Minister Ben Weyts daagt me uit: vandaag koken we met “diervriendelijke foie gras”

Enkele maanden geleden kondigde Vlaams Minister Ben Weyts aan dat de Vlaamse regering dwangvoederen bij ganzen voor de productie van foie gras definitief zal verbieden vanaf 2023. Deze praktijk om de levers van ganzen vet te mesten onder dwang (met trechters in de keel) ligt al langer onder vuur, en op veel plekken in de wereld raakt het stilaan verboden.

Ik snapte de motivatie absoluut maar ging op Twitter toch in discussie met de minister. Ik ben geen grote foie gras eter, maar ik wil wel eerlijk zijn: het blijft een delicatesse. En in heel veel restaurants worden er prachtige culinaire creaties meegemaakt. Foie gras blijven verdedigen is, dat heb ik wel gemerkt, geen evidentie in 2019. Ik werd keihard aangepakt op de sociale media, tot en met regelrechte bedreigingen. Ik ga mijn hele redenering om toch nog de culinaire waarde van foie gras te verdedigen hier niet opnieuw neerpennen, daarvoor moet je dit artikel maar eens opnieuw lezen.

Minister Weyts maakt zich echter sterk dat foie gras ook perfect kan geproduceerd worden zonder de dieren te dwangvoederen. Op die manier wordt het product niet verboden, maar wel de toch behoorlijk agressieve voederwijze. En de minister daagde me dan ook uit: als de foie gras die op een diervriendelijker manier geproduceerd wordt even lekker is, dan is er toch geen enkele reden om dwangvoederen nog te verdedigen. En, daar heeft hij uiteraard overschot van gelijk. Hoe minder dieren moeten lijden, hoe beter. Daar sta ik uiteraard 100 procent achter.

Dierenminister Ben Weyts daagde mij dan ook uit voor een kookbattle op de Horeca Expo, nu vandaag. De minister wil me absoluut laten kennis make met een (h)eerlijk alternatief voor de klassieke foie gras. Nu veel Vlamingen beginnen denken aan hun eindejaarsmenu wil Dierenminister Weyts zoveel mogelijk mensen stimuleren om een diervriendelijke keuze te maken. Ik ga de uitdaging graag aan. Vandaag om 10u30 gaan we koken en proeven op de Horeca Expo in Gent. Het verslag krijg je hier!