Dit is een foodblog. Hier gaat het (meestal, maar niet altijd) over eten, restaurants en het goede leven. Maar niet over mode of kleren. Daar heb ik minder verstand van. Dus als ik het vandaag over de oorsprong van de bikini wil hebben, dan gaat het niet over die twee minuscule stukje stof waarin vrouwen hun rondingen zo mooi laten uitkomen aan het strand of het zwembad.
Bikini is het woord dat de Catalanen gebruiken voor croque monsieur. Deze week was het grilled sandwich day. Dus had ik het hier op de blog onder andere over die bikini uit Barcelona. De eerste keer dat ik het woord hoorde moet een kleine acht jaar geleden geweest zijn. Ik had afgesproken met Barbara, onze toenmalige architecte in een cafeetje op de hoek van onze net gekochte flat. We dronken een koffie, en Barbara, die toen zwanger was, had een klein “hongerke” en ze bestelde dus een “bikini”. Ik wist niet wat ik hoorde. Wou deze zwangere vrouw zich omkleden en in strandkostuum de gesprekken verder zetten? Neen dus, ze bestelde een bikini, een gegrilde toast met ham en kaas, een croque dus, een tosti.
Tot gisteren heb ik nooit geweten waar die naam vandaan kwam. Ik dacht altijd zoiets van: het zijn twee toasts waarin lekkers verpakt zit, een beetje zoals een bikini van stof. Maar echt lang heb ik daar nooit over nagedacht. Het was gewoon iets funny. Tot ik gisteren een berichtje kreeg van Diana op Instagram. “Mijn nieuwsgierigheid in verband met de bikini werd door je artikel gewekt,” zo schrijft ze, “en ik ben even op zoek gegaan naar de oorsprong van het woord.” En ja hoor, Diana vond een artikel op La Vanguardia, een Catalaanse krant waarin de geschiedenis van de bikini super werd uitgelegd.
In 1953 ging op de Diagonal, de grote straat die Barcelona diagonaal doorkruist, een club open met de naam “Bikini”. Het was een populaire plek met onder andere een minigolf en een danszaal. En ze serveerden daar een broodje met kaas en ham waar wat bechamelsaus werd overgedaan en zo in de oven gestoken. De echte croque was in 1894 in New York ontstaan, en in 1910 voor het eerst op de kaart van Parijse cafés terechtgekomen. En in de jaren 50 dus in Barcelona in de danszaal Bikini waar het de populairste snack werd; en zo is de grappige naam dus meer dan een halve eeuw geleden ontstaan… En vandaag staat de bikini nog op de kaart in de meeste cafeetjes in Catalonië.
Thanx Diana, voor je tip. En nu wil ik zelf een bikini. Het broodje he, het badpak zou mij minder staan.
Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.
Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over … Lees meer
Nieuws
Lekkere nostalgie op deze “grilled cheese sandwich day”
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer