NOOD AAN AFKOELING? "DRINK IETS WARMS"
Nieuws

Nood aan afkoeling? “drink iets warms”

Eerder vandaag heb ik nog een recept voor gazpacho gedeeld. Onder het motto: als het heet is, drink dan een koude soep. Klinkt logisch. Als het warm is dan wil je afkoeling en dan ga je geen stoemp met worst eten of stoofschotels. Slaatjes dus, zoals ik er best wat staan heb op de blog of inderdaad een koud soepje.

In de loop van de dag kreeg ik op sociale media van verschillende mensen de opmerking dat het tegendeel ook waar zou zijn. Wanneer het echt heet is kun je beter een warm drankje drinken (koffie, of thee of soep) dan iets kouds. Door warme drankjes koel je makkelijker af. Intuïtief voel ik dat toch anders aan. Maar in het bloedhete India, waar ik al een paar keer op vakantie was, merkte ik toch dat de locals zelfs op het heetst van de dag warme thee verkozen boven gekoelde frisdranken. Dat moest ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: het klopt. Enigszins. In onze tong en mond zitten namelijk zenuwen die moleculen bevatten die receptoren worden genoemd. Wanneer die een warme stimulans krijgen, sturen die een signaal naar de hersenen dat zegt: het is heet hier. En de hersenen reageren door je meer te laten zweten. En algemeen is geweten dat je afkoelt door te zweten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Ottawa bleek het effect ook meetbaar: mensen die warme drankjes dronken koelden sneller af dan proefkonijnen die ijsgekoelde drankjes nuttigden.

Blijft natuurlijk het psychologische aspect ook. Geef mij maar een glas ijswater of een lekkere gekoelde rosé, een cola light of een sapje, in plaats van een warme chocolade wanneer het zo heet is dat de mussen uit de dakgoot vallen. Maar bij deze heb je toch weer iets om over mee te praten. En intussen: keep it cool!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer