Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Recept

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 kilo mosselen
  • 3 ajuinen
  • 1 grote tak selder (zonder bladeren)
  • 1 tak prei (of 2 kleine)
  • 1 grote wortel (of 2 kleine)
  • Peper en zout
  • 2 laurierblaadjes
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!

2 / 7

Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort

3 / 7

Voeg de mosselen bij de groenten.

4 / 7

Na een paar minuten eens opschudden

5 / 7

Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.

6 / 7

Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.

7 / 7

Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

Laat het smaken.

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken. Niet teveel gedoe, niet teveel blabla. Het product laten schitteren. En daarbij volgt ze zeer vaak nog het oude recept van mijn meme Julia. Want zij heeft ons allemaal leren koken.

Net voor mijn vakantie naar Barcelona waren de eerste bodemcultuur mosselen daar, en ik heb als fiere ambassadeur een eerste zak mosselen naar Knesselare gebracht bij mama en papa. Samen met een mooie ruiker bloemen natuurlijk. En mama heeft de mosselen nog eens klaargemaakt voor papa en mezelf, zoals ze dat al decennia lang doet: puur, met enkel wat lekkere groenten bij, die ze overigens niet stooft in vetstof maar rustig twintig minuten laat garen op zeer lage temperatuur in eigen vocht. Schitterend.

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Daarbij serveerde mama verse frietjes (in twee keer gebakken uiteraard) en heerlijke zelf gemaakte mayonaise en een dipsausje. Wat een feest!

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Mosselbureau.

Bereiding

  1. Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!
  2. Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort
  3. Voeg de mosselen bij de groenten.
  4. Na een paar minuten eens opschudden
  5. Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.
  6. Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.
  7. Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer