OPROEP: WIE KENT NOG ZAKEN MET ZAALBEREIDINGEN?
Nieuws

Oproep: wie kent nog zaken met zaalbereidingen?

Ik heb jullie nodig. Ik ben op zoek naar een restaurant. Tuurlijk, ik ken restaurants genoeg. Goede, en minder goede. Restaurants waar toptalenten in de keuken staan, en even ervaren medewerkers in de zaal die je helemaal thuis doen voelen. Maar de nostalgische, soms licht ouderwetse ziel in mij is op zoek naar een zaak in België waar het zaalpersoneel nog echt oerdegelijke zaalbereidingen in de vingers heeft.

Vroeger ging ik heel graag naar De Paddock in Keerbergen, een traditioneel sterrenrestaurant, waar de maître, meneer Vogel, en zijn vrouw, de eigenaar waren. En zij konden het als de beste: zeebaars uit de zoutkorst halen en fileren bijvoorbeeld. En in het wildseizoen was meneer Vogel echt een kunstenaar. Als hij een gebraden patrijsje fileerde, ging er geen stukje vlees verloren. Hij werkte de sauzen af in de zaal, hij was echt de beste van de beste. Het weze hen gegund, maar hun pensioen was voor mij een zwarte dag. Ik mis het restaurant toto op vandaag.

Gelukkig heb ik nu al een paar jaar mijn nieuwe Paddock ontdekt in Barcelona. Via Veneto (zie hier mijn bespreking na een vorig bezoek) is net zo’n restaurant. Klassiek. Tikje ouderwets. Imposant modernista interieur. Obers die strak in het pak zitten, met strikjes en al. Het restaurant bestaat inmiddels 50 jaar, sins 1967. Salvador Dali was er kind aan huis, staatshoofden uit de hele wereld schoven er aan tafel, maar ook showbizzgrootheden als Hugh Heffner met drie van z’n blonde dames. Bestaan mooie foto’s van.

Maar ik had het over zaalbereidingen. In Via Veneto kunnen ze dat nog als de beste. Zo hebben ze nog een oerdegelijke eendenpers. Nadat de gebraden eend is gefileerd wordt het karkas in de pers gedaan en aangedraaid, zodat al de jus kan opgevangen worden en de basis is van de saus die dan in de zaal bij bereid wordt. Je kunt er de beste steak tartare van de wereld à la minute laten bereiden. En één van de klassieke desserts is sinaasappel à vif. Dan wordt een vork in de sinaasappel geprikt en de ober schilt de sinaasappel met een vlijmscherp mes in één beweging.

Omdat Via Veneto dit jaar dus een halve eeuw bestaat hebben ze een feestmenu niet klassiekers uit die voorbije vijftig jaar. En zeker in dat menu wordt er ook aan tafel bereid. De pepersaus bij mijn succulente filet pure werd door de eigenaar Pedro from scratch voor m’n neus klaargemaakt op een vuurtje. Met boter, met brandy die geflambeerd werd, met vleesfond, met room en uiteraard veel peper. Lekkerder kun je zo’n saus niet krijgen. Niks fancy aan die saus, het is dan ook een klassieker uit de jaren zestig, maar ontzettend lekker wel. Ook de saus voor m’n dessert werd ter plekke bereid en geflambeerd, en met de vlam er nog in over m’n merengue (met daarin heerlijk chocolade-ijs) gegoten waardoor dat mooi karameliseerde.

Kijk, daar hou ik van. Klasse. Techniek. Vakmanschap. Vandaar mijn oproep, zeker nu het wildseizoen er weer aankomt. Waar kunnen ze dat nog, bij ons? Want ik mis zo’n restaurants uit het diepste van mijn hart. ja, poeders en schuimpjes hebben hun nut gehad, maar de oerklassieke keuken mag ook niet verloren gaan… Dus: help me!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer