Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken. Niet teveel gedoe, niet teveel blabla. Het product laten schitteren. En daarbij volgt ze zeer vaak nog het oude recept van mijn meme Julia. Want zij heeft ons allemaal leren koken.

Net voor mijn vakantie naar Barcelona waren de eerste bodemcultuur mosselen daar, en ik heb als fiere ambassadeur een eerste zak mosselen naar Knesselare gebracht bij mama en papa. Samen met een mooie ruiker bloemen natuurlijk. En mama heeft de mosselen nog eens klaargemaakt voor papa en mezelf, zoals ze dat al decennia lang doet: puur, met enkel wat lekkere groenten bij, die ze overigens niet stooft in vetstof maar rustig twintig minuten laat garen op zeer lage temperatuur in eigen vocht. Schitterend.

Daarbij serveerde mama verse frietjes (in twee keer gebakken uiteraard) en heerlijke zelf gemaakte mayonaise en een dipsausje. Wat een feest!

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Mosselbureau.

Bereiding

  1. Snij de groenten in brunoise en spoel ze mooi af en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een twintigtal minuutjes stoven in eigen vocht en af en toe wel eens omroeren!
  2. Maak intussen de mosselen schoon. Meestal zul je ze al mooi gekuist in je viswinkel vrinden, maar als er toch wat schelpjes of pokken opzitten haal die dan netjes weg en spoel kort
  3. Voeg de mosselen bij de groenten.
  4. Na een paar minuten eens opschudden
  5. Na een goede zeven à acht minuten nog eens goed kijken of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn.
  6. Serveer met lekkere verse frietjes of een stukje brood.
  7. Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepelmosterd bij, wat azijn extra en wat kookvocht van de mosselen)

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay