Dit is een foodblog. Hier gaat het (meestal, maar niet altijd) over eten, restaurants en het goede leven. Maar niet over mode of kleren. Daar heb ik minder verstand van. Dus als ik het vandaag over de oorsprong van de bikini wil hebben, dan gaat het niet over die twee minuscule stukje stof waarin vrouwen hun rondingen zo mooi laten uitkomen aan het strand of het zwembad.
Bikini is het woord dat de Catalanen gebruiken voor croque monsieur. Deze week was het grilled sandwich day. Dus had ik het hier op de blog onder andere over die bikini uit Barcelona. De eerste keer dat ik het woord hoorde moet een kleine acht jaar geleden geweest zijn. Ik had afgesproken met Barbara, onze toenmalige architecte in een cafeetje op de hoek van onze net gekochte flat. We dronken een koffie, en Barbara, die toen zwanger was, had een klein “hongerke” en ze bestelde dus een “bikini”. Ik wist niet wat ik hoorde. Wou deze zwangere vrouw zich omkleden en in strandkostuum de gesprekken verder zetten? Neen dus, ze bestelde een bikini, een gegrilde toast met ham en kaas, een croque dus, een tosti.
Tot gisteren heb ik nooit geweten waar die naam vandaan kwam. Ik dacht altijd zoiets van: het zijn twee toasts waarin lekkers verpakt zit, een beetje zoals een bikini van stof. Maar echt lang heb ik daar nooit over nagedacht. Het was gewoon iets funny. Tot ik gisteren een berichtje kreeg van Diana op Instagram. “Mijn nieuwsgierigheid in verband met de bikini werd door je artikel gewekt,” zo schrijft ze, “en ik ben even op zoek gegaan naar de oorsprong van het woord.” En ja hoor, Diana vond een artikel op La Vanguardia, een Catalaanse krant waarin de geschiedenis van de bikini super werd uitgelegd.
In 1953 ging op de Diagonal, de grote straat die Barcelona diagonaal doorkruist, een club open met de naam “Bikini”. Het was een populaire plek met onder andere een minigolf en een danszaal. En ze serveerden daar een broodje met kaas en ham waar wat bechamelsaus werd overgedaan en zo in de oven gestoken. De echte croque was in 1894 in New York ontstaan, en in 1910 voor het eerst op de kaart van Parijse cafés terechtgekomen. En in de jaren 50 dus in Barcelona in de danszaal Bikini waar het de populairste snack werd; en zo is de grappige naam dus meer dan een halve eeuw geleden ontstaan… En vandaag staat de bikini nog op de kaart in de meeste cafeetjes in Catalonië.
Thanx Diana, voor je tip. En nu wil ik zelf een bikini. Het broodje he, het badpak zou mij minder staan.
Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.
Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over … Lees meer
Nieuws
Lekkere nostalgie op deze “grilled cheese sandwich day”
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer