Gisteren heb ik de foto’s van onze nieuwe keuken gedeeld. Ik ben van plan om er voor Would Be Chef heel vaak aan de slag te gaan, je zult de komende jaren veel foodvideo’s en foto’s zien die in de keuken zijn gemaakt, dus ik vond het wel fijn om eens met een paar mooie foto’s te tonen wat we er van gemaakt hebben. Ik ben natuurlijk supertrots op de keuken. Ik ervaar elke dag opnieuw dat onze architect en keukenbouwer echt het beste van zichzelf hebben gegeven. Als hobbykok en als bezieler van deze foodblog is zo’n keuken het hart van het huis en van het project. Ik ben dus erg blij.
Wanneer je voor een expliciet ontwerp gaat, en zeker met een opvallende natuursteen aan de slag gaat, dan maak je uiteraard een statement. Dat is zo. Ik wou dan ook geen saaie keuken. Ik wou vooral een praktische keuken, met super goede toestellen en een handig werkvlak, maar liefst ook eentje met veel karakter. Het mocht qua look een beetje exuberant zijn, zeg maar. Er is al genoeg saaiheid in het leven. Maar wanneer je zo expliciet voor je eigen smaak gaat zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn. Logisch is dat. Niks verkeerd mee ook.
Ik kreeg gisteren heel veel complimentjes en bewonderende berichten van de volgers van de blog. Maar ook enkele mensen die, al dan niet subtiel, lieten weten, dat onze nieuwe keuken echt niet hun ding was. De opmerking is dan meestal: jeetje, die steen is gewoon veel te druk. Nog anderen vonden de keuken te clean. Dat laatste snap ik wel. Voor de foto’s hebben we het allemaal extra netjes gemaakt natuurlijk, en alle overbodige spulletjes even weg geplaatst. Maar geloof me, in het dagelijkse gebruik hou ik me niet in dus er staan altijd wel toestellen op het aanrecht, er staat een fles wijn open naast me tijdens het koken, of er ligt een kookboek. Maar goed, ik hou sowieso wel van een propere keuken, dus echt een boeltje wordt het nooit.
En dat de steen te druk is voor sommigen, tja, eigenlijk is dat ook nog wel begrijpbaar. De foto’s laten de steen wel erg expliciet uitkomen, door het vele licht in de keuken, en de grote witte muren en het plafond is de keuken een stuk rustiger dan de foto’s zouden doen vermoeden. Maar een echt kalme natuursteen is het niet, dat geef ik toe. Ach ja. Het is altijd een kwestie van smaak hé. De ene wil heel strak, de andere rustiek, bij nog anderen mag het iets exuberanter zijn. En smaken evolueren ook. En zeker ook de mijne. Onze vorige keuken in Rijmenam was bijvoorbeeld erg minimalistisch en volledig wit, en dat is onze keuken in Barcelona ook. Maar nu leven we in een ouder eclectisch huis dat vanzelf al iets frivoler is, en we zijn wellicht daarom bij zo’n soort keuken uitgekomen. Een beetje art deco, zei iemand, en dat beschouw ik absoluut als een compliment. Want ook al zijn sommige mensen misschien net iets te expliciet in hun commentaar (iemand noemde het echt een spuuglelijke keuken, en dat vond ik toch niet zo subtiel geformuleerd) het is natuurlijk in de eerste plaats onze keuken, en wij moeten er happy mee zijn. Het zou maar saai zijn als we allemaal altijd dezelfde smaak zouden hebben. Toch?
Maar ik ben dus wel heeel heeel blij met het resultaat. En nog één ding: enkel mensen die de keuken mooi vinden mogen bij me komen eten. Dus lieg desnoods even, lieve vrienden en familie. Mopje…
Voor wie de foto’s nog niet gezien heeft, dat kun je doen via dit artikel.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer