Koken in de vaatwasser? Ik heb een feestelijk receptje voor Marc Van Ranst…

Half Vlaanderen zat deze week met grote ogen naar Het Huis op Eén te kijken. Marc Van Ranst was er te gast en kookte er een gerecht… in de vaatwasmachine. De bekende viroloog vertelde dat hij wel vaker op die manier eten bereidt.

Op de sociale media waren er meteen massa’s reacties. Van Ranst is blijkbaar niet de enige die wek eens op die manier kookt. Eigenlijk kun je je vaatwasser als een soort van stoomoven gebruiken. Een standaardcyclus haalt immers zo’n 60 à 70 graden, maar die temperatuur kan zelfs oplopen tot 80 graden. Zeker warm genoeg om vis te bereiden, en als je de papillot goed afsluit (en uiteraard geen spoelmiddel gebruikt) dan is zo’n vaatwasser zeker geschikt om mee te koken. Ook al is het een beetje raar misschien, maar het kan.

Als je dan toch zelf met je vaatwasser wil gaan koken, dan is dit ook een leuk recept. Ideaal voor de feestdagen, meneer Van Ranst en co. Wel opgelet, in tegenstelling tot op de BBQ moet je de papillot uiteraard goed afsluiten. En je zult de vis toch zeker een half uurtje op volle snelheid moet stomen op het heetste programma van je stoomoven. Enfin, veel gedoe, maar het kan. Want eerlijk: ik zou er toch voor opteren om dit heerlijke gerecht in de oven of op de BBQ te maken.