Ik ben zelf niet zo’n koffiedrinker. Correctie: toch niet op kantoor. Ik ga ’s morgens voor mijn bekende drankje met gember en citroensap. Koffie staat voor mij altijd een geniet-momentje na een mooie stevige maaltijd. Graag met een digestiefje bij dan. En als ik ga ontbijten in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in Barcelona, dan ga ik bij m’n lievelingsbarretje ’s ochtends altijd een café con leche drinken, een soort van koffie verkeerd in een glaasje. Lekker.
Maar als ik bij Joe ben ga ik niet voor de koffie. Ook al hebben we bij Medialaan eigenlijk wel uitstekende koffieapparaten staan. Vooral beneden, in de fameuze middengang van ons gebouw in Vilvoorde, en achteraan in onze brasserie staan echt zeer goede machines. En behalve ik, houden alle leden van onze ochtendshow van hun bakje koffie in de ochtend.
Maar wie moet die koffie dan halen? Eigenlijk is dat bij ons bijna altijd dezelfde sukkelaar: Thomas, de redacteur die onze digitale jaren ’70 en jaren ’80 zenders aanstuurt is de jongste van ons team, en hij is dus meestal de Chinese vrijwilliger, maar eerlijk is eerlijk: vooral omdat hij zichzelf altijd spontaan aanbiedt. Weinig discussie daarover bij ons. Dan hebben wij geluk.
In veel bedrijven is het blijkbaar toch al te vaak een spelletje “kat uit de boom kijken”: wie heeft als eerste zoveel trek in koffie dat hij of zij opstaat van z’n bureaustoel en dan toch maar de verlossende vraag stelt: “voor wie moet ik een beker koffie meebrengen?” Bij een rondvraag blijkt dat trouwens een bekende irritatie te zijn van mensen op kantoor: het is verdorie altijd dezelfde die de koffie halen moet. En daar heeft een slimme Nederlander dus iets op gevonden.
Dit weekend stond hij op de site van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad: App-ontwerper Sebastiaan Pasma. Met zijn app Kantoor Roulette wijst het lot iemand aan om de volgende trip naar de koffieautomaat te maken. Iedereen op kantoor kan zich inschrijven voor de volgende koffieronde, er verschijnt een soort van digitaal rad van fortuin op de desktop, dat begint op het aangegeven uur te draaien, en duidt op die manier aan wie de “Thomas” met dienst is bij jullie op het bedrijf, de Chinese vrijwilliger die de mokken weer aanvullen mag.
De ontwerper is voorlopig nog niet rijk geworden van de app, ook al is die in Nederland populair aan het worden, maar de instapversie is hier gewoon gratis te downloaden. Het is eigenlijk ook meer een soort zij-projectje dat ontstaan is uit de populaire ‘Bier Roulette” en het is vooral ook een geestige gimmick. Op het moment dat het soort van “koffierad van fortuin” tevoorschijn komt op de schermen, beginnen mensen namelijk ook wat met elkaar te praten, het is een soort van plezierige afleiding tijdens de stress en drukte van de werkdag.
Topidee. Ik weet wel zeker dat onze Thomas de app weldra bij ons allemaal installeren gaat! Ik zie hem nu al draaien aan het digitale “koffie-rad-van-fortuin”!
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer