Niet alle restaurants zijn dicht…

Alle restaurants en cafés zijn gesloten. Voor een volledige maand doen zij verplicht de deuren dicht. Dat heeft de regering zo beslist om de verspreiding van het gevreesde coronavirus tegen te gaan. Van de kleinste taverne tot het grootste sterrenrestaurant zijn nu dus  gesloten…

Toch is er  één categorie restaurants die wel open mogen blijven. De restaurants in hotels. Gasten van die hotels kunnen wel nog dineren in die restaurants, mensen die er niet overnachten kunnen dat uiteraard niet. Pas op: niet alle hotelrestaurants blijven open, omdat het voor de horeca niet altijd rendabel is om enkel voor hotelgasten eten te voorzien. Maar verschillende hotels houden hun restaurant voor de hotelgasten de komende maand dus wel legaal open, en in samenspraak met de overheid op een super veilige manier. Vaak wordt in de discussie over de Ho-Re-Ca de Ho van hotels vergeten, want ook het toerisme ligt bijna volledig plat, en het omzetverlies is in die sector ook gigantisch.

Vorige week (voor de gedeeltelijke lockdown) waren we nog een avondje in het prachtige Chateau de Vignée in Rochefort, waar je ook uitstekend kunt eten, en daar kun je dus nog steeds terecht. Ook bijvoorbeeld in het luxueuze La Butte Aux Bois in Lanaken met het fantastische twee sterren restaurant La Source is dat het geval. En zo zijn er nog wel een paar restaurants in hotels die de komende maand open blijven voor hotelgasten.

Uiteraard mogen deze restaurants enkel open blijven met dezelfde strikte veiligheidsvoorwaarden die al een tijdje van kracht waren. En doordat enkel gasten die ook overnachten mogen dineren in deze restaurants zullen ze wellicht niet volledig volgeboekt zitten, wat er voor zorgt dat er nog meer afstand kan voorzien worden tussen de tafeltjes. Benieuwd of het op deze manier wel rendabel blijft.