Half Vlaanderen zat deze week met grote ogen naar Het Huis op Eén te kijken. Marc Van Ranst was er te gast en kookte er een gerecht… in de vaatwasmachine. De bekende viroloog vertelde dat hij wel vaker op die manier eten bereidt.
Op de sociale media waren er meteen massa’s reacties. Van Ranst is blijkbaar niet de enige die wek eens op die manier kookt. Eigenlijk kun je je vaatwasser als een soort van stoomoven gebruiken. Een standaardcyclus haalt immers zo’n 60 à 70 graden, maar die temperatuur kan zelfs oplopen tot 80 graden. Zeker warm genoeg om vis te bereiden, en als je de papillot goed afsluit (en uiteraard geen spoelmiddel gebruikt) dan is zo’n vaatwasser zeker geschikt om mee te koken. Ook al is het een beetje raar misschien, maar het kan.
Als je dan toch zelf met je vaatwasser wil gaan koken, dan is dit ook een leuk recept. Ideaal voor de feestdagen, meneer Van Ranst en co. Wel opgelet, in tegenstelling tot op de BBQ moet je de papillot uiteraard goed afsluiten. En je zult de vis toch zeker een half uurtje op volle snelheid moet stomen op het heetste programma van je stoomoven. Enfin, veel gedoe, maar het kan. Want eerlijk: ik zou er toch voor opteren om dit heerlijke gerecht in de oven of op de BBQ te maken.
Barbecue is altijd een goed idee bij mooie temperaturen. Natuurlijk is het zalig om worstjes en kip en saté’s op het vuur te gooien, maar soms mag het toch eens dat tikje anders?
Maak bijvoorbeeld eens deze Thaise papillot met zeebaars, krieltjes en allerlei lekkere knapperige groentjes. Lekker pittig met een kokostoets … Lees meer
Recept
Op de BBQ: Thaise zeebaars in een papillot
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer