Mazout en elf andere manieren om bier te verkrachten
Nieuws

Mazout en elf andere manieren om bier te verkrachten

Het is vandaag blijkbaar internationale bierdag. Daar moeten we een pintje op drinken! Een frisse pils of een speciaalbiertje. En we moeten het niet te ver zoeken, want België blijft toonaangevend zowel wat massaproductie van populaire pilsjes betreft, als in het segment van de exclusievere bieren, een unieke combinatie waarin geen enkel land ter wereld ons kan evenaren, volgens minister en voormalige baas van de Belgische Brouwersvereniging Sven Gatz in een eerder interview voor Would Be Chef.

Toch bestaat er ook een volgens sommigen verfoeilijke, en volgens anderen plezierige, en een beetje nostalgische traditie om op café mixen van bier en limonades of andere (zoete) drankjes te drinken… Ik ben er zelf nooit grote fan van geweest om eerlijk te zijn, vandaar dat ik het woord “verkrachten” in de titel durf te gebruiken… maar misschien vind jij zo’n combinatie net wel lekker. Ik zet de rare mixen even op een rijtje, maar als je er nog kent, let me know.

1. Mazout

De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.

2. Diesel

De benaming in Duitsland van onze mazout. Het verschil is dat je dat daar ook gemixt in flessen kunt kopen.

3. Mahoe

De combinatie van Hoegaarden met Cola

4. Tango

Dat is dan weer bier aangelengd met grenadine

5. Panaché

De naam in Frankrijk voor de combinatie van bier met limonade

6. Radler

Dat is dan weer in Duitsland de naam voor die mix van bier en limonade

7. Spavela

De combinatie van water en bier

8. Sneeuwwitje

De naam voor de combinatie van bier en 7UP

9. Clara

De eerder in Spanje populaire mix van bier met Casera (een tonicachtig drankje met citroensmaak).

10. Kopstoot of duikboot

Bier met een glaasje jonge jenever. Je laat het kleine glaasje zinken in je glas bier en drinkt het zo in één keer op. Straffe kost wel, vandaar de kopstoot.

11. SJOES

Een mix van pils en oud bruin, vooral in Limburg populair.

12. NEGER

Een naam die lang werd gebruikt in Duitsland voor de combinatie van witbier met cola. Daar is uiteraard, wegens de racistische term “neger” de voorbije jaren echter veel discussie rond geweest en je zult het wellicht niet meer zo geafficheerd zien binnen de Duitse horeca omdat de politiek er ook zwaar tegen gereageerd heeft. Maar misschien dat het in de volksmond nog wordt gebruikt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer