KIPPEN GEHAKTBROODJE MET WORTELEN EN ZOETE AARDAPPEL

Is het winter? Is het druilerig weer? Dan is een vleesbroodje natuurlijk altijd een goed idee. Ik heb al zoveel variaties gemaakt op dat heerlijke thema. Maar vandaag wou ik eens een vleesbroodje met lekkere gezonde groenten maken, dat niet te vettig is, en toch bomvol smaak zit en voor een keer zonder aardappelen of puree.

De basis: kip. In twee vormen. Kippengehakt en kippenreepjes. En twee groenten: wortelen en zoete aardappelen. Het grootste deel van de wortelen en zoete aardappelen heb ik geroosterd in de oven, met honing, peper, zout, verse tijm en rozemarijn bij, en wat olijfolie en balsamico.

Een kleiner deel van de wortelen en zoete aardappelen heb ik in brunoise gesneden, kort gestoomd (al kan blancheren even goed) en samen met wat gesnipperde bosui, fijngestampte Zweedse Krisprolls volkorenbootjes en lekkere graanmosterd verwerkt in mijn vleesbroodje. Dat de groenten zowel in het vleesbroodje zitten als in de side dish worden geserveerd maakt dat dit volgens mij een lekker origineel gerecht is. En het smaakt ook nog eens bijzonder lekker.

Buiten koud? Buiten regen? Hebben wij geen last van, binnen, met dit heerlijke comfortfood en de haard lekker brandend. Smakelijk!

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappel en snij samen met het grootste deel van de wortelen kris kras in stukken. Hou twee worteltjes en evenveel zoete aardappel opzij. Dat zal zo ongeveer 4 el wortel en 4 el zoete aardappel zijn.
  2. Meng de kris kras gesneden wortelen en zoete aardappel door elkaar. Leg ze in een ovenschaal en giet er rijkelijk, olijfolie over. Strooi er verse tijm over, en eventueel fijn gesnipperde tijm. Ook flink wat olijfolie, wat zacht paprikapoeder (naar smaak) en een flinke geut balsamico. Zet voor een dik half uur in een voorverwarmde oven van 190°C.
  3. Snij de twee worteltjes en een even grote hoeveelheid zoete aardappelen in brunoise. Blancheer die of stoom die heel kort zodat ze niet zo hard meer zijn.
  4. Meng de brunoise van wortel en zoete aardappel samen met de fijngesnipperde bosuitjes, de fijn gestampte Zweedse Krisprolls, een eitje, en een flinke lepel graanmosterd onder het gehakt en de kipreepjes.
  5. Kruid goed af met peper en zout en meng met je handen tot een mooie stevige bol. Indien het gehakt nog te vochtig is kruimel er dan een extra Zweeds bootje onder, maar maak het ook zeker niet te droog.
  6. Plaats het vleesbroodje vervolgens een twintigtal minuten mee in de oven op zo’n 190°C.
  7. De twee schotels, die met de groenten en het vleesbroodje kunnen samen dus nog een goede twintig minuten in de oven staan. Prik eens in je vleesbroodje, want de garing hangt af van de dikte van je vleesbroodje, en kip moet zeker goed gegaard zijn.
  8. Haal uit de oven. Zet de groenten in een kom op tafel zodat iedereen zich bedienen kan. Snij lekkere plakken van het vleesbrood. Serveer eventueel met wat extra graanmosterd.