L’ Air Du Temps: strafste hoofdgerecht sinds lang!

Ik moet bekennen: vaak vind ik dat topchefs niet zo goed weten wat ze precies moeten serveren als hoofdgerecht. Dan zijn ze je soms als zeven gerechten en evenveel hapjes culinair aan het verwennen en dan verliezen ze toch nog de pedalen bij wat in feite het absolute hoogtepunt van een gastronomische maaltijd zou moeten zijn. Een beetje creativiteit mag dan nog altijd, vind ik. Maar inderdaad, ook daar moet het product de vedette blijven. Vaak hapert het daar dus.

Daarom was ik gisterenavond zo gelukkig wanneer we in l’Air Du Temps het voor mij strafste hoofdgerecht in jaren geserveerd kregen. De Pluma Ibercio werd perfect gebakken geserveerd met een licht gelakte barbecue smaak maar de structuren van kool die erbij geserveerd werden, samen met alle Thaise kruiden maakte dit een gigantische smaakbom. Ik werd voor het eerst in lange tijd nog eens helemaal stil en euforisch tegelijk. En dan hadden we er eigenlijk al een zalige maaltijd opzitten, met een hele reeks lekkere voorgerechten waarvan het ene al meer indruk maakte dan het andere.

Er wordt door culinaire journalisten al jaren gefluisterd dat San Degeimbre, de charismatische chef van l’Air Du Temps,  z’n derde ster wel zou verdienen, en eerlijk gezegd: ik begrijp eigenlijk wel waarom, ook al was dit nog maar de eerste keer dat we in deze  prachtige culinaire boerderij te gast waren. Overigens: mooie plek om te overnachten ook. Wij aten het meest exclusieve menu, met mooie aangepaste wijnen, water en koffie, en sliepen in een erg mooie kamer. Inclusief ontbijt betaalden we voor het totale arrangement 760 euro, wat voor dit hele arrangement een heel aanvaardbare prijs is.

 

VEGETALE SUPREMATIE

SNACKS

Gepofte: Tapioca, gamtae, courgette en ansjovis

Crackers: Crémeux van kaas, venkel

Hoorntje: Aubergine, gerookte forel, gekonfijte citroen

Baar: Foie gras, praliné, granola van hazelnoten

 

HAPJES

 

Cocktail: Dongchimi, pak chook, groene tomaat

“Salade Liégeoise”: Prinsessenbonen, spek uit Hamoir, aardappel

 

DEGUSTATIE

Margarita: Perle Blanche oester, crème van oester, cucamelon, Mezcal

Liernu: Tomaten van nu en olie van de tijd

Monochroom: Witte koolvis Ikjimé, pompoen, bottarga

Boterbonen: Gerookte paling, crème van look, sneeuw van peterselie

Boeuf-carottes: Ossenstaart, boter van hooi, consommé

Parfum uit Thailand: Pluma Ibérico, texturen van kool, galant, Thaise basilicum

Bijenkorf: Bloemige, fruitige en kruidige smaken van honing uit onze tuin