Crème van zeeëgel met Comté

Lieve volgers van Would Be Chef, dit moet zo’n beetje mijn favoriete “hapje” ever zijn. In Via Veneto, ons favoriete restaurant in Barcelona is dit een absolute klassieker. Wanneer ze gegratineerde zeeëgel voorschotelen ben ik echt in de zevende hemel. Want ook al is zeeëgel niet zo duur als je zou denken, het is wel een absolute delicatesse. Bij ons misschien iets minder bekend . Maar zeker met de feestdagen zal je visboer ze voor je kunnen bestellen.

In combinatie met een heerlijk sausje op basis van witte wijn en mijn absolute lievelingskaas Comté is dit een gigantische smaakbom. Niet bang  zijn om dit aan je gasten te serveren. Het ziet er misschien een beetje speciaal uit, maar het is echt ontzettend lekker, en een stuk makkelijker om klaar te maken dan je zou vermoeden. En het is vooral een uniek, feestelijk hapje of voorgerecht!

Voor mij is mijn Nobel Chardonnay, een prachtige Belgische witte wijn die in Lochristi werd gemaakt, de ideale combinatie bij dit prachtige gerecht. Je kunt de Nobel Chardonnay hier bestellen.

Bereiding

  1. Snij de zeeëgel met een schaar open. Eigenlijk snij je een dekseltje of hoedje boven af, zodat je de zeeëgel kuisen en later uitlepelen kan.
  2. Enkel de oranje vrucht van de zeeëgel is lekker, de bruine en zwarte troep eromheen moet je voorzichtig verwijderen met een lepetje, eventueel voorzichtig onder stromend water. De oranje vrucht haal je er ook voorzichtig uit. Hou per zeeëgel een mooi “partje” of “billetje” over en leg dat opzij.
  3. Stoof wat sjalotjes tot ze mooi glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en een klein beetje citroensap en laat inkoken. Voeg vervolgens de room toe en laat die ook inkoken.
  4. Voeg een liaison toe, een eitje dat je losgeroerd hebt in wat room. Voeg daarna de geraspte comté toe en de verse zeeegel, mix de crème met een staafmixer glad, en verdeel in de leeggelepelde schalen.
  5. Plaats de opnieuw gevulde zeeëgels vlak voor het serveren enkele minuutjes in een voorverwarmde oven van 160 graden.
  6. Snij met een vormpje kleine cirkeltjes uit toastbrood en bak die tot ze goudbruin zijn in een hete pan in de olijfolie. Laat afkoelen en leg er een mooi oranje partje rauwe zeeëgel op, werk af met heel fijn gesnipperde bieslook. Serveer naast de crème van zeeëgel.

 

Meer lezen over mijn liefde voor Comté, en de manier waarop ik de kaas het liefste degusteer, kun je lezen in onderstaand artikel.