Quiche Lorraine
Recept

Quiche Lorraine

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kant- en klaar bladerdeegvel
  • 180 gr spekblokjes
  • 4 eieren
  • 1 preistengel
  • 200 ml room
  • 1 ui
  • 200 gr gemalen kaas
Quiche Lorraine

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.

2 / 8

Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.

3 / 8

De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.

4 / 8

Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.

5 / 8

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.

6 / 8

Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.

7 / 8

Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.

8 / 8

Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

Laat het smaken.

Soms is het gewoon een goed idee om eens een heerlijke klassieker te maken. Ik kook graag creatief, ik experimenteer ook erg graag, maar aan sommige recepten moet je volgens mij echt niet teveel proberen te veranderen.

Geloof me maar, deze klassieke versie van de Quiche Lorraine is gewoon mijn favoriet. Heerlijke comfortfood waar jong en oud van smullen. Met een fris slaatje bij is dit een heerlijk voorgerecht, of een mooie lichte lunch.

Bereiding

  1. Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.
  2. Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.
  3. De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.
  4. Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.
  6. Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.
  7. Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.
  8. Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer