Helpt een Hot Toddy tegen keelpijn of niet?

Wat zijn jullie toch allemaal fijne volgers! Toen ik eergisteren op deze blog schreef dat ik nu al een paar dagen ontzettend veel last heb van een joekel van een keelontsteking, kreeg ik massa’s fijne berichtjes. Dat ik snel beter moest worden en zo. En veel moest rusten. En dat mijn dokter liever geen antibiotica voorschrijft voor keelpijn juichten de meesten onder jullie ook wel toe.

Als m’n infectie veroorzaakt is door een virus dan heeft antibiotica al helemaal geen zin, en zelfs bij een bacterie zou uitrusten bijna even effectief zijn. En, zo zeiden de meesten, het is goed om antibiotica niet te rap in te zetten en voor te behouden voor mensen die echt erg ziek zijn, of voor kwetsbaren zoals kinderen en oudere mensen. Voor je het weet zijn de bacteriĆ«n immers resistent. Alle begrip dus.

Maar ik wil echt wel van mijn keelpijn af, nu de krokusvakantie er aan komt. Ik vertelde jullie dat ik daarom dit middeltje dronk en dat dat echt wel de pijn hielp verzachten. Maar ik kreeg van vele mensen ook de tip om een Hot Toddy te maken. Op de Britse eilanden zweren ze bij dat wonderdrankje op basis van whisky om verkoudheden en keelpijn te lijf te gaan. Nu heb ik altijd gehoord dat alcohol uitdroogt en dat dat niet zo’n slim idee is, maar wanneer je de literatuur er even op naleest lijkt die Hot Toddy nog niet zo’n stom idee. Vooral omdat er veel vitamine C inzit, de honing verzacht, en de alcohol verdooft. Toch maar eens proberen? Wat denk je?

Zo maak je een “Hot Toddy”

4 cl whisky
2 tl honing
2 tl citroensap
2 dl kokend water

Meng de whisky, de honing en het citroensap in een grote kop of mok, en voeg er het kokende water aan toe. Roer goed tot de honing is opgelost en drink dan meteen warm op. Eventueel kun je nog een schijfje citroen toevoegen, of een kaneelstokje.