Quiche Lorraine
Recept

Quiche Lorraine

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kant- en klaar bladerdeegvel
  • 180 gr spekblokjes
  • 4 eieren
  • 1 preistengel
  • 200 ml room
  • 1 ui
  • 200 gr gemalen kaas
Quiche Lorraine

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.

2 / 8

Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.

3 / 8

De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.

4 / 8

Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.

5 / 8

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.

6 / 8

Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.

7 / 8

Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.

8 / 8

Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

Laat het smaken.

Soms is het gewoon een goed idee om eens een heerlijke klassieker te maken. Ik kook graag creatief, ik experimenteer ook erg graag, maar aan sommige recepten moet je volgens mij echt niet teveel proberen te veranderen.

Geloof me maar, deze klassieke versie van de Quiche Lorraine is gewoon mijn favoriet. Heerlijke comfortfood waar jong en oud van smullen. Met een fris slaatje bij is dit een heerlijk voorgerecht, of een mooie lichte lunch.

Bereiding

  1. Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.
  2. Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.
  3. De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.
  4. Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.
  6. Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.
  7. Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.
  8. Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer