Straf: de grote meerderheid van mijn eigen volgers is het helemaal oneens met mij
Nieuws

Straf: de grote meerderheid van mijn eigen volgers is het helemaal oneens met mij

Wow. Opvallend. Ik heb gisteren zwaar m’n nek uitgestoken over alcohol in het verkeer. Ik schreef er deze column over. Ik vind de regels vandaag immers streng genoeg: je mag nu nog een glas drinken wanneer je rijdt. Niet teveel. Maar wel een glas. Oef. Er zijn al zoveel regels en beperkingen. We moeten het leven nu ook niet onaangenaam maken…

0,5 promille is volgens mij dan ook een eerlijke grens. Dan kan dat aperitiefje nog, en een glaasje wijn bij het eten. Ik meen dat ook: je bent niet dronken na twee glaasjes alcohol. Ik heb om mijn standpunt te onderstrepen dan ook een poll georganiseerd op mijn social media. Om een beetje steun te krijgen, zeg maar. Omdat ik ervan overtuigd was dat wij Vlamingen absoluut niet voor die overdreven nultolerantie zijn. Omdat ik de regels vandaag al streng genoeg vind.

Het resultaat was voor mij een lelijke wake up call. Zowel op mijn gewone Instagram account als op die van Would Be Chef zei meer dan 75 procent van de mensen dat alcohol in het verkeer strenger bestraft moet worden, en dat zijn dus de stemmen van vele duizenden mensen. Ik zou ze graag professioneel negeren, maar dat zou niet eerlijk zijn. Zelfs mijn dierbare vrienden foodies pleiten vandaag blijkbaar massaal voor nul procent alcohol wanneer je gaat rijden.

Dat had ik dus echt niet verwacht. Dat levensgenieters die houden van lekker eten en een goed glas wijn vandaag zo streng zouden zijn. Nogmaals: dronken rijden is fout. Maar met 0,5 promille ben je volgens mij niet dronken. Zelfs niet in de wind. Maar zelfs mensen die elke dag graag naar Would Be Chef surfen, en m’n recepten en verhalen lezen, vinden dat ik hier dus de bal grondig mis aan het slaan ben. Dat is pittig om te lezen.

En dat is dus iets om toch nog eens over na te denken. Ik vond het rookverbod in cafés en restaurants destijds ook een schande. Niet omdat ik rookte. Gewoon omdat ik vrijheid belangrijk vond. Vandaag ben ik blij dat ik kan eten of een glas kan drinken zonder die rokerswalm. Oef.

Maar vandaag kan ik me ook nog niet voorstellen dat een aperitiefje verboden zou worden wanneer je rijden gaat, maar de grote meerderheid (zelfs van de mensen die mij volgen) is het daar absoluut niet mee eens. Ben ik, zoals één van m’n volgers me in mijn gezicht smeet dan toch “een vervelende conservatieve oude man die niet beseft dat de tijden veranderen, en dat drinken en rijden echt op geen enkele manier kan, zelfs niet één glaasje?” Ik vraag het me af.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer