Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv
Nieuws

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

Tijdens de coronacrisis en de bijhorende quarantaine in het voorjaar zijn plots meer en meer mensen het wandelen gaan ontdekken. Het was naast fietsen en het doen van de meest strikt noodzakelijke boodschappen in de voedingswinkels en supermarkten de enige manier om even te ontsnappen uit ons kot. Ik ben zelf sinds jaar en dag een fervent wandelaar, maar ik vond het wel fijn om te merken dat er plots heel veel gelegenheidswandelaars zijn bijgekomen. En nu we opnieuw in een lockdown zitten en in feite bijna geen mensen mogen ontmoeten ontsnappen we ook weer massaal uit ons kot door een flinke wandeling te maken.

Wandelen is een makkelijke sport. Ik durf mensen wel eens te motiveren door hen te zeggen “voor wandelen heb je absoluut niks nodig. Iedereen kan overal op elk moment wandelen. Gewoon je schoenen aantrekken, je stapt de deur uit, en je bent vertrokken voor een lekkere tocht.” Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zeker als je een iets steviger wandeling wil maken moet je toch een beetje voorbereid zijn. Ik zet tien dingen voor je op een rijtje, die je toch zou moeten meenemen als je stevig wandelen gaat.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

DEGELIJKE SCHOENEN

Voor korte wandelingen maakt het allemaal niet zoveel uit welke schoenen je aantrekt. Maar van zodra wandelen sport wordt, heb je echt wel goede schoenen nodig. Ik heb al flink wat paren versleten, en ik kan wel een paar dingen meegeven waar je absoluut op moet letten. Ga sowieso voor stevige schoenen. Te slappe schoentjes zijn gevaarlijk voor je gewrichten. Zorg dat ze goed passen, te kleine, maar ook te grote schoenen kunnen blessures veroorzaken. Zelf vind ik het heel belangrijk dat de wandelschoenen waterdicht zijn en een goede grip hebben. Je wil zeker niet dat ze een gladde onderkant hebben, want dat kun je je stabiliteit niet bewaren. Hoe dan ook: als je nieuwe schoenen hebt, wandel die dan goed in. Meteen een grote wandeling maken met nieuwe schoenen is geen goed idee.

GOEDE SOKKEN

Naast stevige, aangepaste schoenen zijn goede sokken ook essentieel. Er bestaan sokken die speciaal ontwikkeld zijn voor wandelaars en die zorgen er voor dat je voeten droog blijven en dat je geen blaren oploopt. Want eens je die begint te krijgen is de lol van het wandelen er snel af. De beste sokken zijn zelfs zo ontwikkeld dat je er een apart linker- en rechterexemplaar krijgt. Als je trouwens een echt hele lange wandeling, genre dodentocht gaat maken, dan kun je maar beter een reservepaar sokken meenemen.

DE JUISTE KLEDING

Er bestaat geen slecht wandelweer. Er bestaat wel slechte wandelkleding. Je kunt je tegen weer en wind beschermen, en dat moet je ook gewoon doen. Zorgen dat je niet nat wordt is essentieel, maar tegelijk moet je lichaam ook kunnen “ademen”. Jeansbroeken zijn vaak een slecht idee. Ze zijn te warm in de zomer, te koud in de winter, ze zijn stug en drogen erg slecht op. Maar dat wil niet zeggen dat je per se zo’n typische wandelbroek met heel veel zakken moet dragen. Voor lange tochten is dat handig, maar wanneer je een half uurtje of een uurtje gaat wandelen, kun je gerust met je gewone kleren of sportkleren gaan stappen.

EEN HOOFDDEKSEL

Als je heel lang buiten wandelt, dan is een hoofddeksel absoluut een aanrader. Je schrikt er misschien van, maar je kunt makkelijk verbranden aan je hoofd, zeker als je lang onderweg bent. Dus een petje of als je echt elegant wil wandelen, een mooie hoed, is geen overbodige luxe.

ZONNEMELK

Deze sluit natuurlijk een beetje aan bij de vorige tip. Je moet er zeker voor zorgen dat je je huid niet verbrandt wanneer je een wandeling maakt in de zon. Nu als je het hele jaar door veel gaat wandelen, dan kan je huid langzaam wennen aan de zon. Maar als je eerder een gelegenheidswandelaar bent, smeer je dan zeker in!

EEN FLESJE WATER

Voldoende vocht opnemen is super belangrijk als je wandelen gaat, want ook al zweet je dan misschien niet zo veel als bij hardlopen, je verliest sowieso vocht onderweg. En dan is het gewoon slim om een drinkbus met water mee te nemen. Maar je kunt er ook evengoed voor opteren om koude gemberthee of een energiedrank mee te nemen.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

EEN GEZONDE SNACK

Als je echt ver wandelen gaat moet je zorgen dat je ook iets te eten meeneemt. Je verbrandt immers calorieën met wandelen en je wil vooral geen appelflauwte krijgen. Zorg er dan wel voor dat je voor altijd iets gezonds gaat, een stuk fruit is prima, of een gezonde reep zonder toegevoegde suikers, zoals Nakd, die enkel uit fruit en noten bestaat. Ik ben niet voor niks ambassadeur van deze lekkere en gezonde snack. In mijn zoektocht naar een een reep die ik echt lekker vond, die me wat energie kon geven, zonder toegevoegde suikers, ben ik op NAKD uitgekomen en sinds een jaar hebben wij een uitgebreide samenwerking. Ja, er zit nog altijd suiker in, dat is zo, maar enkel de natuurlijke suikers van het fruit. Als je vragen zou hebben over (onder andere de gezondheidswaarde van) de repen van Nakd, dan kun je hier de FAQ’s bekijken.

EEN SMARTPHONE (en extra powerbank)

Het is toch wel belangrijk om je smartphone op zak te hebben als je wandelen gaat. Zo ben je in noodsituaties altijd bereikbaar of kun je iemand bellen. Je kunt je route bepalen en je aantal stappen bijhouden met een handige app. En je kunt ook naar muziek luisteren of naar podcasts. En als je aan dingen denkt of toffe ideeën hebt kun je ze handig noteren en niet vergeten.

EEN KLEINE PORTEFEUILLE

Zorg dat men altijd kan achterhalen wie je bent als jou iets overkomt. Dus neem altijd je identiteitskaart mee. En neem ook wat geld mee en een bankkaart. Er bestaan van die kleine handige portefeuilles waar je die samen kunt instoppen. Als je onderweg bent moet je op alles voorzien zijn.

JE SLEUTELS

Opgelet, vergeet niet om je sleutels mee te nemen als je gaat wandelen. Dat klinkt misschien onnozel, maar bijna elke wandelaar heeft het wel al eens voor gehad. Dan trek je de wandelschoenen en de juiste kledij aan, en gezwind stap je buiten … maar de deur valt in het slot, en je bent natuurlijk je sleutel vergeten. En dan is het wachten geblazen tot één van de huisgenoten je weer binnen kan laten. Goed mee uitkijken dus!

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer