waar je absoluut naar toe moet. Het is een concept store vol interieurspulletjes, maar ook een restaurant én een bloemenwinkel. Je kan er brunchen, lunchen en super lekkere dessertjes smullen. Prachtige plek! One of my favourites.

BODEGA 1900

Aangezien het zo moeilijk is om bij Tickets een tafeltje te boeken wil ik graag het minder chique maar zeker zo lekkere Bodega 1900 aanraden. Dat is letterlijk aan de overkant van de straat van Tickets gelegen, en je eet er iets “gewonere” maar ook zalige tapas. De inrichting van het kleine sympathieke restaurantje is wat rustieker. Je waant je in een authentieke Vermout-bar. Het is er ook een stuk goedkoper dan aan de overkant. Maar vergis je niet: de hand van de meester proef je in elk gerecht.

PIAZZE D‘ITALIA

Een zeer toegankelijke, maar prima Italiaan bij ons in de straat. De pasta de la mamma is er heerlijk, een mooie ovenschotel met ballekes. Ideaal restaurant om met de kinderen heen te gaan.

MAMA ROSA BEACH

Aan het strand, aan het W hotel ideaal voor een lunch in de zon. Niks overdreven fancy, culinaire niet het meest verrassende restaurant van de stad, maar ik vind het een fijne plek om te zitten wanneer de zon schijnt, onder andere omwille van het prachtige zit over het strand, en vooral: ze hebben daar hele dunne, crispy pizza. De rustica met gehakt en courgetten is mijn favoriet.

PAKTA

Het ge-wel-dige “Aziatische” restaurant van Albert en Ferran Adria in Barcelona. Net als hun andere restaurants in de stad is ook dit een echte culinaire tempel. Hier at je vroeger altijd Nikkei keuken: een combinatie van de Japanse en Peruviaanse keuken. Denk aan sushi en sashimi maar dan een stuk pittiger gebracht. Maar sinds kort varen ze een verrassende nieuwe koers, en gaan ze voor Mediterrane keuken met Aziatische invloeden. Verschillende vrienden van me vinden dit het beste “Aziatische restaurant” van de stad. Opgelet: sommige smaken zijn hier wel zeer uitgesproken, en dus niet voor culinaire beginnelingen of mensen met weinig zin in avontuur.

IKIBANA

Ikibana is de Japanse stijl om bloemstukken te maken en  dat zie je ook aan de drie restaurants (in drie verschillende wijken van de stad is er een afdeling van deze lekker culinaire “keten”) die prachtig ingericht zijn. Ook dit is een cross-over keuken, tussen de Japanse en de Braziliaanse keuken, en ook dit levert heel lekkere gerechten op. Mooie setting, prima eten, verrassend maar niet al te ver gezocht. Niet echt goedkoop in vergelijking met Out of China en Robata.

ROBATA

Een relatief nieuwe sushibar. De naam Robata is het Japanse woord voor barbecue, en dat kun je hier dus ook eten: spiesjes rundsvlees of kip van e grill, en ook lekkere groene asperges met wat zeezout. De sashimi is fantastisch. De sushi erg funky. En het decor is heel trendy. Niet duur trouwens. Voor een meer uitgebreide recensie kun je hier terecht.

OUT OF CHINA

Voor mij de beste Chinees van de stad. Het decor is trendy, en niet zo’n oubollig Chinees interieur zoals we dat bij ons vaak zien. De kaart is heel uitgebreid en helemaal niet duur. Zeker reserveren, want het restaurant zit snel vol. Meestal starten wij met een variatie aan dim sums. De noodles zijn uitstekend. En ik ben zelf een liefhebber van Peking Duck, en die is hier ook prima.

KOY ShUNKA

Wellicht de beste Japanner van de stad. Mèt Michelinster. Het was mijn goede vriend Roger Van Damme die me eerst over dit restaurant sprak als zijnde een echte aanrader, en gelijk had ie. Je voelt je bijna in Japan wanneer je hier eten gaat, en zeker wanneer je aan de counter eten kunt en de gerechtjes vlak voor je neus bereid worden. Opgelet: wel een duurdere prijsklasse!

PINHAN

Een zalig terras in Turo Park, midden in één van de meest exclusieve woonbuurten van de stad, waar het heerlijk zitten is. De setting van Pinhan is idyllisch, en het eten is er best OK maar zeer casual en zoals bijna overal in de stad niet duur. Het aanbod is wat minder uitgebreid dan vroeger, maar het eten is er wel gezond en lekker. Met veel aandacht voor vegetariërs.

CECCONI’S

Als je houdt van lekkere Italiaanse keuken, dan is dit een zalige plek. In een heel trendy restaurant met een grootse wereldstadsfeer verwennen ze je met authentieke Italiaanse comfortfood. Oprecht één van de places to be aan de haven, in het beroemde Soho House.

MAITEA

Als je echt eens goedkoop, maar wel lekker eten wil, dan kan ik je dit plezante restaurant aanbevelen, in onze straat. vanuit onze flat kijk je eerlijk gezegd uit op dit restaurant. Je eet hier aan de toog echt heel lekkere pinxtos, Baskische tapas. Je neemt uit de koeltogen de tapas die je lekker vindt, en je betaalt nadien gewoon per gespaard prikkertje. Hier komen de locals vanaf de middag tot heel laat ’s avonds doorlopend lekker genieten aan een belachelijk scherpe prijs.

ESTIMAR

Mijn meest verrassende ontdekking van de afgelopen maanden: Estimar, een zalige visrestaurant. Chef Rafa Zafra werkte jaren in de grote keukens van Spanje. Bij La Hacienda Benazuza, bij Azark en ook bij de broers Adria in El Bulli. Met Estimar gaat deze van oorsprong Andalusische chef voor een compleet product-gedreven keuken. Kraakverse vis en schaaldieren spelen de fantastische hoofdrol, zonder al te veel poespas of tierlantijntjes. Maar wel perfect bereid, vaak in de rookoven of op de grill. Grote klasse!

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer