Vandaag, 14 juli, is de Franse nationale feestdag. Frankrijk is de afgelopen weken weer een rumoerig land geweest. Maar het blijft natuurlijk ook nog steeds een topvakantieland waar het zalig vertoeven is. En dat vieren we graag met een Franse klassieker. De Franse keuken is en blijft één van de allerbeste keukens, en ik keer er zelf graag naar terug als ik eens een heerlijk traditioneel recept zoek. Dit zijn voor mij enkele echte toppers uit de Franse Cuisine.
Een heerlijke traditionele vissoep uit de regio Provence, bereid met verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren, tomaten, saffraan en aromatische kruiden. Mag je me altijd serveren, zomer en winter.
Nog zo’n klassieker, met gestoofde kip in rode wijn, samen met uien, champignons, spek en knoflook. Dit is dan weer meer een herfst- of winterrecept.
Tover de zomer in je bord met deze topper: een Provençaals gerecht met gestoofde verse groenten, zoals aubergine, courgette, paprika, tomaten, uien en knoflook. Het wordt meestal als bijgerecht geserveerd bij een lekker stukje vis of vlees.
Hier op de blog kun je mijn versie terugvinden van deze zalige klassieker: een hartige taart met een vulling van eieren, room, spek en kaas, gebakken in een korst van bladerdeeg. Het is een populair gerecht voor lunch of diner.
Sommige mensen moeten er niet van weten, maar ik hou van escargots! Deze slakken worden bereid in een pittige knoflook- en peterselieboter.
Voor mij blijft dit één van mijn favoriete nagerechten. Een romig custard-dessert met een gekaramelliseerd suikerlaagje erbovenop.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer