Ik ben zelf niet zo’n koffiedrinker. Correctie: toch niet op kantoor. Ik ga ’s morgens voor mijn bekende drankje met gember en citroensap. Koffie staat voor mij altijd een geniet-momentje na een mooie stevige maaltijd. Graag met een digestiefje bij dan. En als ik ga ontbijten in de Mercat del Ninot, mijn favoriete overdekte markt in Barcelona, dan ga ik bij m’n lievelingsbarretje ’s ochtends altijd een café con leche drinken, een soort van koffie verkeerd in een glaasje. Lekker.
Maar als ik bij Joe ben ga ik niet voor de koffie. Ook al hebben we bij Medialaan eigenlijk wel uitstekende koffieapparaten staan. Vooral beneden, in de fameuze middengang van ons gebouw in Vilvoorde, en achteraan in onze brasserie staan echt zeer goede machines. En behalve ik, houden alle leden van onze ochtendshow van hun bakje koffie in de ochtend.
Maar wie moet die koffie dan halen? Eigenlijk is dat bij ons bijna altijd dezelfde sukkelaar: Thomas, de redacteur die onze digitale jaren ’70 en jaren ’80 zenders aanstuurt is de jongste van ons team, en hij is dus meestal de Chinese vrijwilliger, maar eerlijk is eerlijk: vooral omdat hij zichzelf altijd spontaan aanbiedt. Weinig discussie daarover bij ons. Dan hebben wij geluk.
In veel bedrijven is het blijkbaar toch al te vaak een spelletje “kat uit de boom kijken”: wie heeft als eerste zoveel trek in koffie dat hij of zij opstaat van z’n bureaustoel en dan toch maar de verlossende vraag stelt: “voor wie moet ik een beker koffie meebrengen?” Bij een rondvraag blijkt dat trouwens een bekende irritatie te zijn van mensen op kantoor: het is verdorie altijd dezelfde die de koffie halen moet. En daar heeft een slimme Nederlander dus iets op gevonden.
Dit weekend stond hij op de site van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad: App-ontwerper Sebastiaan Pasma. Met zijn app Kantoor Roulette wijst het lot iemand aan om de volgende trip naar de koffieautomaat te maken. Iedereen op kantoor kan zich inschrijven voor de volgende koffieronde, er verschijnt een soort van digitaal rad van fortuin op de desktop, dat begint op het aangegeven uur te draaien, en duidt op die manier aan wie de “Thomas” met dienst is bij jullie op het bedrijf, de Chinese vrijwilliger die de mokken weer aanvullen mag.
De ontwerper is voorlopig nog niet rijk geworden van de app, ook al is die in Nederland populair aan het worden, maar de instapversie is hier gewoon gratis te downloaden. Het is eigenlijk ook meer een soort zij-projectje dat ontstaan is uit de populaire ‘Bier Roulette” en het is vooral ook een geestige gimmick. Op het moment dat het soort van “koffierad van fortuin” tevoorschijn komt op de schermen, beginnen mensen namelijk ook wat met elkaar te praten, het is een soort van plezierige afleiding tijdens de stress en drukte van de werkdag.
Topidee. Ik weet wel zeker dat onze Thomas de app weldra bij ons allemaal installeren gaat! Ik zie hem nu al draaien aan het digitale “koffie-rad-van-fortuin”!
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer
Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer