Wel grappig. Eergisteren kreeg ik een telefoontje van mijn fijne vriend Marc Coucke. Hij was een recept van mij aan het uittesten: mijn vleesbroodje met kippengehakt, wortelen en zoete aardappelen. En hij vroeg zich af wat die “Zweedse broodjes” in het recept waren (dat zijn van die Krisprolls) en of die door iets anders vervangen konden worden. Ja, dat kon. Beschuit is ook prima. Of chapelure. Dat lukt even goed. Ik zei hem dat hij gewoon moest zorgen dat het gehakt niet te droog werd, maar ook niet te smeuïg, en dat het dan wel goed zou komen. Intussen was één van z’n dochters de zoete aardappel in brunoise aan het snijden.
Later kreeg ik dit bericht van Marc: “Eigen twistje gegeven door heel fijngesneden rozemarijn aan vlees toe te voegen, en als kippereepjes gebruikte ik verse kipfilet, fijngesneden reepjes ervan voorbakken in de pan (die van de zoete aardappel brunoise) met pezo en kippenkruiden. Echt super lekker recept, m’n vrouwtjes hebben nogal gesmuld ook.” Zalig om te lezen. En ook wel fijn om te weten dat Marc in deze tijden ook gewoon bij z’n gezin is en kookt samen met z’n kinderen.
Als je ook eens het recept wil maken, dan kun je het hieronder terugvinden…
Is het winter? Is het druilerig weer? Dan is een vleesbroodje natuurlijk altijd een goed idee. Ik heb al zoveel variaties gemaakt op dat heerlijke thema. Maar vandaag wou ik eens een vleesbroodje met lekkere gezonde groenten maken, dat niet te vettig is, en toch bomvol smaak zit en voor een keer zonder aardappelen of puree … Lees meerRecept
Kippen gehaktbroodje met wortelen en zoete aardappel
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer