GAAT GERT DE MANGELEER SERGIO HERMAN EN ALBERT ADRIA ACHTERNA?
Nieuws

Gaat gert de mangeleer sergio herman en albert adria achterna?

Zaterdag zag ik mijn goede copain Gert De Mangeleer heel even terug, in de coulissen van Club Brugge, ons beider favoriete voetbalploeg. De topchef, die met zijn drie sterren voor Hertog Jan ook in de top 100 van de wereld staat, zag er bijzonder gelukkig en ontspannen uit. Ik was blij om te zien hoe goed hij in z’n vel zit. Gert straalt levensvreugde uit, en massa’s ambitie. En ik begrijp maar al te goed waarom.

Eind vorig jaar kwam de voor velen zeer onverwachte mededeling dat Gert en zijn compagnon Joachim Boudens op het einde van 2018 zullen stoppen met Hertog Jan. Dat leek triest nieuws, want zo’n prachtige eettempel die de deuren sluit, dat is uiteraard jammer.

De Mangeleer was duidelijk: na jarenlang meedraaien op het allerhoogste niveau was het tijd voor iets anders. Een restaurant met drie sterren, dat vereist immers dag en nacht opperste concentratie, je moet de lat steeds hoger leggen, en als je ook maar even het gevoel hebt dat de immense vernieuwingen en verbeteringen die je jaar na jaar door wist te voeren in je manier van koken de komende vijftien jaar niet meer dezelfde vooruitgang zullen kunnen opleveren, dan is het misschien slim om je andere culinaire ambities eindelijk eens volop te gaan te verkennen.

En dat is exact wat Gert en Joachim voor ogen hebben: hun culinaire tapasrestaurant L.E.S.S. verder uitbouwen. Het restaurant weldra verplaatsen naar een pand met meer mogelijkheden. Misschien zelfs nieuwe vestigingen openen. Daar was Gert meteen duidelijk over. Maar ook andere culinaire verhalen gaan vertellen, in binnen- en misschien zelfs buitenland, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Toen we het zaterdag over de toekomstplannen hadden fonkelden de ogen van Gert. Deze super ambitieuze topchef bruist van de ideeën en gaat, net zoals die andere drie sterrrenchef Sergio Herman deed na het sluiten van het prachtige Oud Sluis ons serieus verrassen vanaf volgend jaar.

Gert z’n goesting om de wereld even culinair, maar wel laagdrempeliger maar minstens even smaakvol te gaan verwennen, doet me denken aan de drive die ik in Barcelona telkens weer zien bij Albert Adria, de broer van Ferran. Nadat ze hun restaurant El Bulli (jarenlang nummer 1 van de wereld) sloten besliste Albert om in Barcelona uit te pakken met verschillende nieuwe toegankelijkere restaurants. Tickets, Bodega 1900, Pakta, Nino Viejo, Hoja Santa en Enigma, het zijn allemaal totaal verschillende restaurants, maar allemaal zijn ze absolute top. Tickets staat zelfs op nummer 25 in de wereld, terwijl het niks heeft van een stijfdeftige sterrenzaak, maar alles van een fantasievolle no-nonsens tapasbar met onwaarschijnlijk lekker eten. Volgens mij zijn het dat soort avonturen die we van Gert mogen verwachten. De tipjes van de sluier die hij zaterdag al op wou lichten doen me nu al uitkijken naar 2019.

Doe je zelf een lol. Twee weken voor El Bulli sloot kreeg ik een uitnodiging van mijn goede vriend Roger Van Damme om er te gaan eten, maar die avond had ik andere plannen die niet afgezegd konden worden. Ik vind het tot op vandaag jammer dat ik er nooit ben geweest. In Oud Sluis was ik wel nog een keer, enkele weken voor het sloot, gelukkig. Het was fantastisch. Mis de kans niet om nog één keer naar Hertog Jan te gaan. Ik ga zelf zeker nog een keer langs. Want het eten dat je daar krijgt, de wijnen die je er proeft, maar ook de fantastische locatie zijn uniek. Eind dit jaar sluit het restaurant voorgoed. Logisch, een perfecte nieuwe stap voor Gert en Joachim, maar Hertog Jan zal toch ontzettend gemist worden. Probeer daarom dit jaar nog een tafeltje te bemachtigen. Want alles wat Gert en Joachim nadien gaan doen zal fantastisch worden, maar probeer deze kans toch niet te missen!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer