Klachten over mossel recept van mijn mama
Nieuws

Klachten over mossel recept van mijn mama

Gisteren was er wat commotie rond het mosselrecept van mijn mama Anny. En eerlijk: ik was er op voorbereid, ik had het verwacht. Mama maakt de mosselen zoals mijn oma Meme Julia die maakte. Ze stooft eerst wat groentjes in eigen nat, en doet dan de mosselen erbij. Dat is allemaal redelijk traditioneel. Maar… en nu komt het. Mama gebruikt naast een ui, selder en prei ook een stukje…. wortel.

En dat is voor de grote meerderheid van de mensen en voor zowat alle chefs doodzonde. Geen wortel bij mosselen! En de reden daarvoor is heel simpel. Wortel haalt het lekkere zilte van de mosselen wat weg en maakt je bereiding wat zoeter. En dat wil je echt niet. Het is ook de reden waarom je geen wortel gebruikt in je bouillon wanneer je kreeft kookt. Ik ken die regel. Ik weet dat die heilig is. De vraag is dan ook: waarom heb ik dat laten staan in het recept van mama. Wil je het enige eerlijke antwoord weten? Omdat het het recept van mama is. Punt.

En ook wel een beetje omdat ik geen betweter wil zijn. Mosselen zijn heerlijk, en je kunt er vanalles mee doen. Soms doe ik er witte wijn bij, soms curry, soms limoen, soms een lekkere Provençaalse saus, soms bier, soms witte wijn, soms look, het maakt niet uit. Experimenteren mag in de keuken. Ik heb voor de feestdagen bijvoorbeeld een Peruviaanse versie bedacht met Pisco. Dat recept komt eraan eind november. Pisco mag! Pisco is lekker. Dus ik ga niet komma-neuken over een wortel.

Nu ik snap de opmerkingen wel he. Maar ik kan je zeggen: zo heeft mama de mosselen altijd gemaakt, en dat was de bedoeling van dit recept. Ik wou er geen komma, geen detail, geen grammetje aan veranderen. Mama maakt er ook een best pikante en zurige mosterd-dip bij, en dat zal het licht zoete wellicht wat compenseren. In elk geval, de mosselen met de zelf gemaakte frietjes hebben ontzettend goed gesmaakt! Beter dan dat bestaat niet.

Probeer zelf ook maar eens, met de ingrediënten die jij zelf lekker vindt, al dan niet volgens een oud familierecept. Dat uit onze familie vijvoorbeeld, je kunt het hieronder terugvinden. Merci mama. Je bent de beste!

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Recept

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer