Quiche Lorraine
Recept

Quiche Lorraine

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kant- en klaar bladerdeegvel
  • 180 gr spekblokjes
  • 4 eieren
  • 1 preistengel
  • 200 ml room
  • 1 ui
  • 200 gr gemalen kaas
Quiche Lorraine

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.

2 / 8

Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.

3 / 8

De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.

4 / 8

Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.

5 / 8

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.

6 / 8

Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.

7 / 8

Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.

8 / 8

Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

Laat het smaken.

Soms is het gewoon een goed idee om eens een heerlijke klassieker te maken. Ik kook graag creatief, ik experimenteer ook erg graag, maar aan sommige recepten moet je volgens mij echt niet teveel proberen te veranderen.

Geloof me maar, deze klassieke versie van de Quiche Lorraine is gewoon mijn favoriet. Heerlijke comfortfood waar jong en oud van smullen. Met een fris slaatje bij is dit een heerlijk voorgerecht, of een mooie lichte lunch.

Bereiding

  1. Snipper je ui fijn. Snij de prei in reepjes en spoel grondig.
  2. Fruit de ui en de prei in wat boter in de pan, en laat afkoelen.
  3. De spekblokjes bak je bruin zonder vetstof, en dep je nadien droog met keukenpapier. Laat ze ook afkoelen.
  4. Meng de losgeklutste eieren met de room en voeg de gemalen kaas toe. Afkruiden met wat peper en zout en eventueel een snufje nootmuskaat.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het bladerdeeg in een bakvorm en prik er een paar gaatjes in.
  6. Vul nu de bakbodem. Onderdaan de afgekoelde prei, ui, en spekblokjes. Giet de ei-mengeling erover.
  7. Laat een klein half uurtje bakken in de voorverwarmde oven. De onderkant moet lichtbuin zijn en de bovenkant gestold. Laat afkoelen en haal uit de bakvorm.
  8. Lekker met een fris slaatje met een licht-zure vinaigrette en wat fijngesnipperde sjalotjes voor het contrast.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Clamchowder, een zijdezachte maaltijdsoep met kokkels

Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer