Gisteren was er wat commotie rond het mosselrecept van mijn mama Anny. En eerlijk: ik was er op voorbereid, ik had het verwacht. Mama maakt de mosselen zoals mijn oma Meme Julia die maakte. Ze stooft eerst wat groentjes in eigen nat, en doet dan de mosselen erbij. Dat is allemaal redelijk traditioneel. Maar… en nu komt het. Mama gebruikt naast een ui, selder en prei ook een stukje…. wortel.
En dat is voor de grote meerderheid van de mensen en voor zowat alle chefs doodzonde. Geen wortel bij mosselen! En de reden daarvoor is heel simpel. Wortel haalt het lekkere zilte van de mosselen wat weg en maakt je bereiding wat zoeter. En dat wil je echt niet. Het is ook de reden waarom je geen wortel gebruikt in je bouillon wanneer je kreeft kookt. Ik ken die regel. Ik weet dat die heilig is. De vraag is dan ook: waarom heb ik dat laten staan in het recept van mama. Wil je het enige eerlijke antwoord weten? Omdat het het recept van mama is. Punt.
En ook wel een beetje omdat ik geen betweter wil zijn. Mosselen zijn heerlijk, en je kunt er vanalles mee doen. Soms doe ik er witte wijn bij, soms curry, soms limoen, soms een lekkere Provençaalse saus, soms bier, soms witte wijn, soms look, het maakt niet uit. Experimenteren mag in de keuken. Ik heb voor de feestdagen bijvoorbeeld een Peruviaanse versie bedacht met Pisco. Dat recept komt eraan eind november. Pisco mag! Pisco is lekker. Dus ik ga niet komma-neuken over een wortel.
Nu ik snap de opmerkingen wel he. Maar ik kan je zeggen: zo heeft mama de mosselen altijd gemaakt, en dat was de bedoeling van dit recept. Ik wou er geen komma, geen detail, geen grammetje aan veranderen. Mama maakt er ook een best pikante en zurige mosterd-dip bij, en dat zal het licht zoete wellicht wat compenseren. In elk geval, de mosselen met de zelf gemaakte frietjes hebben ontzettend goed gesmaakt! Beter dan dat bestaat niet.
Probeer zelf ook maar eens, met de ingrediënten die jij zelf lekker vindt, al dan niet volgens een oud familierecept. Dat uit onze familie vijvoorbeeld, je kunt het hieronder terugvinden. Merci mama. Je bent de beste!
Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meer
Recept
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer