
Hoe lang blijft flessenwater goed?
Water drinken is een goed idee. Ik drink massa’s water, en wel om deze redenen: water is gezond. Bij ons op kantoor staat een SIP-automaat, en dat is erg handig. Ik blijf af- en aan lopen om bij te tanken. Maar onderweg in de auto drink ik ook flessenwater.
Boeiend om te weten is dat de houdbaarheidsdatum op je plastic waterfles er staat omwille van de fles, en niet door het water dat in de fles zit. Water bederft namelijk niet, het bevat immers geen suiker of proteïnen zoals voedsel. De verpakking wordt dus sneller slecht dan het water. Maar bij glazen flessen zou de houdbaarheidsdatum al langer zijn dan bij PET-flessen.
Toch staat er een houdbaarheidsdatum op flessen omdat de wet dat zo voorschrijft, en er door het transport, licht of warmte een smaakverlies zou kunnen zijn na verloop van tijd. Vaak is dat een houdbaarheidsdatum van ongeveer twee jaar. Maar het water na die datum opdrinken blijft even gezond. Het kan hooguit wat anders gaan smaken.
Een open fles zorgt er echter wel voor dat water slecht wordt, omdat door het opnemen van zuurstof de chemische structuur verandert. En als je drinkt van de fles komen er sowieso via je speeksel bacteriën in het water die er voor zorgen dat je water vies of rot gaar ruiken na verloop van tijd. Beter dan steeds uit flessen te drinken is dus een drinkbus gebruiken, maar die moet je in principe ook met wasmiddel uitspoelen om de bacteriën te verwijderen.
Hoe dan ook: cheers! Drink maar een goede slok, en zelfs een hele fles, of lekker veel (gezuiverd) kraantjeswater. Want kraantjeswater is vaak ook gewoon even gezond. Water drinken is de boodschap. Het is gewoon ontzettend goed voor je. Lees maar hieronder.
Reacties