La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
Restaurant

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Contactgegevens

La Source stond eerlijk gezegd al lang op ons lijstje met culinaire ‘places to go’. We moesten en zouden het restaurant van chef Ralf Berendsen in het prachtige Relais et Chateaux-hotel La Butte aux Bois in Lanaken dringend eens bezoeken.

Van collega’s & foodies en van verschillende culinaire journalisten had ik al erg lovende berichten gehoord over dit restaurant. Eentje (en echt niet de minste) suggereerde zelfs dat La Source wel eens de verrassende outsider zou kunnen zijn die met een derde Michelinster aan de haal zou gaan. Dat is dus niet gebeurd dit jaar. Maar zit het er misschien wel in voor volgend jaar? Dat wou ik toch eens zelf gaan ontdekken. En gisteren was het dan eindelijk zo ver.

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen. Ons uitgebreide diner gisterenavond heeft echt alle hooggespannen verwachtingen ingelost. Dit is nu eens echt een keuken waar ik van hou. Het evenwicht tussen het klassieke metier van deze chef en toch ook de mooie moderne accenten, tussen de soms rijke boterachtige smaken en frisse zuurtjes, tussen stijlvolle bediening en toch een vlotte omgang met de gasten is echt zo goed als perfect. En wat voor mij het allerbelangrijkste is: je eet gewoon ontzettend lekker in La Source.

Werkelijk alle gerechten waren af, en dat op een heel hoog niveau. Al van bij de hapjes voel je: dit is echt wel haute gastronomie, die speelt met veel verschillende smaken, texturen, technieken, kleuren en vooral: verse topingrediënten. Prachtig! Het is moeilijk om favorietjes te kiezen. De bal met kaviaar was geniaal. De langoustines ook. En het is echt lang geleden dat ik nog eens zo’n fantastisch skreigerecht heb geproefd dat echt perfect bereid was, met een heerlijke oester bij, en een saus om duimen en vingers bij af te likken. Wat een getalenteerde chef!

Een bijzondere pluim ook voor de sommelier die ons de hele avond verraste met heerlijke (soms wat minder bekende, maar wel perfect passende) aangepaste wijnen en drankjes. Zo begonnen we met Jinro, een saké-achtig destilaat uit Korea bij de kaviaar, en dat was meteen een schot in de roos. Gedurfd misschien, maar daar hou ik van. Deze sommelier/maitre was ook bijzonder attent naar alle gasten toe. Echt: een symptahieke klassebak.

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Maar dan natuurlijk de vraag: is La Source reeds drie sterren waard? Voor mij zou het echt wel kunnen. Waarom is die derde ster er dan nog niet? Ik kan niet in het hoofd van de Michelininspecteurs kijken. Zij wikken en wegen, en hebben hun eigen (geheime) regels en normen. Maar het heeft wellicht met kleine details te maken.

De chef kookt op ontzettend hoog niveau, geen twijfel mogelijk. Maar een echte drie sterrenchef doet misschien nog net iets anders. In het beste geval heeft zo’n chef een ontzettend duidelijke signatuur. Borden van Gert De Mangeleer bijvoorbeeld kon je er altijd zo uithalen, Gert deed iets anders dan alle andere chefs, en dat deed Sergio in Oud Sluis ook altijd.

Of, en dat kan ook: er wordt bijzonder gesofisticeerd gekookt. Eric Frechon en zijn brigade van de fantastische eettempel Epicure in Parijs maken bijvoorbeeld een dessert op basis van citroen dat zo ingewikkeld en zo geniaal is dat je denkt: dat kan toch bijna niemand verzinnen? Veel van de gerechten in La Source zijn ongelofelijk lekker, maar je kunt je voorstellen dat andere erg getalenteerde chefs ze net zo zouden kunnen maken. Dus dat tikje extra zal Ralf Berendsen misschien nog moeten uit z’n mouw schudden wil hij de Michelininpecteurs helemaal overtuigen.

Na de heerlijke maaltijd hebben we nog even staan napraten met Ralf, en je hebt het gevoel dat hij onder al die druk gewoon heel kalm blijft. “Ik zal niet ontkennen dat geruchten altijd flatteren, maar ik wel echt niet te snel hopen. Elke dag onze twee sterren opnieuw verdienen, dat is voorlopig mijn belangrijkste taak” aldus de nuchtere Nederlandse Limburger. Kijk, daar bestaat geen discussie over chef: die twee sterren zijn jullie dubbel en dik waard. Respect! En proficiat.

MENU

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Amuses:
Groene olijf gevuld met Vermouth – Schuim van gerookte schapenkaas | Crumble van zwarte olijf
Krokantje van aardappel – Tom yum | Grijze garnalen
Verschillende structuren van eekhoorntjesbrood – krokantje | tartaar | schuim
Bakuté – Chinese varkensbouillon | Gillardeau oester | presskop van varken | champignons

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Steur & kaviaar
supplement Imperial Heritage kaviaar €3.50 per gram

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Toro tonijn Ganzenlever | appel | hazelnoot | eucalyptus

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Skrei Gillardeau oester | finger lime | vin jaune

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

St. Jacobsschelpen Eekhoorntjesbrood | aardpeer | jeneverbes

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois
La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Langoustine Kokos | tandoori masala | kaffir

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Ree Walnoot | zwarte olijf | ananas

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Geaffineerde kazen van onze chariot

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Mango Kokos | rijst | kerrie | kaffir

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Tarte forêt noire

La Source: 2 fantastische sterren in La Butte aux Bois

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer