Het Laatste Avondmaal van Stan Van Samang
Nieuws

Het Laatste Avondmaal van Stan Van Samang

Een nieuwe rubriek op zondag. De laatste dag van de week is voor mij een ideale dag om even stil te staan bij het leven. Hoe mooi het wel niet is. En ook hoe vergankelijk het tegelijk ook blijft. Het is ook een dag waarop veel families bij elkaar komen, een goed glas wijn drinken, en gezellig bijpraten. En als we bij onze ouders op bezoek gaan is de zondag ook vaak de dag waarop we nog eens de klassiekers uit onze moeders en grootmoeders keuken mogen proeven.

Daarom is de zondag voor mij de ideale dag voor deze rubriek. Je moet even stilstaan, even nadenken: wat is het laatste gerecht dat je proeven wil als je zou mogen kiezen. Is dat kreeft of kaviaar? Is dat een gerecht dat je ooit in een duur restaurant hebt gegeten? Of ga je misschien net voor iets simpel? Een stukje kaas met brood? Of een gerecht dat je moeder altijd maakte?

De eerste gast in onze rubriek was vorige zondag Stan Van Samang. Stan is de sympathieke acteur en zanger die door Vlaanderen al jaren op handen wordt gedragen. Met “Studio Stan” heeft hij sinds deze week op VTM ook een eigen programma lopen waarin hij gewone Vlamingen met bijzondere verhalen ontvangt in zijn muziekstudio, en toepasselijke nummers met hen opneemt. Stan heeft met z’n vriendin Barbara, met wie hij al zestien jaar samen is, een zoontje van 2, Lenny, en in januari komt er in het gezinnetje nog een tweede kindje bij.

Toen ik Stan vroeg naar z’n favoriete “laatste avondmaal” moest hij eigenlijk niet zo lang nadenken. De authentieke familieman Stan wist meteen wat hij zou kiezen als hij nog één keertje z’n favoriete gerecht zou mogen bestellen. “Voor mij is dat zeer duidelijk, mijn laatste avondmaal wordt ongetwijfeld het favoriete gerecht uit mijn kindertijd: namelijk macaroni met kaas en hesp…”

Stan haalde meteen volop herinneringen op aan zijn mooie jeugdjaren en aan de authentieke keuken van zijn mama Agnes. “Ja onze mama’s koken natuurlijk het beste van allemaal. En de macaroni van moeder Agnes is gewoon de lekkerste van de hele wereld. Die was erg klassiek hoor. Al voegde m’n mama er wel één klein eigen elementje aan toe, dat niet zo klassiek is denk ik, namelijk een snufje cayennepeper. Dat gaf het klassieke gerecht natuurlijk wel wat extra pit.”

Ik vroeg Stan of er bij hen thuis rond de keukentafel ook soms eens discussie was over het korstje. Ruzie maakten mijn broer Arn en ik er niet echt over, denk ik, maar als mijn mama witloofrolletjes maakte met kaas en ham, dan probeerden wij toch een zo groot mogelijk stuk van die heerlijke kaaskorst te pakken te krijgen. “Hoh, eigenlijk viel dat wel mee,” aldus Stan, “Mama verdeelde altijd perfect, dus iedereen kreeg z’n faire deeltje van het korstje.”

Overmorgen is er een nieuwe gast in deze rubriek. Dan vertel ik je welk gerecht Marc Coucke wil als “laatste maaltijd”. Benieuwd naar mijn favoriete laatste avondmaal… Lees het hieronder.

https://wouldbechef.be/nieuws/laatste_avondmaal/

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer