Gisteren was er wat commotie rond het mosselrecept van mijn mama Anny. En eerlijk: ik was er op voorbereid, ik had het verwacht. Mama maakt de mosselen zoals mijn oma Meme Julia die maakte. Ze stooft eerst wat groentjes in eigen nat, en doet dan de mosselen erbij. Dat is allemaal redelijk traditioneel. Maar… en nu komt het. Mama gebruikt naast een ui, selder en prei ook een stukje…. wortel.
En dat is voor de grote meerderheid van de mensen en voor zowat alle chefs doodzonde. Geen wortel bij mosselen! En de reden daarvoor is heel simpel. Wortel haalt het lekkere zilte van de mosselen wat weg en maakt je bereiding wat zoeter. En dat wil je echt niet. Het is ook de reden waarom je geen wortel gebruikt in je bouillon wanneer je kreeft kookt. Ik ken die regel. Ik weet dat die heilig is. De vraag is dan ook: waarom heb ik dat laten staan in het recept van mama. Wil je het enige eerlijke antwoord weten? Omdat het het recept van mama is. Punt.
En ook wel een beetje omdat ik geen betweter wil zijn. Mosselen zijn heerlijk, en je kunt er vanalles mee doen. Soms doe ik er witte wijn bij, soms curry, soms limoen, soms een lekkere Provençaalse saus, soms bier, soms witte wijn, soms look, het maakt niet uit. Experimenteren mag in de keuken. Ik heb voor de feestdagen bijvoorbeeld een Peruviaanse versie bedacht met Pisco. Dat recept komt eraan eind november. Pisco mag! Pisco is lekker. Dus ik ga niet komma-neuken over een wortel.
Nu ik snap de opmerkingen wel he. Maar ik kan je zeggen: zo heeft mama de mosselen altijd gemaakt, en dat was de bedoeling van dit recept. Ik wou er geen komma, geen detail, geen grammetje aan veranderen. Mama maakt er ook een best pikante en zurige mosterd-dip bij, en dat zal het licht zoete wellicht wat compenseren. In elk geval, de mosselen met de zelf gemaakte frietjes hebben ontzettend goed gesmaakt! Beter dan dat bestaat niet.
Probeer zelf ook maar eens, met de ingrediënten die jij zelf lekker vindt, al dan niet volgens een oud familierecept. Dat uit onze familie vijvoorbeeld, je kunt het hieronder terugvinden. Merci mama. Je bent de beste!
Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meerRecept
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer