Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv
Nieuws

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

Tijdens de coronacrisis en de bijhorende quarantaine in het voorjaar zijn plots meer en meer mensen het wandelen gaan ontdekken. Het was naast fietsen en het doen van de meest strikt noodzakelijke boodschappen in de voedingswinkels en supermarkten de enige manier om even te ontsnappen uit ons kot. Ik ben zelf sinds jaar en dag een fervent wandelaar, maar ik vond het wel fijn om te merken dat er plots heel veel gelegenheidswandelaars zijn bijgekomen. En nu we opnieuw in een lockdown zitten en in feite bijna geen mensen mogen ontmoeten ontsnappen we ook weer massaal uit ons kot door een flinke wandeling te maken.

Wandelen is een makkelijke sport. Ik durf mensen wel eens te motiveren door hen te zeggen “voor wandelen heb je absoluut niks nodig. Iedereen kan overal op elk moment wandelen. Gewoon je schoenen aantrekken, je stapt de deur uit, en je bent vertrokken voor een lekkere tocht.” Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zeker als je een iets steviger wandeling wil maken moet je toch een beetje voorbereid zijn. Ik zet tien dingen voor je op een rijtje, die je toch zou moeten meenemen als je stevig wandelen gaat.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

DEGELIJKE SCHOENEN

Voor korte wandelingen maakt het allemaal niet zoveel uit welke schoenen je aantrekt. Maar van zodra wandelen sport wordt, heb je echt wel goede schoenen nodig. Ik heb al flink wat paren versleten, en ik kan wel een paar dingen meegeven waar je absoluut op moet letten. Ga sowieso voor stevige schoenen. Te slappe schoentjes zijn gevaarlijk voor je gewrichten. Zorg dat ze goed passen, te kleine, maar ook te grote schoenen kunnen blessures veroorzaken. Zelf vind ik het heel belangrijk dat de wandelschoenen waterdicht zijn en een goede grip hebben. Je wil zeker niet dat ze een gladde onderkant hebben, want dat kun je je stabiliteit niet bewaren. Hoe dan ook: als je nieuwe schoenen hebt, wandel die dan goed in. Meteen een grote wandeling maken met nieuwe schoenen is geen goed idee.

GOEDE SOKKEN

Naast stevige, aangepaste schoenen zijn goede sokken ook essentieel. Er bestaan sokken die speciaal ontwikkeld zijn voor wandelaars en die zorgen er voor dat je voeten droog blijven en dat je geen blaren oploopt. Want eens je die begint te krijgen is de lol van het wandelen er snel af. De beste sokken zijn zelfs zo ontwikkeld dat je er een apart linker- en rechterexemplaar krijgt. Als je trouwens een echt hele lange wandeling, genre dodentocht gaat maken, dan kun je maar beter een reservepaar sokken meenemen.

DE JUISTE KLEDING

Er bestaat geen slecht wandelweer. Er bestaat wel slechte wandelkleding. Je kunt je tegen weer en wind beschermen, en dat moet je ook gewoon doen. Zorgen dat je niet nat wordt is essentieel, maar tegelijk moet je lichaam ook kunnen “ademen”. Jeansbroeken zijn vaak een slecht idee. Ze zijn te warm in de zomer, te koud in de winter, ze zijn stug en drogen erg slecht op. Maar dat wil niet zeggen dat je per se zo’n typische wandelbroek met heel veel zakken moet dragen. Voor lange tochten is dat handig, maar wanneer je een half uurtje of een uurtje gaat wandelen, kun je gerust met je gewone kleren of sportkleren gaan stappen.

EEN HOOFDDEKSEL

Als je heel lang buiten wandelt, dan is een hoofddeksel absoluut een aanrader. Je schrikt er misschien van, maar je kunt makkelijk verbranden aan je hoofd, zeker als je lang onderweg bent. Dus een petje of als je echt elegant wil wandelen, een mooie hoed, is geen overbodige luxe.

ZONNEMELK

Deze sluit natuurlijk een beetje aan bij de vorige tip. Je moet er zeker voor zorgen dat je je huid niet verbrandt wanneer je een wandeling maakt in de zon. Nu als je het hele jaar door veel gaat wandelen, dan kan je huid langzaam wennen aan de zon. Maar als je eerder een gelegenheidswandelaar bent, smeer je dan zeker in!

EEN FLESJE WATER

Voldoende vocht opnemen is super belangrijk als je wandelen gaat, want ook al zweet je dan misschien niet zo veel als bij hardlopen, je verliest sowieso vocht onderweg. En dan is het gewoon slim om een drinkbus met water mee te nemen. Maar je kunt er ook evengoed voor opteren om koude gemberthee of een energiedrank mee te nemen.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

EEN GEZONDE SNACK

Als je echt ver wandelen gaat moet je zorgen dat je ook iets te eten meeneemt. Je verbrandt immers calorieën met wandelen en je wil vooral geen appelflauwte krijgen. Zorg er dan wel voor dat je voor altijd iets gezonds gaat, een stuk fruit is prima, of een gezonde reep zonder toegevoegde suikers, zoals Nakd, die enkel uit fruit en noten bestaat. Ik ben niet voor niks ambassadeur van deze lekkere en gezonde snack. In mijn zoektocht naar een een reep die ik echt lekker vond, die me wat energie kon geven, zonder toegevoegde suikers, ben ik op NAKD uitgekomen en sinds een jaar hebben wij een uitgebreide samenwerking. Ja, er zit nog altijd suiker in, dat is zo, maar enkel de natuurlijke suikers van het fruit. Als je vragen zou hebben over (onder andere de gezondheidswaarde van) de repen van Nakd, dan kun je hier de FAQ’s bekijken.

EEN SMARTPHONE (en extra powerbank)

Het is toch wel belangrijk om je smartphone op zak te hebben als je wandelen gaat. Zo ben je in noodsituaties altijd bereikbaar of kun je iemand bellen. Je kunt je route bepalen en je aantal stappen bijhouden met een handige app. En je kunt ook naar muziek luisteren of naar podcasts. En als je aan dingen denkt of toffe ideeën hebt kun je ze handig noteren en niet vergeten.

EEN KLEINE PORTEFEUILLE

Zorg dat men altijd kan achterhalen wie je bent als jou iets overkomt. Dus neem altijd je identiteitskaart mee. En neem ook wat geld mee en een bankkaart. Er bestaan van die kleine handige portefeuilles waar je die samen kunt instoppen. Als je onderweg bent moet je op alles voorzien zijn.

JE SLEUTELS

Opgelet, vergeet niet om je sleutels mee te nemen als je gaat wandelen. Dat klinkt misschien onnozel, maar bijna elke wandelaar heeft het wel al eens voor gehad. Dan trek je de wandelschoenen en de juiste kledij aan, en gezwind stap je buiten … maar de deur valt in het slot, en je bent natuurlijk je sleutel vergeten. En dan is het wachten geblazen tot één van de huisgenoten je weer binnen kan laten. Goed mee uitkijken dus!

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer