ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
Restaurant

Echt indrukwekkend: hertog jan!

Op mijn verjaardag probeer ik altijd te lunchen in een toprestaurant, zeker als die midden in de week valt. Ik ging vroeger al eens naar de Karmeliet, vorig jaar was ik in het Hof Van Cleve, en dit jaar had ik een tafeltje gereserveerd bij mijn goede vriend Gert De Mangeleer in Hertog Jan. Ik at er vroeger al een paar keer, op de vorige locatie. En ook in de schitterend gerenoveerde boerderij in Zedelgem ging ik al één keer dineren, een goede twee jaar geleden, toen ze nog niet zo lang verhuisd waren. Telkens waren dat topervaringen. Maar wat ik daar deze middag mocht beleven overtreft alles.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Wat een schitterende lunch. Gert en zakenpartner Joachim hebben een magnifieke eettempel gebouwd die zich kan meten met de allergrootsten in de culinaire wereld. Werkelijk elk gerecht was prachtig. Super gestileerd en uitgebalanceerd. Soms met erg uitgesproken smaken en verrassende combinaties maar wel altijd schitterend in evenwicht. En bijzonder lekker.

Eerst de drie hapjes al: avocado met tomatenpoeder en croutons met olijfolie en tomaat. Zalm met gemarineerde komkommer, jus van champagne en dille-olie. En de klassieker van het huis: polderaardappel met koffie, vanille en Mimolettekaas. Drie keer een schot in de roos. Wat ik zo bijzonder vond: de drie hapjes waren gerechten op zich, zowel qua smaak als qua complexiteit. Geen wachtbordjes, maar meteen raak.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Daarna kwam een beetje lente in het bord met een tartaar van makreel met gefermenteerde rode kool en licht gerookte geitenkaas. Gevolgd door erg kunstige dim sums van pompoen met Bretoense langoustine op passievrucht. Eerlijk: ik ben altijd bang voor passievrucht in een hartig gerecht, vaak gaat dat helemaal fout, maar hier gebeurde het tegenovergestelde. De zure toets werkte perfect in dit bord.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Daarna één van m’n favorieten van de middag: erg op de grenzen gespeeld, maar er niet over en daardoor zondermeer subliem: asperge uit Sijsele, gegrild en gecombineerd met gesmolten pancetta, mousseline van rundsmerg en kimchi. Nadien een mooie variatie op paling in het groen, maar dan erg hedendaags en licht: Oosterschelde paling, gelakt en gecombineerd met groene kruiden uit de tuin en daslook. Nadien kregen we een rondleiding in de indrukwekkende keuken waar we een bonbon van passievrucht met ganzenlever en cola kregen. Pittig tussendoortje.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Terug aan tafel werd ons de fameuze wandeling door de tuin geserveerd. Een mooi bordje vol groenten, kruiden en bloemen uit de indrukwekkende eigen tuin (waarop je van je tafel uitkijkt) geïnspireerd door de bekende Franse topchef Michel Bras. Het is één van de signature gerechten van Gert, elke keer anders, met elke keer een waaier aan uiteenlopende smaken. Wat hou ik daar toch van. Zo puur, zo lekker, zo gezond.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Als hoofdgerecht kregen we eend uit Miéral, in hooi gegaard, nadien gerookt met rode biet en jus van zoethout. Ik ben geen extreme eendfan, maar de garing was succulent, en wat was die smaak van zoethout een mooie extra toets naast de rode biet. Sommelier Dries, net als Gert en Joachim een supervriendelijke en professionele gastheer, serveerde bij elke gang een mooi glas wijn.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Ook al ben ik geen grote dessertfan, hier wou ik toch nog even proeven of de extreme hoge kwaliteit ook in het zoete bleef gehandhaafd en ik werd absoluut niet ontgoocheld. Eerst kwam er een combinatie van chocolade met framboos en bloempjes uit de tuin. Mooi. En nadien een heerlijke variant op de guilty pleasure van de chef: Snickers. Helemaal ontmanteld en weer opgebouwd, met zoet en zout, chocolade, nootjes en karamel. Zalig.

ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!
ECHT INDRUKWEKKEND: HERTOG JAN!

Hertog Jan staat op 61 in de top 100 van beste restaurants van de wereld, maar mag zich meten met de aller-allergrootsten. Ik heb in hoger scorende restaurants minder goed gegeten. Een dikke proficiat aan het ganse team. Dit was een verjaardagslunch om nooit te vergeten.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna, een heerlijke Japanner in Barcelona

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer