Ik let altijd goed op dat ik niet te zwaar eet. Niet teveel vet. Niet teveel suiker. Eén voordeel: ik ben geen snoeper. Op restaurant zal ik de dessertkaart ook bijna altijd links laten liggen. Liever wat meer hartig dan wat meer zoet. Maar er is één uitzondering: ik lust wel eens een stukje chocolade. Nooit met grote hoeveelheden, dat niet. Maar af en toe een stukje vind ik wel lekker.
En dan komt nu het rare, mijn guilty pleasure, zeg maar: als ik een stukje chocolade eet, dan drink ik er altijd iets bij. Bij pure zwarte chocolade vind ik een glas ijskoud water ongelofelijk lekker. En wanneer ik een stukje melkchocolade eet dan drink ik er erg graag een glas melk bij. Vraag mij niet waarom.
Bij dat laatste denk ik dat het iets met m’n jeugd te maken heeft. Vroeger als kind dronken wij namelijk altijd melk bij het ontbijt, en ook bij de boterhammetjes ’s avonds. En we kregen wel eens een latje melkchocolade bij de boterham. Misschien is het die associatie die het doet in mijn rare hersenpan.
Maar waarom ik graag plat water drink bij pure donkere chocolade, is mij echt een mysterie. Maar ik doe het dus wel altijd. Dan breek ik een klein stukje af van het latje chocolade en neem een slok ijskoud water, en in mijn mond proef ik dan puur geluk. Heeft er iemand dezelfde gewoonte? Of heeft er een idee waarom ik dat zo’n lekkere combinaties vind?
Oh ja, een goede single malt whisky is ook zalig bij pure chocolade. Maar niet als ontbijt natuurlijk. Maar probeer het toch maar eens na je eten. Als je trouwens ook een chocoladeliefhebber bent dan moet je dit artikel even lezen: “waarom chocolade eten echt gelukkig maakt.”
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer