Morgen wordt de nieuwe Michelingids voorgesteld. De kans bestaat dat het voor het eerst sinds lang een rood boekje wordt met maar 1 drie sterrenrestaurant in België. Na het stoppen van De Karmeliet enkele jaren geleden, en nu Hertog Jan aan z’n laatste maand bezig is, zou het wel eens eenzaam aan de top kunnen worden voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve. Alhoewel…
Al een aantal jaren gonst het van de geruchten dat er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bij zou komen in België, iets wat ons landje wel verdienen zou. België is namelijk op gastronomisch vlak een waar paradijs, en dat kunnen die inspecteurs van de gereneomeerde Parijse restaurantgids toch echt niet ontkennen. De vraag is dus niet of er weldra een nieuw drie sterrenrestaurant komt, de vraag is enkel: wie krijgt de hoogste eer in de culinaire wereld. En vooral: is het dit jaar al zo ver?
Ik vroeg de afgelopen maanden al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een vingerhoedje foie gras haalt het niet, in een gerecht, het moet een mooi stuk zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.
Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne beantwoordt aan alle criteria. Het zou een mooie bekroning zijn voor de sympathieke chef, de vraag is (hoe raar ook) of het al niet te laat is in zijn loopbaan om deze erkenning te krijgen. Bon-Bon wordt ook getipt. Net als Comme Chez Soi, een gewezen drie sterrenrestaurant dat misschien wel eens terug op de hoogste trap van de culinaire ladder zou kunnen klimmen. In Vlaanderen wordt dan weer Boury in Roeselare getipt. Maar dat zou nog wel eens een jaartje te vroeg kunnen zijn. Ikzelf was een paar maanden geleden in L’Air Du Temps van San Degeimbre. Ook daar eet je werkelijk fantastisch en een derde ster zou er ook wel verdiend zijn… En er wordt al lang gezegd dat een Waalse derde ster mooi zou zijn voor het culinaire evenwicht in ons land.
Maar het restaurant waar culinaire journalisten vandaag wel het meeste over fluisteren is La Source in Lanaken in La Butte aux Bois. Ik hoor meer en meer geruchten dat alle sterren daar wel eens goed zouden kunnen staan voor de allerhoogste culinaire erkenning. Er wordt volgens kenners weliswaar klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg, net juist voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Vrienden die er twee weken geleden waren spraken enkel vol lof over La Source.
Een drie sterrenrestaurant is die reis waard” volgens Michelin, en La Source zou die stempel wel eens kunnen krijgen. Zou die derde ster dan toch eens in Limburg kunnen neerdalen of niet? We horen het over tien dagen. Ik ben ontzettend benieuwd.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer