"Het Nieuwe Drie Sterren Restaurant In België"...
Nieuws

“Het Nieuwe Drie Sterren Restaurant In België”…

Morgen wordt de nieuwe Michelingids voorgesteld. De kans bestaat dat het voor het eerst sinds lang een rood boekje wordt met maar 1 drie sterrenrestaurant in België. Na het stoppen van De Karmeliet enkele jaren geleden, en nu Hertog Jan aan z’n laatste maand bezig is, zou het wel eens eenzaam aan de top kunnen worden voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve. Alhoewel…

Al een aantal jaren gonst het van de geruchten dat er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bij zou komen in België, iets wat ons landje wel verdienen zou. België is namelijk op gastronomisch vlak een waar paradijs, en dat kunnen die inspecteurs van de gereneomeerde Parijse restaurantgids toch echt niet ontkennen. De vraag is dus niet of er weldra een nieuw drie sterrenrestaurant komt, de vraag is enkel: wie krijgt de hoogste eer in de culinaire wereld. En vooral: is het dit jaar al zo ver?

Ik vroeg de afgelopen maanden al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een vingerhoedje foie gras haalt het niet, in een gerecht, het moet een mooi stuk zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.

Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne beantwoordt aan alle criteria. Het zou een mooie bekroning zijn voor de sympathieke chef, de vraag is (hoe raar ook) of het al niet te laat is in zijn loopbaan om deze erkenning te krijgen. Bon-Bon wordt ook getipt. Net als Comme Chez Soi, een gewezen drie sterrenrestaurant dat misschien wel eens terug op de hoogste trap van de culinaire ladder zou kunnen klimmen. In Vlaanderen wordt dan weer Boury in Roeselare getipt. Maar dat zou nog wel eens een jaartje te vroeg kunnen zijn. Ikzelf was een paar maanden geleden in L’Air Du Temps van San Degeimbre. Ook daar eet je werkelijk fantastisch en een derde ster zou er ook wel verdiend zijn… En er wordt al lang gezegd dat een Waalse derde ster mooi zou zijn voor het culinaire evenwicht in ons land.

Maar het restaurant waar culinaire journalisten vandaag wel het meeste over fluisteren is La Source in Lanaken in La Butte aux Bois. Ik hoor meer en meer geruchten dat alle sterren daar wel eens goed zouden kunnen staan voor de allerhoogste culinaire erkenning. Er wordt volgens kenners weliswaar klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg, net juist voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Vrienden die er twee weken geleden waren spraken enkel vol lof over La Source.

Een drie sterrenrestaurant is die reis waard” volgens Michelin, en La Source zou die stempel wel eens kunnen krijgen. Zou die derde ster dan toch eens in Limburg kunnen neerdalen of niet? We horen het over tien dagen. Ik ben ontzettend benieuwd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel1_Nakd_Lotus-33

Wat een zalige wandeltocht met nākd. #advertentie

Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer