KIPPEN GEHAKTBROODJE MET WORTELEN EN ZOETE AARDAPPEL
Recept

Kippen gehaktbroodje met wortelen en zoete aardappel

Dit heb je nodig 4 personen

 • 500 gr kippengehakt
 • 100 gr kipreepjes
 • 2 grote zoetaardappelen
 • 500 gr kleine wortelen
 • 5 bosuitjes
 • 3 Zweedse ‘volkorenbootjes’
 • 1 el graanmosterd
 • 1 ei
 • verse tijm (eventueel ook rozemarijn)
 • 2 el honing
 • 1 kl zacht paprikapoeder
 • Olijfolie
 • Balsamico
 • Peper en zout
KIPPEN GEHAKTBROODJE MET WORTELEN EN ZOETE AARDAPPEL

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de zoete aardappel en snij samen met het grootste deel van de wortelen kris kras in stukken. Hou twee worteltjes en evenveel zoete aardappel opzij. Dat zal zo ongeveer 4 el wortel en 4 el zoete aardappel zijn.

2 / 8

Meng de kris kras gesneden wortelen en zoete aardappel door elkaar. Leg ze in een ovenschaal en giet er rijkelijk, olijfolie over. Strooi er verse tijm over, en eventueel fijn gesnipperde tijm. Ook flink wat olijfolie, wat zacht paprikapoeder (naar smaak) en een flinke geut balsamico. Zet voor een dik half uur in een voorverwarmde oven van 190°C.

3 / 8

Snij de twee worteltjes en een even grote hoeveelheid zoete aardappelen in brunoise. Blancheer die of stoom die heel kort zodat ze niet zo hard meer zijn.

4 / 8

Meng de brunoise van wortel en zoete aardappel samen met de fijngesnipperde bosuitjes, de fijn gestampte Zweedse Krisprolls, een eitje, en een flinke lepel graanmosterd onder het gehakt en de kipreepjes.

5 / 8

Kruid goed af met peper en zout en meng met je handen tot een mooie stevige bol. Indien het gehakt nog te vochtig is kruimel er dan een extra Zweeds bootje onder, maar maak het ook zeker niet te droog.

6 / 8

Plaats het vleesbroodje vervolgens een twintigtal minuten mee in de oven op zo’n 190°C.

7 / 8

De twee schotels, die met de groenten en het vleesbroodje kunnen samen dus nog een goede twintig minuten in de oven staan. Prik eens in je vleesbroodje, want de garing hangt af van de dikte van je vleesbroodje, en kip moet zeker goed gegaard zijn.

8 / 8

Haal uit de oven. Zet de groenten in een kom op tafel zodat iedereen zich bedienen kan. Snij lekkere plakken van het vleesbrood. Serveer eventueel met wat extra graanmosterd.

Laat het smaken.

Is het winter? Is het druilerig weer? Dan is een vleesbroodje natuurlijk altijd een goed idee. Ik heb al zoveel variaties gemaakt op dat heerlijke thema. Maar vandaag wou ik eens een vleesbroodje met lekkere gezonde groenten maken, dat niet te vettig is, en toch bomvol smaak zit en voor een keer zonder aardappelen of puree.

De basis: kip. In twee vormen. Kippengehakt en kippenreepjes. En twee groenten: wortelen en zoete aardappelen. Het grootste deel van de wortelen en zoete aardappelen heb ik geroosterd in de oven, met honing, peper, zout, verse tijm en rozemarijn bij, en wat olijfolie en balsamico.

KIPPEN GEHAKTBROODJE MET WORTELEN EN ZOETE AARDAPPEL

Een kleiner deel van de wortelen en zoete aardappelen heb ik in brunoise gesneden, kort gestoomd (al kan blancheren even goed) en samen met wat gesnipperde bosui, fijngestampte Zweedse Krisprolls volkorenbootjes en lekkere graanmosterd verwerkt in mijn vleesbroodje. Dat de groenten zowel in het vleesbroodje zitten als in de side dish worden geserveerd maakt dat dit volgens mij een lekker origineel gerecht is. En het smaakt ook nog eens bijzonder lekker.

Buiten koud? Buiten regen? Hebben wij geen last van, binnen, met dit heerlijke comfortfood en de haard lekker brandend. Smakelijk!

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappel en snij samen met het grootste deel van de wortelen kris kras in stukken. Hou twee worteltjes en evenveel zoete aardappel opzij. Dat zal zo ongeveer 4 el wortel en 4 el zoete aardappel zijn.
 2. Meng de kris kras gesneden wortelen en zoete aardappel door elkaar. Leg ze in een ovenschaal en giet er rijkelijk, olijfolie over. Strooi er verse tijm over, en eventueel fijn gesnipperde tijm. Ook flink wat olijfolie, wat zacht paprikapoeder (naar smaak) en een flinke geut balsamico. Zet voor een dik half uur in een voorverwarmde oven van 190°C.
 3. Snij de twee worteltjes en een even grote hoeveelheid zoete aardappelen in brunoise. Blancheer die of stoom die heel kort zodat ze niet zo hard meer zijn.
 4. Meng de brunoise van wortel en zoete aardappel samen met de fijngesnipperde bosuitjes, de fijn gestampte Zweedse Krisprolls, een eitje, en een flinke lepel graanmosterd onder het gehakt en de kipreepjes.
 5. Kruid goed af met peper en zout en meng met je handen tot een mooie stevige bol. Indien het gehakt nog te vochtig is kruimel er dan een extra Zweeds bootje onder, maar maak het ook zeker niet te droog.
 6. Plaats het vleesbroodje vervolgens een twintigtal minuten mee in de oven op zo’n 190°C.
 7. De twee schotels, die met de groenten en het vleesbroodje kunnen samen dus nog een goede twintig minuten in de oven staan. Prik eens in je vleesbroodje, want de garing hangt af van de dikte van je vleesbroodje, en kip moet zeker goed gegaard zijn.
 8. Haal uit de oven. Zet de groenten in een kom op tafel zodat iedereen zich bedienen kan. Snij lekkere plakken van het vleesbrood. Serveer eventueel met wat extra graanmosterd.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer