Gisteren heb ik de foto’s van onze nieuwe keuken gedeeld. Ik ben van plan om er voor Would Be Chef heel vaak aan de slag te gaan, je zult de komende jaren veel foodvideo’s en foto’s zien die in de keuken zijn gemaakt, dus ik vond het wel fijn om eens met een paar mooie foto’s te tonen wat we er van gemaakt hebben. Ik ben natuurlijk supertrots op de keuken. Ik ervaar elke dag opnieuw dat onze architect en keukenbouwer echt het beste van zichzelf hebben gegeven. Als hobbykok en als bezieler van deze foodblog is zo’n keuken het hart van het huis en van het project. Ik ben dus erg blij.
Wanneer je voor een expliciet ontwerp gaat, en zeker met een opvallende natuursteen aan de slag gaat, dan maak je uiteraard een statement. Dat is zo. Ik wou dan ook geen saaie keuken. Ik wou vooral een praktische keuken, met super goede toestellen en een handig werkvlak, maar liefst ook eentje met veel karakter. Het mocht qua look een beetje exuberant zijn, zeg maar. Er is al genoeg saaiheid in het leven. Maar wanneer je zo expliciet voor je eigen smaak gaat zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn. Logisch is dat. Niks verkeerd mee ook.
Ik kreeg gisteren heel veel complimentjes en bewonderende berichten van de volgers van de blog. Maar ook enkele mensen die, al dan niet subtiel, lieten weten, dat onze nieuwe keuken echt niet hun ding was. De opmerking is dan meestal: jeetje, die steen is gewoon veel te druk. Nog anderen vonden de keuken te clean. Dat laatste snap ik wel. Voor de foto’s hebben we het allemaal extra netjes gemaakt natuurlijk, en alle overbodige spulletjes even weg geplaatst. Maar geloof me, in het dagelijkse gebruik hou ik me niet in dus er staan altijd wel toestellen op het aanrecht, er staat een fles wijn open naast me tijdens het koken, of er ligt een kookboek. Maar goed, ik hou sowieso wel van een propere keuken, dus echt een boeltje wordt het nooit.
En dat de steen te druk is voor sommigen, tja, eigenlijk is dat ook nog wel begrijpbaar. De foto’s laten de steen wel erg expliciet uitkomen, door het vele licht in de keuken, en de grote witte muren en het plafond is de keuken een stuk rustiger dan de foto’s zouden doen vermoeden. Maar een echt kalme natuursteen is het niet, dat geef ik toe. Ach ja. Het is altijd een kwestie van smaak hé. De ene wil heel strak, de andere rustiek, bij nog anderen mag het iets exuberanter zijn. En smaken evolueren ook. En zeker ook de mijne. Onze vorige keuken in Rijmenam was bijvoorbeeld erg minimalistisch en volledig wit, en dat is onze keuken in Barcelona ook. Maar nu leven we in een ouder eclectisch huis dat vanzelf al iets frivoler is, en we zijn wellicht daarom bij zo’n soort keuken uitgekomen. Een beetje art deco, zei iemand, en dat beschouw ik absoluut als een compliment. Want ook al zijn sommige mensen misschien net iets te expliciet in hun commentaar (iemand noemde het echt een spuuglelijke keuken, en dat vond ik toch niet zo subtiel geformuleerd) het is natuurlijk in de eerste plaats onze keuken, en wij moeten er happy mee zijn. Het zou maar saai zijn als we allemaal altijd dezelfde smaak zouden hebben. Toch?
Maar ik ben dus wel heeel heeel blij met het resultaat. En nog één ding: enkel mensen die de keuken mooi vinden mogen bij me komen eten. Dus lieg desnoods even, lieve vrienden en familie. Mopje…
Voor wie de foto’s nog niet gezien heeft, dat kun je doen via dit artikel.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer