Lekkere nostalgie op deze "grilled cheese sandwich day"
Nieuws

Lekkere nostalgie op deze “grilled cheese sandwich day”

Het was één van mijn allereerste “gerechten” die ik maakte. Ik zat in Namen op peda, en ik had van mijn ouders een kleine microgolf gekregen. Het is dit jaar exact dertig jaar geleden, en het grappige is: mijn ouders hebben dat microgolf-oventje nog altijd in de bijkeuken staan.

Ik belegde een boterham met een plak jonge kaas, en deed er wat paprikapoeder over. En zo ging die de microgolf in. En dan zette ik die een paar tientallen seconden op de hoogste stand. De kaas smolt eerst en werd dan een soort van kaaskorstje. En ik had in geen tijd een heerlijke toast met kaas. Met wat ketchup bij en wat zilveruitjes en augurkjes was dat een topgerechtje voor de 18-jarige Sven. Koken met twee keer niks dus. Hehe. Maar wel zoooo lekker.

Vandaag is het wereldwijd de feestdag van de gegrilde sandwich met kaas. De croque monsieur eigenlijk. Of de “tosti” zoals ze die in Nederland noemen. En in Spanje is de naam “bikini”. Geen idee waarom. Maar als je ooit in Barcelona bent dan moet je in de Mercat Del Ninot zeker eens een heerlijke croque gaan eten bij La Bikineria.

(Lees verder onder de foto en ontdek mijn beste croque receptjes)

La Bikineria: zalige croques in Barcelona!
Restaurant

La Bikineria: zalige croques in Barcelona!

Ik herinner me nog goed een jaar of zes geleden. We hadden net een flat gekocht in Barcelona die nog volledig moet gerenoveerd worden. Alles moest nieuw gedaan worden: elektriciteit, waterleiding, airco, keuken, badkamer. We waren vooral overtuigd door de grootte van de flat en het zonlicht dat in alle kamers zo heerlijk binnenviel en alleen de authentieke vloer van rond 1903 moest en zou gered worden … Lees meer

Wanneer je eens echt een luxe croque wil maken, dan is dit een echte aanrader. Speciaal voor feestelijke dagen. Maar uitpakken doe je wel met deze kanjer.

CROQUE MONSIEUR DE LUXE
Recept

Croque monsieur de luxe

In het weekend wordt het ontbijt al snel eens een brunch. En dan mag het allemaal al eens wat chiquer, toch? Waarom niet eens deze heerlijke luxe-croques klaarmaken dit weekend? Croques zijn zo’n beetje dè trend van dit moment. Je kunt vandaag in de supermarkt al kant en klare mini-croques kopen, die zijn sowieso lekker bij het aperitief … Lees meer

Roger van Damme heeft trouwens ook een eigen versie van deze luxe croque. Die is nog een beetje chiquer zelfs, maar Roger heeft dan ook een Michelin ster.

Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe
Nieuws

Roger van Damme vs Would Be Chef: Croque De Luxe

Twee weken terug hebben Roger van Damme en ik gekookt voor het goede doel. We vierden toen samen met meer dan veertig trouwe volgers de tweede verjaardag van de Would Be Chef met een bijzondere 4 mains. Het was een ontzettend gezellige en vooral ook erg lekkere avond. En ik heb toen ook beloofd dat alle recepten die Roger daar van mij gebruikt heeft op de blog zouden verschijnen … Lees meer

En deze croque is echt één van mijn favoriete. Zeker nu je weer overal verse asperges kunt vinden is dit een echte aanrader. Zoooooo yummy!

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella
Recept

Croque met pesto, groene asperges, ham en mozzarella

Een croque is altijd scoren. De klassieker met kaas en hesp kent iedereen, maar het is ook leuk om eens een variatie te maken. Mijn mama deed dat vroeger altijd. Dan maakte ze ook een croque met banaan tussen, of een reepje chocolade. En als je in Barcelona bent moet je zeker eens gaan eten bij de Bikineria in de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer