Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Recept

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 kilo mosselen
  • 3 ajuinen
  • 1 grote tak selder (zonder bladeren)
  • 1 tak prei (of 2 kleine)
  • 1 grote wortel (of 2 kleine)
  • Peper en zout
  • 2 laurierblaadjes
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!

2 / 7

Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort

3 / 7

Voeg de mosselen bij de groenten.

4 / 7

Na een paar minuten eens opschudden

5 / 7

Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.

6 / 7

Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.

7 / 7

Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

Laat het smaken.

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken. Niet teveel gedoe, niet teveel blabla. Het product laten schitteren. En daarbij volgt ze zeer vaak nog het oude recept van mijn meme Julia. Want zij heeft ons allemaal leren koken.

Net voor mijn vakantie naar Barcelona waren de eerste bodemcultuur mosselen daar, en ik heb als fiere ambassadeur een eerste zak mosselen naar Knesselare gebracht bij mama en papa. Samen met een mooie ruiker bloemen natuurlijk. En mama heeft de mosselen nog eens klaargemaakt voor papa en mezelf, zoals ze dat al decennia lang doet: puur, met enkel wat lekkere groenten bij, die ze overigens niet stooft in vetstof maar rustig twintig minuten laat garen op zeer lage temperatuur in eigen vocht. Schitterend.

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Daarbij serveerde mama verse frietjes (in twee keer gebakken uiteraard) en heerlijke zelf gemaakte mayonaise en een dipsausje. Wat een feest!

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Mosselbureau.

Bereiding

  1. Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!
  2. Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort
  3. Voeg de mosselen bij de groenten.
  4. Na een paar minuten eens opschudden
  5. Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.
  6. Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.
  7. Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer