Half Vlaanderen zat deze week met grote ogen naar Het Huis op Eén te kijken. Marc Van Ranst was er te gast en kookte er een gerecht… in de vaatwasmachine. De bekende viroloog vertelde dat hij wel vaker op die manier eten bereidt.
Op de sociale media waren er meteen massa’s reacties. Van Ranst is blijkbaar niet de enige die wek eens op die manier kookt. Eigenlijk kun je je vaatwasser als een soort van stoomoven gebruiken. Een standaardcyclus haalt immers zo’n 60 à 70 graden, maar die temperatuur kan zelfs oplopen tot 80 graden. Zeker warm genoeg om vis te bereiden, en als je de papillot goed afsluit (en uiteraard geen spoelmiddel gebruikt) dan is zo’n vaatwasser zeker geschikt om mee te koken. Ook al is het een beetje raar misschien, maar het kan.
Als je dan toch zelf met je vaatwasser wil gaan koken, dan is dit ook een leuk recept. Ideaal voor de feestdagen, meneer Van Ranst en co. Wel opgelet, in tegenstelling tot op de BBQ moet je de papillot uiteraard goed afsluiten. En je zult de vis toch zeker een half uurtje op volle snelheid moet stomen op het heetste programma van je stoomoven. Enfin, veel gedoe, maar het kan. Want eerlijk: ik zou er toch voor opteren om dit heerlijke gerecht in de oven of op de BBQ te maken.
Barbecue is altijd een goed idee bij mooie temperaturen. Natuurlijk is het zalig om worstjes en kip en saté’s op het vuur te gooien, maar soms mag het toch eens dat tikje anders?
Maak bijvoorbeeld eens deze Thaise papillot met zeebaars, krieltjes en allerlei lekkere knapperige groentjes. Lekker pittig met een kokostoets … Lees meer
Recept
Op de BBQ: Thaise zeebaars in een papillot
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer