Gisteren was er wat commotie rond het mosselrecept van mijn mama Anny. En eerlijk: ik was er op voorbereid, ik had het verwacht. Mama maakt de mosselen zoals mijn oma Meme Julia die maakte. Ze stooft eerst wat groentjes in eigen nat, en doet dan de mosselen erbij. Dat is allemaal redelijk traditioneel. Maar… en nu komt het. Mama gebruikt naast een ui, selder en prei ook een stukje…. wortel.
En dat is voor de grote meerderheid van de mensen en voor zowat alle chefs doodzonde. Geen wortel bij mosselen! En de reden daarvoor is heel simpel. Wortel haalt het lekkere zilte van de mosselen wat weg en maakt je bereiding wat zoeter. En dat wil je echt niet. Het is ook de reden waarom je geen wortel gebruikt in je bouillon wanneer je kreeft kookt. Ik ken die regel. Ik weet dat die heilig is. De vraag is dan ook: waarom heb ik dat laten staan in het recept van mama. Wil je het enige eerlijke antwoord weten? Omdat het het recept van mama is. Punt.
En ook wel een beetje omdat ik geen betweter wil zijn. Mosselen zijn heerlijk, en je kunt er vanalles mee doen. Soms doe ik er witte wijn bij, soms curry, soms limoen, soms een lekkere Provençaalse saus, soms bier, soms witte wijn, soms look, het maakt niet uit. Experimenteren mag in de keuken. Ik heb voor de feestdagen bijvoorbeeld een Peruviaanse versie bedacht met Pisco. Dat recept komt eraan eind november. Pisco mag! Pisco is lekker. Dus ik ga niet komma-neuken over een wortel.
Nu ik snap de opmerkingen wel he. Maar ik kan je zeggen: zo heeft mama de mosselen altijd gemaakt, en dat was de bedoeling van dit recept. Ik wou er geen komma, geen detail, geen grammetje aan veranderen. Mama maakt er ook een best pikante en zurige mosterd-dip bij, en dat zal het licht zoete wellicht wat compenseren. In elk geval, de mosselen met de zelf gemaakte frietjes hebben ontzettend goed gesmaakt! Beter dan dat bestaat niet.
Probeer zelf ook maar eens, met de ingrediënten die jij zelf lekker vindt, al dan niet volgens een oud familierecept. Dat uit onze familie vijvoorbeeld, je kunt het hieronder terugvinden. Merci mama. Je bent de beste!
Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meerRecept
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer