Ik heb gisteren een flink risico genomen...
Nieuws

Ik heb gisteren een flink risico genomen…

Etentjes met kinderen zijn super leuk, zeker als het familie is, maar ik vind ze ook een beetje moeilijk. Ik heb dan vaak het gevoel dat ik twee etentjes door elkaar aan het organiseren ben. Dan kook ik zoals altijd uitgebreid met speciale ingrediënten voor de volwassenen, meestal een gang of zes, zeven is dat. Tussendoor probeer ik dan ook “kinder-eten” te maken. Een soepje. Een pasta. Of een burger met frietjes. Ik vind dat naar timing en organisatie toe niet zo evident.

Een makkelijke oplossing is dan vaak om wat “gewoner te koken” voor het hele gezelschap. Dan doe ik een lekkere barbecue of zo, of ik maak een pastaschotel. Dat vinden zowel de kinderen als de volwassenen lekker. En het meer uitgebreide koken hou ik dan voor andere etentjes met enkel volwassenen. Zo lukt het wel, maar ik vind het ook altijd een beetje zonde. Want ik wil mijn ouders en familie toch graag verwennen met bijzondere ingrediënten en gerechtjes.

Deze week vroeg ik mijn broer wat ik voor de nichtjes zou maken, de oudste wordt 17 en de jongste zit nog in de kleuterklas, en ze lusten ook niet alle drie alles. Dus dacht ik om ofwel weer voor de eenvoudige keuken te gaan, of iets apart te koken voor hen. Tenslotte was het ons nieuwjaarsetentje en hadden we elkaar, door covid, zo lang niet gezien. Dus ik vroeg Arn wat ik voor de meisjes dan best kon maken. Een pasta? Frietjes? Kip met appelmoes? Zoiets?

Maar mijn broer kwam deze keer met een verrassend antwoord op de proppen: “je moet niks apart voor de kinderen maken, ze zullen wel mee eten met de volwassenen. Ze moeten maar eens leren om alles te proeven. Ze zullen waarschijnlijk niet alles even lekker vinden, maar zo leren ze nieuwe smaken kennen.” Ik vond het super om te horen, maar ook best een beetje spannend. Ik kreeg dus vrij spel.

We begonnen met drie kleine schijfjes aardappel met zure room en Royal Belgian Caviar. Dat hadden ze ooit al eens bij nonkel Sven mogen proeven, en ik wist nog van twee jaar geleden: dat ze dat lekker vonden. Daarna serveerde ik drie verschillende oesters: een rauwe, een gegratineerde oester (met spinazie) en een oester met een pikante Thaise dressing. Anna, mijn middelste nichtje vond ze alle drie heerlijk. Julie de oudste van de drie vond de gegratineerde oester wel OK, maar van pure oesters is ze niet zo fan. En Estée, mijn jongste nichtje, heeft de oesters naar haar papa doorgeschoven. Maar de Mac And Cheese met kreeft vonden ze alle drie super lekker. Dat is dan ook heerlijk comfortfood. Voor kinderen èn volwassenen. Dat recept moet ik dringend eens uitschrijven hier op de blog. Ook de boterzachte hertenfilet viel bij de kinderen in de smaak.

Het meest opvallende: ik heb ook zee-egels bereid. Ik vind die persoonlijk zooooo lekker, maar ze zijn wel super krachtig van smaak. Zeker als je zee-egels puur eet, dan is het echt alsof je de zee proeft, ze zijn zilt, een beetje romig, ik vind ze ook een beetje nootachtig smaken en ze hebben zelf een klein vleugje citrus. De smaak wordt vaak omschreven als “umami”. Maar als je niet zo tuk bent op alles wat uit de zee komt, dan kan het ook echt een afknapper zijn.

Ik serveer de zee-egels trouwens niet rauw, net om die reden. Je moet echt al met serieuze liefhebbers aan tafel zitten om dat risico te durven nemen. En ik heb dus een eigen bereiding die zo’n beetje het midden houdt tussen een saus en een soepje, waarin de smaak van de zee-egels super tot zijn recht komt. Het idee heb ik van bij Via Veneto, mijn favoriete restaurant in Barcelona. Het soepje serveer ik in de stekelige schaal van de zee-egels.

Ik vond het toch wel spannend om dit gerecht aan mijn nichtjes voor te schotelen, net omdat zo’n zee-egel er een beetje spooky uitziet met die stekels, en vooral omdat het toch een heel specifieke smaak blijft, maar ze vonden het alle drie erg lekker. Missie geslaagd. En het maakte me echt fier en gelukkig.

Om maar te zeggen: soms moet je eens een risicootje nemen, en durven. Ik ben blij dat mijn broer gezegd heeft: ze zijn oud genoeg om nieuwe smaken te ontdekken. En daardoor heb ik hen gisteren een paar ingrediënten en gerechtjes laten proeven die zelfs veel volwassenen nog nooit geprobeerd hebben. zalig toch? Zo leren ze al op jonge leeftijd nieuwe en bijzondere smaken te ontdekken. Het was een berekend risico en het is gelukkig goed uitgedraaid. Een echte aanrader zou ik zeggen.

Crème van zeeëgel met Comté
Recept

Crème van zeeëgel met Comté #advertentie

Lieve volgers van Would Be Chef, dit moet zo’n beetje mijn favoriete “hapje” ever zijn. In Via Veneto, ons favoriete restaurant in Barcelona is dit een absolute klassieker. Wanneer ze gegratineerde zeeëgel voorschotelen ben ik echt in de zevende hemel. Want ook al is zeeëgel niet zo duur als je zou denken, het is wel een absolute delicatesse … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer