Mazout en elf andere manieren om bier te verkrachten

Het is vandaag blijkbaar internationale bierdag. Daar moeten we een pintje op drinken! Een frisse pils of een speciaalbiertje. En we moeten het niet te ver zoeken, want België blijft toonaangevend zowel wat massaproductie van populaire pilsjes betreft, als in het segment van de exclusievere bieren, een unieke combinatie waarin geen enkel land ter wereld ons kan evenaren, volgens minister en voormalige baas van de Belgische Brouwersvereniging Sven Gatz in een eerder interview voor Would Be Chef.

Toch bestaat er ook een volgens sommigen verfoeilijke, en volgens anderen plezierige, en een beetje nostalgische traditie om op café mixen van bier en limonades of andere (zoete) drankjes te drinken… Ik ben er zelf nooit grote fan van geweest om eerlijk te zijn, vandaar dat ik het woord “verkrachten” in de titel durf te gebruiken… maar misschien vind jij zo’n combinatie net wel lekker. Ik zet de rare mixen even op een rijtje, maar als je er nog kent, let me know.

1. Mazout

De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.

2. Diesel

De benaming in Duitsland van onze mazout. Het verschil is dat je dat daar ook gemixt in flessen kunt kopen.

3. Mahoe

De combinatie van Hoegaarden met Cola

4. Tango

Dat is dan weer bier aangelengd met grenadine

5. Panaché

De naam in Frankrijk voor de combinatie van bier met limonade

6. Radler

Dat is dan weer in Duitsland de naam voor die mix van bier en limonade

7. Spavela

De combinatie van water en bier

8. Sneeuwwitje

De naam voor de combinatie van bier en 7UP

9. Clara

De eerder in Spanje populaire mix van bier met Casera (een tonicachtig drankje met citroensmaak).

10. Kopstoot of duikboot

Bier met een glaasje jonge jenever. Je laat het kleine glaasje zinken in je glas bier en drinkt het zo in één keer op. Straffe kost wel, vandaar de kopstoot.

11. SJOES

Een mix van pils en oud bruin, vooral in Limburg populair.

12. NEGER

Een naam die lang werd gebruikt in Duitsland voor de combinatie van witbier met cola. Daar is uiteraard, wegens de racistische term “neger” de voorbije jaren echter veel discussie rond geweest en je zult het wellicht niet meer zo geafficheerd zien binnen de Duitse horeca omdat de politiek er ook zwaar tegen gereageerd heeft. Maar misschien dat het in de volksmond nog wordt gebruikt.