Lekkere nostalgie op deze “grilled cheese sandwich day”

Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.

Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over. En zo ging die de microgolf in. En dan zette ik die een paar tientallen seconden op de hoogste stand. De kaas smolt eerst en werd dan een soort van kaaskorstje. En ik had in geen tijd een heerlijke toast met kaas. Met wat ketchup bij en wat zilveruitjes en augurkjes was dat een topgerechtje voor de 18-jarige Sven. Koken met twee keer niks dus. Hehe. Maar wel zoooo lekker.

Vandaag is het wereldwijd de feestdag van de gegrilde sandwich met kaas. De croque monsieur eigenlijk. Of de “tosti” zoals ze die in Nederland noemen. En in Spanje is de naam “bikini”. Geen idee waarom. Maar als je ooit in Barcelona bent dan moet je in de Mercat Del Ninot zeker eens een heerlijke croque gaan eten bij La Bikineria.

(Lees verder onder de foto en ontdek mijn beste croque receptjes)

 

Wanneer je eens echt een luxe croque wil maken, dan is dit een echte aanrader. Speciaal voor feestelijke dagen. Maar uitpakken doe je wel met deze kanjer.

 

 

Roger van Damme heeft trouwens ook een eigen versie van deze luxe croque. Die is nog een beetje chiquer zelfs, maar Roger heeft dan ook een Michelin ster.

 

 

En deze croque is echt één van mijn favoriete. Zeker nu je weer overal verse asperges kunt vinden is dit een echte aanrader. Zoooooo yummy!