Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.
Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over. En zo ging die de microgolf in. En dan zette ik die een paar tientallen seconden op de hoogste stand. De kaas smolt eerst en werd dan een soort van kaaskorstje. En ik had in geen tijd een heerlijke toast met kaas. Met wat ketchup bij en wat zilveruitjes en augurkjes was dat een topgerechtje voor de 18-jarige Sven. Koken met twee keer niks dus. Hehe. Maar wel zoooo lekker.
Vandaag is het wereldwijd de feestdag van de gegrilde sandwich met kaas. De croque monsieur eigenlijk. Of de “tosti” zoals ze die in Nederland noemen. En in Spanje is de naam “bikini”. Geen idee waarom. Maar als je ooit in Barcelona bent dan moet je in de Mercat Del Ninot zeker eens een heerlijke croque gaan eten bij La Bikineria.
(Lees verder onder de foto en ontdek mijn beste croque receptjes)
Ik herinner me nog goed een jaar of zes geleden. We hadden net een flat gekocht in Barcelona die nog volledig moet gerenoveerd worden. Alles moest nieuw gedaan worden: elektriciteit, waterleiding, airco, keuken, badkamer. We waren vooral overtuigd door de grootte van de flat en het zonlicht dat in alle kamers zo heerlijk binnenviel en alleen de authentieke vloer van rond 1903 moest en zou gered worden … Lees meer
Restaurant
La Bikineria: zalige croques in Barcelona!
Wanneer je eens echt een luxe croque wil maken, dan is dit een echte aanrader. Speciaal voor feestelijke dagen. Maar uitpakken doe je wel met deze kanjer.
In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend?
Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meer
Recept
Croque monsieur de luxe
Roger van Damme heeft trouwens ook een eigen versie van deze luxe croque. Die is nog een beetje chiquer zelfs, maar Roger heeft dan ook een Michelin ster.
Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meer
Nieuws
Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
En deze croque is echt één van mijn favoriete. Zeker nu je weer overal verse asperges kunt vinden is dit een echte aanrader. Zoooooo yummy!
Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meer
Recept
Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer