Gisteren was er wat commotie rond het mosselrecept van mijn mama Anny. En eerlijk: ik was er op voorbereid, ik had het verwacht. Mama maakt de mosselen zoals mijn oma Meme Julia die maakte. Ze stooft eerst wat groentjes in eigen nat, en doet dan de mosselen erbij. Dat is allemaal redelijk traditioneel. Maar… en nu komt het. Mama gebruikt naast een ui, selder en prei ook een stukje…. wortel.
En dat is voor de grote meerderheid van de mensen en voor zowat alle chefs doodzonde. Geen wortel bij mosselen! En de reden daarvoor is heel simpel. Wortel haalt het lekkere zilte van de mosselen wat weg en maakt je bereiding wat zoeter. En dat wil je echt niet. Het is ook de reden waarom je geen wortel gebruikt in je bouillon wanneer je kreeft kookt. Ik ken die regel. Ik weet dat die heilig is. De vraag is dan ook: waarom heb ik dat laten staan in het recept van mama. Wil je het enige eerlijke antwoord weten? Omdat het het recept van mama is. Punt.
En ook wel een beetje omdat ik geen betweter wil zijn. Mosselen zijn heerlijk, en je kunt er vanalles mee doen. Soms doe ik er witte wijn bij, soms curry, soms limoen, soms een lekkere Provençaalse saus, soms bier, soms witte wijn, soms look, het maakt niet uit. Experimenteren mag in de keuken. Ik heb voor de feestdagen bijvoorbeeld een Peruviaanse versie bedacht met Pisco. Dat recept komt eraan eind november. Pisco mag! Pisco is lekker. Dus ik ga niet komma-neuken over een wortel.
Nu ik snap de opmerkingen wel he. Maar ik kan je zeggen: zo heeft mama de mosselen altijd gemaakt, en dat was de bedoeling van dit recept. Ik wou er geen komma, geen detail, geen grammetje aan veranderen. Mama maakt er ook een best pikante en zurige mosterd-dip bij, en dat zal het licht zoete wellicht wat compenseren. In elk geval, de mosselen met de zelf gemaakte frietjes hebben ontzettend goed gesmaakt! Beter dan dat bestaat niet.
Probeer zelf ook maar eens, met de ingrediënten die jij zelf lekker vindt, al dan niet volgens een oud familierecept. Dat uit onze familie vijvoorbeeld, je kunt het hieronder terugvinden. Merci mama. Je bent de beste!
Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meer
Recept
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer