Straf: de grote meerderheid van mijn eigen volgers is het helemaal oneens met mij

Wow. Opvallend. Ik heb gisteren zwaar m’n nek uitgestoken over alcohol in het verkeer. Ik schreef er deze column over. Ik vind de regels vandaag immers streng genoeg: je mag nu nog een glas drinken wanneer je rijdt. Niet teveel. Maar wel een glas. Oef. Er zijn al zoveel regels en beperkingen. We moeten het leven nu ook niet onaangenaam maken…

0,5 promille is volgens mij dan ook een eerlijke grens. Dan kan dat aperitiefje nog, en een glaasje wijn bij het eten. Ik meen dat ook: je bent niet dronken na twee glaasjes alcohol. Ik heb om mijn standpunt te onderstrepen dan ook een poll georganiseerd op mijn social media. Om een beetje steun te krijgen, zeg maar. Omdat ik ervan overtuigd was dat wij Vlamingen absoluut niet voor die overdreven nultolerantie zijn. Omdat ik de regels vandaag al streng genoeg vind.

Het resultaat was voor mij een lelijke wake up call. Zowel op mijn gewone Instagram account als op die van Would Be Chef zei meer dan 75 procent van de mensen dat alcohol in het verkeer strenger bestraft moet worden, en dat zijn dus de stemmen van vele duizenden mensen. Ik zou ze graag professioneel negeren, maar dat zou niet eerlijk zijn. Zelfs mijn dierbare vrienden foodies pleiten vandaag blijkbaar massaal voor nul procent alcohol wanneer je gaat rijden.

Dat had ik dus echt niet verwacht. Dat levensgenieters die houden van lekker eten en een goed glas wijn vandaag zo streng zouden zijn. Nogmaals: dronken rijden is fout. Maar met 0,5 promille ben je volgens mij niet dronken. Zelfs niet in de wind. Maar zelfs mensen die elke dag graag naar Would Be Chef surfen, en m’n recepten en verhalen lezen, vinden dat ik hier dus de bal grondig mis aan het slaan ben. Dat is pittig om te lezen.

En dat is dus iets om toch nog eens over na te denken. Ik vond het rookverbod in cafés en restaurants destijds ook een schande. Niet omdat ik rookte. Gewoon omdat ik vrijheid belangrijk vond. Vandaag ben ik blij dat ik kan eten of een glas kan drinken zonder die rokerswalm. Oef.

Maar vandaag kan ik me ook nog niet voorstellen dat een aperitiefje verboden zou worden wanneer je rijden gaat, maar de grote meerderheid (zelfs van de mensen die mij volgen) is het daar absoluut niet mee eens. Ben ik, zoals één van m’n volgers me in mijn gezicht smeet dan toch “een vervelende conservatieve oude man die niet beseft dat de tijden veranderen, en dat drinken en rijden echt op geen enkele manier kan, zelfs niet één glaasje?” Ik vraag het me af.