Het Laatste Avondmaal van Stan Van Samang
Nieuws

Het Laatste Avondmaal van Stan Van Samang

Een nieuwe rubriek op zondag. De laatste dag van de week is voor mij een ideale dag om even stil te staan bij het leven. Hoe mooi het wel niet is. En ook hoe vergankelijk het tegelijk ook blijft. Het is ook een dag waarop veel families bij elkaar komen, een goed glas wijn drinken, en gezellig bijpraten. En als we bij onze ouders op bezoek gaan is de zondag ook vaak de dag waarop we nog eens de klassiekers uit onze moeders en grootmoeders keuken mogen proeven.

Daarom is de zondag voor mij de ideale dag voor deze rubriek. Je moet even stilstaan, even nadenken: wat is het laatste gerecht dat je proeven wil als je zou mogen kiezen. Is dat kreeft of kaviaar? Is dat een gerecht dat je ooit in een duur restaurant hebt gegeten? Of ga je misschien net voor iets simpel? Een stukje kaas met brood? Of een gerecht dat je moeder altijd maakte?

De eerste gast in onze rubriek was vorige zondag Stan Van Samang. Stan is de sympathieke acteur en zanger die door Vlaanderen al jaren op handen wordt gedragen. Met “Studio Stan” heeft hij sinds deze week op VTM ook een eigen programma lopen waarin hij gewone Vlamingen met bijzondere verhalen ontvangt in zijn muziekstudio, en toepasselijke nummers met hen opneemt. Stan heeft met z’n vriendin Barbara, met wie hij al zestien jaar samen is, een zoontje van 2, Lenny, en in januari komt er in het gezinnetje nog een tweede kindje bij.

Toen ik Stan vroeg naar z’n favoriete “laatste avondmaal” moest hij eigenlijk niet zo lang nadenken. De authentieke familieman Stan wist meteen wat hij zou kiezen als hij nog één keertje z’n favoriete gerecht zou mogen bestellen. “Voor mij is dat zeer duidelijk, mijn laatste avondmaal wordt ongetwijfeld het favoriete gerecht uit mijn kindertijd: namelijk macaroni met kaas en hesp…”

Stan haalde meteen volop herinneringen op aan zijn mooie jeugdjaren en aan de authentieke keuken van zijn mama Agnes. “Ja onze mama’s koken natuurlijk het beste van allemaal. En de macaroni van moeder Agnes is gewoon de lekkerste van de hele wereld. Die was erg klassiek hoor. Al voegde m’n mama er wel één klein eigen elementje aan toe, dat niet zo klassiek is denk ik, namelijk een snufje cayennepeper. Dat gaf het klassieke gerecht natuurlijk wel wat extra pit.”

Ik vroeg Stan of er bij hen thuis rond de keukentafel ook soms eens discussie was over het korstje. Ruzie maakten mijn broer Arn en ik er niet echt over, denk ik, maar als mijn mama witloofrolletjes maakte met kaas en ham, dan probeerden wij toch een zo groot mogelijk stuk van die heerlijke kaaskorst te pakken te krijgen. “Hoh, eigenlijk viel dat wel mee,” aldus Stan, “Mama verdeelde altijd perfect, dus iedereen kreeg z’n faire deeltje van het korstje.”

Overmorgen is er een nieuwe gast in deze rubriek. Dan vertel ik je welk gerecht Marc Coucke wil als “laatste maaltijd”. Benieuwd naar mijn favoriete laatste avondmaal… Lees het hieronder.

https://wouldbechef.be/nieuws/laatste_avondmaal/

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer