"Het Nieuwe Drie Sterren Restaurant In België"...
Nieuws

“Het Nieuwe Drie Sterren Restaurant In België”…

Morgen wordt de nieuwe Michelingids voorgesteld. De kans bestaat dat het voor het eerst sinds lang een rood boekje wordt met maar 1 drie sterrenrestaurant in België. Na het stoppen van De Karmeliet enkele jaren geleden, en nu Hertog Jan aan z’n laatste maand bezig is, zou het wel eens eenzaam aan de top kunnen worden voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve. Alhoewel…

Al een aantal jaren gonst het van de geruchten dat er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bij zou komen in België, iets wat ons landje wel verdienen zou. België is namelijk op gastronomisch vlak een waar paradijs, en dat kunnen die inspecteurs van de gereneomeerde Parijse restaurantgids toch echt niet ontkennen. De vraag is dus niet of er weldra een nieuw drie sterrenrestaurant komt, de vraag is enkel: wie krijgt de hoogste eer in de culinaire wereld. En vooral: is het dit jaar al zo ver?

Ik vroeg de afgelopen maanden al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een vingerhoedje foie gras haalt het niet, in een gerecht, het moet een mooi stuk zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.

Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne beantwoordt aan alle criteria. Het zou een mooie bekroning zijn voor de sympathieke chef, de vraag is (hoe raar ook) of het al niet te laat is in zijn loopbaan om deze erkenning te krijgen. Bon-Bon wordt ook getipt. Net als Comme Chez Soi, een gewezen drie sterrenrestaurant dat misschien wel eens terug op de hoogste trap van de culinaire ladder zou kunnen klimmen. In Vlaanderen wordt dan weer Boury in Roeselare getipt. Maar dat zou nog wel eens een jaartje te vroeg kunnen zijn. Ikzelf was een paar maanden geleden in L’Air Du Temps van San Degeimbre. Ook daar eet je werkelijk fantastisch en een derde ster zou er ook wel verdiend zijn… En er wordt al lang gezegd dat een Waalse derde ster mooi zou zijn voor het culinaire evenwicht in ons land.

Maar het restaurant waar culinaire journalisten vandaag wel het meeste over fluisteren is La Source in Lanaken in La Butte aux Bois. Ik hoor meer en meer geruchten dat alle sterren daar wel eens goed zouden kunnen staan voor de allerhoogste culinaire erkenning. Er wordt volgens kenners weliswaar klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg, net juist voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Vrienden die er twee weken geleden waren spraken enkel vol lof over La Source.

Een drie sterrenrestaurant is die reis waard” volgens Michelin, en La Source zou die stempel wel eens kunnen krijgen. Zou die derde ster dan toch eens in Limburg kunnen neerdalen of niet? We horen het over tien dagen. Ik ben ontzettend benieuwd.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer