Ik heb er nu al een paar dagen last van: flinke keelpijn. Ik weet ook wel hoe dat komt, denk ik. Ik heb erg drukke weken achter de rug met veel nachtelijke DJ-sets die erg lang duurden. En mijn dagen, zowel tijdens de week als in het weekend, waren enorm goed gevuld. Ik heb dus wel wat nood aan rust. Gelukkig is het volgende week vakantie. Maar intussen is mijn weerstand wat laag, en bij mij uit dat zich meteen in een keelontsteking. Zeker wanneer er mensen in de buurt zijn die last van een virus of een bacterie hebben, kan ik er donder op zeggen dat ik de volgende ben met keelpijn.
Mijn dokter is echter geen voorstander van te snel antibiotica voorschrijven. Vroeger zou ik daar nog wel eens op aangedrongen hebben, maar steeds meer lees je dat al onze antibiotica flink verzwakken doordat ze te vaak worden voorgeschreven, en dan kun je daar maar beter niet te hard op aansturen. Uitrusten is dus eigenlijk de enige boodschap, niet te zware inspanningen doen ook, en meestal gaat zo’n infectie dan vanzelf over. “Sla maar eens een wandeling over,” zei mijn dokter Hans. En ook al is dat voor mij geen makkelijke, ik wil wel van die keelpijn af…
Ik neem dus keelpastilles nu om de pijn wat te verzachten. En Dafalgan. En dan bestaan er natuurlijk ook allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes om de keelpijn te verzachten en sneller te genezen..Weet je wat sowieso een erg goed drankje is wanneer je verkouden bent of keelpijn hebt? Water! Dat klinkt een beetje te eenvoudig, maar het klopt echt. Je moet veel water drinken, altijd, om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Het verdunt de slijmen ook, en ontstopt je neus, en vooral: het zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Want dat doe je anders wel door te hoesten, te kuchen, en je neus te snuiten.
Los daarvan kan ik je van harte mijn gemberthee aanraden. Ik drink die sowieso bijna elke dag, maar wanneer je er wat honing aan toevoegt, is het helemaal de bom! Je kunt er gerust wat verse kruiden zoals tijm of salie aan toe te voegen, want die zijn ook ontstekingsremmend, maar de combinatie: citroensap (extra vitamine C) gember (ontstekingsremmend) en honing is al ideaal. Hier nog eens mijn recept…
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer