Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv
Nieuws

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

Tijdens de coronacrisis en de bijhorende quarantaine in het voorjaar zijn plots meer en meer mensen het wandelen gaan ontdekken. Het was naast fietsen en het doen van de meest strikt noodzakelijke boodschappen in de voedingswinkels en supermarkten de enige manier om even te ontsnappen uit ons kot. Ik ben zelf sinds jaar en dag een fervent wandelaar, maar ik vond het wel fijn om te merken dat er plots heel veel gelegenheidswandelaars zijn bijgekomen. En nu we opnieuw in een lockdown zitten en in feite bijna geen mensen mogen ontmoeten ontsnappen we ook weer massaal uit ons kot door een flinke wandeling te maken.

Wandelen is een makkelijke sport. Ik durf mensen wel eens te motiveren door hen te zeggen “voor wandelen heb je absoluut niks nodig. Iedereen kan overal op elk moment wandelen. Gewoon je schoenen aantrekken, je stapt de deur uit, en je bent vertrokken voor een lekkere tocht.” Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zeker als je een iets steviger wandeling wil maken moet je toch een beetje voorbereid zijn. Ik zet tien dingen voor je op een rijtje, die je toch zou moeten meenemen als je stevig wandelen gaat.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

DEGELIJKE SCHOENEN

Voor korte wandelingen maakt het allemaal niet zoveel uit welke schoenen je aantrekt. Maar van zodra wandelen sport wordt, heb je echt wel goede schoenen nodig. Ik heb al flink wat paren versleten, en ik kan wel een paar dingen meegeven waar je absoluut op moet letten. Ga sowieso voor stevige schoenen. Te slappe schoentjes zijn gevaarlijk voor je gewrichten. Zorg dat ze goed passen, te kleine, maar ook te grote schoenen kunnen blessures veroorzaken. Zelf vind ik het heel belangrijk dat de wandelschoenen waterdicht zijn en een goede grip hebben. Je wil zeker niet dat ze een gladde onderkant hebben, want dat kun je je stabiliteit niet bewaren. Hoe dan ook: als je nieuwe schoenen hebt, wandel die dan goed in. Meteen een grote wandeling maken met nieuwe schoenen is geen goed idee.

GOEDE SOKKEN

Naast stevige, aangepaste schoenen zijn goede sokken ook essentieel. Er bestaan sokken die speciaal ontwikkeld zijn voor wandelaars en die zorgen er voor dat je voeten droog blijven en dat je geen blaren oploopt. Want eens je die begint te krijgen is de lol van het wandelen er snel af. De beste sokken zijn zelfs zo ontwikkeld dat je er een apart linker- en rechterexemplaar krijgt. Als je trouwens een echt hele lange wandeling, genre dodentocht gaat maken, dan kun je maar beter een reservepaar sokken meenemen.

DE JUISTE KLEDING

Er bestaat geen slecht wandelweer. Er bestaat wel slechte wandelkleding. Je kunt je tegen weer en wind beschermen, en dat moet je ook gewoon doen. Zorgen dat je niet nat wordt is essentieel, maar tegelijk moet je lichaam ook kunnen “ademen”. Jeansbroeken zijn vaak een slecht idee. Ze zijn te warm in de zomer, te koud in de winter, ze zijn stug en drogen erg slecht op. Maar dat wil niet zeggen dat je per se zo’n typische wandelbroek met heel veel zakken moet dragen. Voor lange tochten is dat handig, maar wanneer je een half uurtje of een uurtje gaat wandelen, kun je gerust met je gewone kleren of sportkleren gaan stappen.

EEN HOOFDDEKSEL

Als je heel lang buiten wandelt, dan is een hoofddeksel absoluut een aanrader. Je schrikt er misschien van, maar je kunt makkelijk verbranden aan je hoofd, zeker als je lang onderweg bent. Dus een petje of als je echt elegant wil wandelen, een mooie hoed, is geen overbodige luxe.

ZONNEMELK

Deze sluit natuurlijk een beetje aan bij de vorige tip. Je moet er zeker voor zorgen dat je je huid niet verbrandt wanneer je een wandeling maakt in de zon. Nu als je het hele jaar door veel gaat wandelen, dan kan je huid langzaam wennen aan de zon. Maar als je eerder een gelegenheidswandelaar bent, smeer je dan zeker in!

EEN FLESJE WATER

Voldoende vocht opnemen is super belangrijk als je wandelen gaat, want ook al zweet je dan misschien niet zo veel als bij hardlopen, je verliest sowieso vocht onderweg. En dan is het gewoon slim om een drinkbus met water mee te nemen. Maar je kunt er ook evengoed voor opteren om koude gemberthee of een energiedrank mee te nemen.

Gezond de lockdown door wandelen, vergeet deze 10 dingen niet mee te nemen! #adv

EEN GEZONDE SNACK

Als je echt ver wandelen gaat moet je zorgen dat je ook iets te eten meeneemt. Je verbrandt immers calorieën met wandelen en je wil vooral geen appelflauwte krijgen. Zorg er dan wel voor dat je voor altijd iets gezonds gaat, een stuk fruit is prima, of een gezonde reep zonder toegevoegde suikers, zoals Nakd, die enkel uit fruit en noten bestaat. Ik ben niet voor niks ambassadeur van deze lekkere en gezonde snack. In mijn zoektocht naar een een reep die ik echt lekker vond, die me wat energie kon geven, zonder toegevoegde suikers, ben ik op NAKD uitgekomen en sinds een jaar hebben wij een uitgebreide samenwerking. Ja, er zit nog altijd suiker in, dat is zo, maar enkel de natuurlijke suikers van het fruit. Als je vragen zou hebben over (onder andere de gezondheidswaarde van) de repen van Nakd, dan kun je hier de FAQ’s bekijken.

EEN SMARTPHONE (en extra powerbank)

Het is toch wel belangrijk om je smartphone op zak te hebben als je wandelen gaat. Zo ben je in noodsituaties altijd bereikbaar of kun je iemand bellen. Je kunt je route bepalen en je aantal stappen bijhouden met een handige app. En je kunt ook naar muziek luisteren of naar podcasts. En als je aan dingen denkt of toffe ideeën hebt kun je ze handig noteren en niet vergeten.

EEN KLEINE PORTEFEUILLE

Zorg dat men altijd kan achterhalen wie je bent als jou iets overkomt. Dus neem altijd je identiteitskaart mee. En neem ook wat geld mee en een bankkaart. Er bestaan van die kleine handige portefeuilles waar je die samen kunt instoppen. Als je onderweg bent moet je op alles voorzien zijn.

JE SLEUTELS

Opgelet, vergeet niet om je sleutels mee te nemen als je gaat wandelen. Dat klinkt misschien onnozel, maar bijna elke wandelaar heeft het wel al eens voor gehad. Dan trek je de wandelschoenen en de juiste kledij aan, en gezwind stap je buiten … maar de deur valt in het slot, en je bent natuurlijk je sleutel vergeten. En dan is het wachten geblazen tot één van de huisgenoten je weer binnen kan laten. Goed mee uitkijken dus!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer