Grappig: hier komt "de bikini" vandaan!
Nieuws

Grappig: hier komt “de bikini” vandaan!

Dit is een foodblog. Hier gaat het (meestal, maar niet altijd) over eten, restaurants en het goede leven. Maar niet over mode of kleren. Daar heb ik minder verstand van. Dus als ik het vandaag over de oorsprong van de bikini wil hebben, dan gaat het niet over die twee minuscule stukje stof waarin vrouwen hun rondingen zo mooi laten uitkomen aan het strand of het zwembad.

Bikini is het woord dat de Catalanen gebruiken voor croque monsieur. Deze week was het grilled sandwich day. Dus had ik het hier op de blog onder andere over die bikini uit Barcelona. De eerste keer dat ik het woord hoorde moet een kleine acht jaar geleden geweest zijn. Ik had afgesproken met Barbara, onze toenmalige architecte in een cafeetje op de hoek van onze net gekochte flat. We dronken een koffie, en Barbara, die toen zwanger was, had een klein “hongerke” en ze bestelde dus een “bikini”. Ik wist niet wat ik hoorde. Wou deze zwangere vrouw zich omkleden en in strandkostuum de gesprekken verder zetten? Neen dus, ze bestelde een bikini, een gegrilde toast met ham en kaas, een croque dus, een tosti.

Tot gisteren heb ik nooit geweten waar die naam vandaan kwam. Ik dacht altijd zoiets van: het zijn twee toasts waarin lekkers verpakt zit, een beetje zoals een bikini van stof. Maar echt lang heb ik daar nooit over nagedacht. Het was gewoon iets funny. Tot ik gisteren een berichtje kreeg van Diana op Instagram. “Mijn nieuwsgierigheid in verband met de bikini werd door je artikel gewekt,” zo schrijft ze, “en ik ben even op zoek gegaan naar de oorsprong van het woord.” En ja hoor, Diana vond een artikel op La Vanguardia, een Catalaanse krant waarin de geschiedenis van de bikini super werd uitgelegd.

In 1953 ging op de Diagonal, de grote straat die Barcelona diagonaal doorkruist, een club open met de naam “Bikini”. Het was een populaire plek met onder andere een minigolf en een danszaal. En ze serveerden daar een broodje met kaas en ham waar wat bechamelsaus werd overgedaan en zo in de oven gestoken. De echte croque was in 1894 in New York ontstaan, en in 1910 voor het eerst op de kaart van Parijse cafés terechtgekomen. En in de jaren 50 dus in Barcelona in de danszaal Bikini waar het de populairste snack werd; en zo is de grappige naam dus meer dan een halve eeuw geleden ontstaan… En vandaag staat de bikini nog op de kaart in de meeste cafeetjes in Catalonië.

Thanx Diana, voor je tip. En nu wil ik zelf een bikini. Het broodje he, het badpak zou mij minder staan.

Lekkere nostalgie op deze "grilled cheese sandwich day"
Nieuws

Lekkere nostalgie op deze “grilled cheese sandwich day”

Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan. Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer