Mijn slechtste restaurant ooit

Een journalist vroeg me onlangs: wat is het slechtste restaurant waar je ooit at. Ik moet eerlijk zijn: dat is een redelijk stevige vraag. Ik heb namelijk veel respect voor alle mensen in de horeca. Het is geen makkelijke stiel, en vaak heeft het met smaak te maken. Maar ik kon me wel één restaurant herinneren, waar echt alles fout ging.

Het was zo’n 13 jaar geleden in Athene. We waren er in de herfstvakantie. November dus. We kregen enkel regen, wind en grijs weer. En het was behoorlijk koud. En nadat we in de gietende regen de Acropolis bezocht hadden sprongen we in een taxi en vroegen de chauffeur om ons naar een goed authentiek restaurant te brengen. De chauffeur stelde ons voor om te gaan lunchen in een “charmant restaurantje van een neef van hem”. Dat werd de slechtste ervaring ooit. Verschrikkelijk.

Het restaurant keek uit op een bouwwerf. Overal hingen neonlichten. De obers waren uiterst onvriendelijk. Het eten was koud, en of te taai, of aangebrand, of te rauw. Er werd ons naast de kaart een lekkere vis in de oven voorgesteld. Die werd veel te droog gebakken. En die bleek nadien een fortuin te kosten. De wijn was slecht en lauw. Kortom. Alles zat fout. Het was een echte “tourist trap”. Sinds die dag heb ik me voorgenomen om altijd reviews van restaurants te lezen voor ik er binnenstap. En ik vermijd ook altijd restaurants te dicht bij de toeristische trekpleisters.

Onze slechte ervaring was in Athene. Maar je kunt het echt overal meemaken. Ook in Brussel of Antwerpen. Ook in London of New York. Zeker ook in Barcelona, mijn zo geliefde stad. De stad waar je fantastisch eten kunt, maar ook bijzonder slecht. Vergeet maar ongeveer alle restaurants op de Ramblas. Er zitten heel wat eettentjes aan Barceloneta die echt afschuwelijk zijn. Vlakbij de Sagrada Familia kun je ook geweldig slecht eten.

Kortom, laat je vooral niet vangen. Ik kan je dan ook van harte mijn Barcelona Special aanraden: daarin staan de restaurantjes waar ik graag ga eten. Van exclusief tot super goedkoop. Want geloof me: met prijs heeft het meestal niet zo ontzettend veel te maken. Er zijn hele goedkope tapasbars in Barcelona waar het zalig eten is, en dure restaurants die afknappers zijn.