Mazout en elf andere manieren om bier te verkrachten
Nieuws

Mazout en elf andere manieren om bier te verkrachten

Het is vandaag blijkbaar internationale bierdag. Daar moeten we een pintje op drinken! Een frisse pils of een speciaalbiertje. En we moeten het niet te ver zoeken, want België blijft toonaangevend zowel wat massaproductie van populaire pilsjes betreft, als in het segment van de exclusievere bieren, een unieke combinatie waarin geen enkel land ter wereld ons kan evenaren, volgens minister en voormalige baas van de Belgische Brouwersvereniging Sven Gatz in een eerder interview voor Would Be Chef.

Toch bestaat er ook een volgens sommigen verfoeilijke, en volgens anderen plezierige, en een beetje nostalgische traditie om op café mixen van bier en limonades of andere (zoete) drankjes te drinken… Ik ben er zelf nooit grote fan van geweest om eerlijk te zijn, vandaar dat ik het woord “verkrachten” in de titel durf te gebruiken… maar misschien vind jij zo’n combinatie net wel lekker. Ik zet de rare mixen even op een rijtje, maar als je er nog kent, let me know.

1. Mazout

De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.

2. Diesel

De benaming in Duitsland van onze mazout. Het verschil is dat je dat daar ook gemixt in flessen kunt kopen.

3. Mahoe

De combinatie van Hoegaarden met Cola

4. Tango

Dat is dan weer bier aangelengd met grenadine

5. Panaché

De naam in Frankrijk voor de combinatie van bier met limonade

6. Radler

Dat is dan weer in Duitsland de naam voor die mix van bier en limonade

7. Spavela

De combinatie van water en bier

8. Sneeuwwitje

De naam voor de combinatie van bier en 7UP

9. Clara

De eerder in Spanje populaire mix van bier met Casera (een tonicachtig drankje met citroensmaak).

10. Kopstoot of duikboot

Bier met een glaasje jonge jenever. Je laat het kleine glaasje zinken in je glas bier en drinkt het zo in één keer op. Straffe kost wel, vandaar de kopstoot.

11. SJOES

Een mix van pils en oud bruin, vooral in Limburg populair.

12. NEGER

Een naam die lang werd gebruikt in Duitsland voor de combinatie van witbier met cola. Daar is uiteraard, wegens de racistische term “neger” de voorbije jaren echter veel discussie rond geweest en je zult het wellicht niet meer zo geafficheerd zien binnen de Duitse horeca omdat de politiek er ook zwaar tegen gereageerd heeft. Maar misschien dat het in de volksmond nog wordt gebruikt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer