Wow. Opvallend. Ik heb gisteren zwaar m’n nek uitgestoken over alcohol in het verkeer. Ik schreef er deze column over. Ik vind de regels vandaag immers streng genoeg: je mag nu nog een glas drinken wanneer je rijdt. Niet teveel. Maar wel een glas. Oef. Er zijn al zoveel regels en beperkingen. We moeten het leven nu ook niet onaangenaam maken…
0,5 promille is volgens mij dan ook een eerlijke grens. Dan kan dat aperitiefje nog, en een glaasje wijn bij het eten. Ik meen dat ook: je bent niet dronken na twee glaasjes alcohol. Ik heb om mijn standpunt te onderstrepen dan ook een poll georganiseerd op mijn social media. Om een beetje steun te krijgen, zeg maar. Omdat ik ervan overtuigd was dat wij Vlamingen absoluut niet voor die overdreven nultolerantie zijn. Omdat ik de regels vandaag al streng genoeg vind.
Het resultaat was voor mij een lelijke wake up call. Zowel op mijn gewone Instagram account als op die van Would Be Chef zei meer dan 75 procent van de mensen dat alcohol in het verkeer strenger bestraft moet worden, en dat zijn dus de stemmen van vele duizenden mensen. Ik zou ze graag professioneel negeren, maar dat zou niet eerlijk zijn. Zelfs mijn dierbare vrienden foodies pleiten vandaag blijkbaar massaal voor nul procent alcohol wanneer je gaat rijden.
Dat had ik dus echt niet verwacht. Dat levensgenieters die houden van lekker eten en een goed glas wijn vandaag zo streng zouden zijn. Nogmaals: dronken rijden is fout. Maar met 0,5 promille ben je volgens mij niet dronken. Zelfs niet in de wind. Maar zelfs mensen die elke dag graag naar Would Be Chef surfen, en m’n recepten en verhalen lezen, vinden dat ik hier dus de bal grondig mis aan het slaan ben. Dat is pittig om te lezen.
En dat is dus iets om toch nog eens over na te denken. Ik vond het rookverbod in cafés en restaurants destijds ook een schande. Niet omdat ik rookte. Gewoon omdat ik vrijheid belangrijk vond. Vandaag ben ik blij dat ik kan eten of een glas kan drinken zonder die rokerswalm. Oef.
Maar vandaag kan ik me ook nog niet voorstellen dat een aperitiefje verboden zou worden wanneer je rijden gaat, maar de grote meerderheid (zelfs van de mensen die mij volgen) is het daar absoluut niet mee eens. Ben ik, zoals één van m’n volgers me in mijn gezicht smeet dan toch “een vervelende conservatieve oude man die niet beseft dat de tijden veranderen, en dat drinken en rijden echt op geen enkele manier kan, zelfs niet één glaasje?” Ik vraag het me af.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer