NOOD AAN AFKOELING? “DRINK IETS WARMS”

Eerder vandaag heb ik nog een recept voor gazpacho gedeeld. Onder het motto: als het heet is, drink dan een koude soep. Klinkt logisch. Als het warm is dan wil je afkoeling en dan ga je geen stoemp met worst eten of stoofschotels. Slaatjes dus, zoals ik er best wat staan heb op de blog of inderdaad een koud soepje.

In de loop van de dag kreeg ik op sociale media van verschillende mensen de opmerking dat het tegendeel ook waar zou zijn. Wanneer het echt heet is kun je beter een warm drankje drinken (koffie, of thee of soep) dan iets kouds. Door warme drankjes koel je makkelijker af. Intuïtief voel ik dat toch anders aan. Maar in het bloedhete India, waar ik al een paar keer op vakantie was, merkte ik toch dat de locals zelfs op het heetst van de dag warme thee verkozen boven gekoelde frisdranken. Dat moest ik toch even uitzoeken.

Wat blijkt: het klopt. Enigszins. In onze tong en mond zitten namelijk zenuwen die moleculen bevatten die receptoren worden genoemd. Wanneer die een warme stimulans krijgen, sturen die een signaal naar de hersenen dat zegt: het is heet hier. En de hersenen reageren door je meer te laten zweten. En algemeen is geweten dat je afkoelt door te zweten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Ottawa bleek het effect ook meetbaar: mensen die warme drankjes dronken koelden sneller af dan proefkonijnen die ijsgekoelde drankjes nuttigden.

Blijft natuurlijk het psychologische aspect ook. Geef mij maar een glas ijswater of een lekkere gekoelde rosé, een cola light of een sapje, in plaats van een warme chocolade wanneer het zo heet is dat de mussen uit de dakgoot vallen. Maar bij deze heb je toch weer iets om over mee te praten. En intussen: keep it cool!