Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Recept

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 kilo mosselen
  • 3 ajuinen
  • 1 grote tak selder (zonder bladeren)
  • 1 tak prei (of 2 kleine)
  • 1 grote wortel (of 2 kleine)
  • Peper en zout
  • 2 laurierblaadjes
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!

2 / 7

Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort

3 / 7

Voeg de mosselen bij de groenten.

4 / 7

Na een paar minuten eens opschudden

5 / 7

Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.

6 / 7

Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.

7 / 7

Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

Laat het smaken.

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken. Niet teveel gedoe, niet teveel blabla. Het product laten schitteren. En daarbij volgt ze zeer vaak nog het oude recept van mijn meme Julia. Want zij heeft ons allemaal leren koken.

Net voor mijn vakantie naar Barcelona waren de eerste bodemcultuur mosselen daar, en ik heb als fiere ambassadeur een eerste zak mosselen naar Knesselare gebracht bij mama en papa. Samen met een mooie ruiker bloemen natuurlijk. En mama heeft de mosselen nog eens klaargemaakt voor papa en mezelf, zoals ze dat al decennia lang doet: puur, met enkel wat lekkere groenten bij, die ze overigens niet stooft in vetstof maar rustig twintig minuten laat garen op zeer lage temperatuur in eigen vocht. Schitterend.

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Daarbij serveerde mama verse frietjes (in twee keer gebakken uiteraard) en heerlijke zelf gemaakte mayonaise en een dipsausje. Wat een feest!

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Mosselbureau.

Bereiding

  1. Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!
  2. Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort
  3. Voeg de mosselen bij de groenten.
  4. Na een paar minuten eens opschudden
  5. Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.
  6. Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.
  7. Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer