Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.
Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over. En zo ging die de microgolf in. En dan zette ik die een paar tientallen seconden op de hoogste stand. De kaas smolt eerst en werd dan een soort van kaaskorstje. En ik had in geen tijd een heerlijke toast met kaas. Met wat ketchup bij en wat zilveruitjes en augurkjes was dat een topgerechtje voor de 18-jarige Sven. Koken met twee keer niks dus. Hehe. Maar wel zoooo lekker.
Vandaag is het wereldwijd de feestdag van de gegrilde sandwich met kaas. De croque monsieur eigenlijk. Of de “tosti” zoals ze die in Nederland noemen. En in Spanje is de naam “bikini”. Geen idee waarom. Maar als je ooit in Barcelona bent dan moet je in de Mercat Del Ninot zeker eens een heerlijke croque gaan eten bij La Bikineria.
(Lees verder onder de foto en ontdek mijn beste croque receptjes)
Ik herinner me nog goed een jaar of zes geleden. We hadden net een flat gekocht in Barcelona die nog volledig moet gerenoveerd worden. Alles moest nieuw gedaan worden: elektriciteit, waterleiding, airco, keuken, badkamer. We waren vooral overtuigd door de grootte van de flat en het zonlicht dat in alle kamers zo heerlijk binnenviel en alleen de authentieke vloer van rond 1903 moest en zou gered worden … Lees meerRestaurant
La Bikineria: zalige croques in Barcelona!
Wanneer je eens echt een luxe croque wil maken, dan is dit een echte aanrader. Speciaal voor feestelijke dagen. Maar uitpakken doe je wel met deze kanjer.
In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend?
Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meerRecept
Croque monsieur de luxe
Roger van Damme heeft trouwens ook een eigen versie van deze luxe croque. Die is nog een beetje chiquer zelfs, maar Roger heeft dan ook een Michelin ster.
Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meerNieuws
Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
En deze croque is echt één van mijn favoriete. Zeker nu je weer overal verse asperges kunt vinden is dit een echte aanrader. Zoooooo yummy!
Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meerRecept
Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer