Het antwoord van premier De Croo op mijn open brief over de horeca
Nieuws

Het antwoord van premier De Croo op mijn open brief over de horeca

Vanochtend schreef ik op deze blog een genuanceerde maar eerlijke open brief aan onze premier Alexander De Croo, waarin ik hem probeerde uit te leggen dat de verplichte sluiting van de horeca erg onrechtvaardig aanvoelt bij de sector. Je kunt de volledige open brief hier nog eens herlezen.

In de loop van de voormiddag contacteerde de eerste minister mij en hij legde me uit waarom deze harde beslissing volgens hem absoluut moest genomen worden. De premier heeft mij intussen ook een antwoord gestuurd op mijn open brief, en heeft mij de toestemming gegeven om dat antwoord ook te delen op mijn blog, omdat het meteen ook een antwoord is aan de horeca sector.

Ik plaats het antwoord van premier De Croo hieronder integraal en dank hem voor zijn helderheid. Het is nu aan de mensen uit de horeca zelf, en niet langer aan mij, om te oordelen of dit antwoord hen voldoende duidelijk maakt dat deze drastische stappen echt nodig waren in het belang van de volksgezondheid.

Maandagochtend hebben we de premier ook aan de lijn in onze ochtendshow Sven en Anke op Joe. Mensen uit de horeca die nog vragen hebben of opmerkingen die we maandag eventueel aan premier De Croo voor kunnen leggen, mogen die altijd bezorgen via mail.

Dit is het antwoord van de premier op mijn open brief.

Beste Sven,

De beslissing om de horeca te sluiten, is één van de moeilijkste, zo niet dé moeilijkste beslissing uit mijn leven.

Want zoals je terecht aanhaalt: de horeca in ons land, dat zijn mensen die hun werk met hart en ziel doen. Klanten zo goed mogelijk bedienen. Mensen proevend laten genieten. Dat is voor de meeste horeca-mensen niet zomaar een job, maar een passie. Getuige ook de enorme inspanningen die iedereen al heeft gedaan om hun zaak zo veilig mogelijk in te richten.

Wanneer je zegt dat de horeca niet de grote schuldige is, en dat er COVID-situaties zijn die erger zijn, ook dan heb je gelijk. Daarom noemde ik deze en de andere maatregelen“onrechtvaardig”. Dat wil echter niet zeggen dat onze beslissing zonder logica of zonder plan gebeurde. Integendeel.

De gezondheidssituatie in ons land is dramatisch. We zitten met een voorthollende besmetting in alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdscategorieën: gisteren nog 577 besmettingen per 100.000 inwoners, vandaag al 621. Die cijfers liggen hoger dan net voor de lockdown in maart. Dat is niet houdbaar. Als we nu niet ingrijpen, riskeren we binnen enkele weken chaos in onze ziekenhuizen. Onze volksgezondheid is in groot gevaar.

De vraag is dus niet langer: waar precies gebeuren de meeste besmettingen? In de horeca of daarbuiten? Dat station zijn we helaas al gepasseerd. De besmettingen gebeuren overal en dus moesten we aan de noodrem trekken. De cijfers moeten drastisch naar beneden, en dat kan alleen door massaal onze contacten te beperken. Overal. Contacten die niet nodig zijn, doen we niet. Dat wil zeggen: nauwelijks nog bezoek thuis, iedereen telewerken en dus ook niet meer op café of op restaurant, een sector die leeft van convivialiteit of ‘hospitality’ zoals jij het noemt.

De sluiting van de horeca is dus géén vingerwijzing naar de mensen die er werken. Het heeft helaas alles te maken met de wijde verspreiding van het virus vandaag en de aard van de sector. De horeca is gebouwd op contacten en vandaag is helaas elk contact er één te veel.

Want de druk op de ziekenhuizen stijgt. Ik heb het de afgelopen week in ziekenhuizen in Antwerpen en Brussel met eigen ogen gezien. De reguliere zorg komt in het gedrang en dat is geen theoretisch begrip. Als we nu niet drastisch ingrijpen, zullen er doden vallen omdat in de ziekenhuizen de bedden vol liggen met COVID-patiënten. Een situatie die ik nooit kan aanvaarden.

Daarnaast willen we absoluut de kinderen naar school laten gaan. Door de lockdown van maart en april hebben heel wat kinderen vandaag al een leerachterstand. En als kinderen niet naar school kunnen, valt ook de rest van onze economie stil omdat ouders niet langer kunnen werken. En je weet, zonder draaiende economie, geen jobs, geen sociale zekerheid, geen gezondheidszorg en ook geen omvangrijk steunpakket voor de horeca.

Wij, Belgen, zijn een bourgondisch volk dat houdt van onze vrijheid. De horeca is deel van ons DNA. De sluiting voor een maand is hard en doet pijn. Veel pijn. Maar zoals ik gisteren zei: we laten niemand los. We moeten samen deze moeilijke periode doorkomen. Dat kan alleen als we solidair zijn met iedereen die getroffen is.

Daarom voorzien we als federale regering een omvangrijk steunpakket van in totaal 500 miljoen euro voor iedereen die nu de deuren moet sluiten. We verdubbelen onder meer het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Om je een idee te geven, voor een caféhouder zonder gezinslast betekent dat 2.583,22 euro voor een maand. Ook de Vlaamse Regering voorziet extra steun.

Weet ook dat de investeringen die de sector de voorbije maanden heeft gedaan om zo veilig mogelijk te werken, niet verloren zijn. Het doel blijft om de cafés en de restaurants te heropenen van zodra het kan. Daar gaan we de komende dagen en weken keihard aan werken. Maar daarna zal alles volgens strikte veiligheidsregels moeten verlopen.

Ik heb de noodkreet van jou en de sector luid en duidelijk gehoord en ik hoop de rest van de bevolking ook, zodat iedereen, jong en oud, de komende weken extra zijn of haar best zal doen om het virus onder de knoet te krijgen.

Alexander

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer