Vandaag, 14 juli, is de Franse nationale feestdag. Frankrijk is de afgelopen weken weer een rumoerig land geweest. Maar het blijft natuurlijk ook nog steeds een topvakantieland waar het zalig vertoeven is. En dat vieren we graag met een Franse klassieker. De Franse keuken is en blijft één van de allerbeste keukens, en ik keer er zelf graag naar terug als ik eens een heerlijk traditioneel recept zoek. Dit zijn voor mij enkele echte toppers uit de Franse Cuisine.
Een heerlijke traditionele vissoep uit de regio Provence, bereid met verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren, tomaten, saffraan en aromatische kruiden. Mag je me altijd serveren, zomer en winter.
Nog zo’n klassieker, met gestoofde kip in rode wijn, samen met uien, champignons, spek en knoflook. Dit is dan weer meer een herfst- of winterrecept.
Tover de zomer in je bord met deze topper: een Provençaals gerecht met gestoofde verse groenten, zoals aubergine, courgette, paprika, tomaten, uien en knoflook. Het wordt meestal als bijgerecht geserveerd bij een lekker stukje vis of vlees.
Hier op de blog kun je mijn versie terugvinden van deze zalige klassieker: een hartige taart met een vulling van eieren, room, spek en kaas, gebakken in een korst van bladerdeeg. Het is een populair gerecht voor lunch of diner.
Sommige mensen moeten er niet van weten, maar ik hou van escargots! Deze slakken worden bereid in een pittige knoflook- en peterselieboter.
Voor mij blijft dit één van mijn favoriete nagerechten. Een romig custard-dessert met een gekaramelliseerd suikerlaagje erbovenop.
Oké, dat is misschien wat kort door de bocht. Maar laat me uitleggen waarom ik dat zeg. Jaren geleden, toen ik nog meer dan 110 kilo woog, zijn we eens in de lente op reis gegaan naar Japan … Lees meer
Misschien heeft het met de leeftijd te maken. Hoe ouder ik word, hoe meer ik hou van gewone kost. Niet dat ik plots mijn liefde voor gastronomie kwijt ben, verre van … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer