Enkele maanden geleden kondigde Vlaams Minister Ben Weyts aan dat de Vlaamse regering dwangvoederen bij ganzen voor de productie van foie gras definitief zal verbieden vanaf 2023. Deze praktijk om de levers van ganzen vet te mesten onder dwang (met trechters in de keel) ligt al langer onder vuur, en op veel plekken in de wereld raakt het stilaan verboden.
Ik snapte de motivatie absoluut maar ging op Twitter toch in discussie met de minister. Ik ben geen grote foie gras eter, maar ik wil wel eerlijk zijn: het blijft een delicatesse. En in heel veel restaurants worden er prachtige culinaire creaties meegemaakt. Foie gras blijven verdedigen is, dat heb ik wel gemerkt, geen evidentie in 2019. Ik werd keihard aangepakt op de sociale media, tot en met regelrechte bedreigingen. Ik ga mijn hele redenering om toch nog de culinaire waarde van foie gras te verdedigen hier niet opnieuw neerpennen, daarvoor moet je dit artikel maar eens opnieuw lezen.
Minister Weyts maakt zich echter sterk dat foie gras ook perfect kan geproduceerd worden zonder de dieren te dwangvoederen. Op die manier wordt het product niet verboden, maar wel de toch behoorlijk agressieve voederwijze. En de minister daagde me dan ook uit: als de foie gras die op een diervriendelijker manier geproduceerd wordt even lekker is, dan is er toch geen enkele reden om dwangvoederen nog te verdedigen. En, daar heeft hij uiteraard overschot van gelijk. Hoe minder dieren moeten lijden, hoe beter. Daar sta ik uiteraard 100 procent achter.
Dierenminister Ben Weyts daagde mij dan ook uit voor een kookbattle op de Horeca Expo, nu vandaag. De minister wil me absoluut laten kennis make met een (h)eerlijk alternatief voor de klassieke foie gras. Nu veel Vlamingen beginnen denken aan hun eindejaarsmenu wil Dierenminister Weyts zoveel mogelijk mensen stimuleren om een diervriendelijke keuze te maken. Ik ga de uitdaging graag aan. Vandaag om 10u30 gaan we koken en proeven op de Horeca Expo in Gent. Het verslag krijg je hier!
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer