Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.
Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over. En zo ging die de microgolf in. En dan zette ik die een paar tientallen seconden op de hoogste stand. De kaas smolt eerst en werd dan een soort van kaaskorstje. En ik had in geen tijd een heerlijke toast met kaas. Met wat ketchup bij en wat zilveruitjes en augurkjes was dat een topgerechtje voor de 18-jarige Sven. Koken met twee keer niks dus. Hehe. Maar wel zoooo lekker.
Vandaag is het wereldwijd de feestdag van de gegrilde sandwich met kaas. De croque monsieur eigenlijk. Of de “tosti” zoals ze die in Nederland noemen. En in Spanje is de naam “bikini”. Geen idee waarom. Maar als je ooit in Barcelona bent dan moet je in de Mercat Del Ninot zeker eens een heerlijke croque gaan eten bij La Bikineria.
(Lees verder onder de foto en ontdek mijn beste croque receptjes)
Ik herinner me nog goed een jaar of zes geleden. We hadden net een flat gekocht in Barcelona die nog volledig moet gerenoveerd worden. Alles moest nieuw gedaan worden: elektriciteit, waterleiding, airco, keuken, badkamer. We waren vooral overtuigd door de grootte van de flat en het zonlicht dat in alle kamers zo heerlijk binnenviel en alleen de authentieke vloer van rond 1903 moest en zou gered worden … Lees meer
Restaurant
La Bikineria: zalige croques in Barcelona!
Wanneer je eens echt een luxe croque wil maken, dan is dit een echte aanrader. Speciaal voor feestelijke dagen. Maar uitpakken doe je wel met deze kanjer.
In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend?
Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meer
Recept
Croque monsieur de luxe
Roger van Damme heeft trouwens ook een eigen versie van deze luxe croque. Die is nog een beetje chiquer zelfs, maar Roger heeft dan ook een Michelin ster.
Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meer
Nieuws
Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
En deze croque is echt één van mijn favoriete. Zeker nu je weer overal verse asperges kunt vinden is dit een echte aanrader. Zoooooo yummy!
Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meer
Recept
Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer