Sneeuwt het nu echt in Barcelona? In april?
Nieuws

Sneeuwt het nu echt in Barcelona? In april?

Dag één van onze trip naar Barcelona met mijn nichtje Anna was meteen een schot in de roos. Alhoewel die wel wat anders is verlopen dan verwacht. Eerst gingen we samen naar de bakker om lekkere croissants en brioche broodjes en aten we met ons drietjes een lekker ontbijtje. We hadden allemaal heerlijk geslapen en hadden er veel zin in om een dagje door te brengen in het pretpark Tibidabo, boven op de berg, met uitzicht over de stad. Het weer zag er weliswaar bewolkt uit en het was best fris voor de tijd van het jaar, maar toen we die richting uitstapten zeiden we tegen elkaar: “zolang het maar niet regent is er niks aan de hand.” Ik moet Anna helemaal niet opvoeden, dat doen haar ouders fulltime en uitstekend, maar ik vind het wel fijn om mee het principe van het “glas is eerder halfvol dan halfleeg” mee te geven aan mijn nichtjes en neefje. Toch?

We hadden dagtickets voor Tibidabo gekocht en daar hoort een rit met de Funicular bij. Eerlijk gezegd: ik kan me niet goed herinneren hoelang het geleden is dat ik die steile bergtram hier nog eens genomen heb in Barcelona, maar het is wel een zalige manier om de berg op te gaan. Het zicht over de stad is echt super. Boven ook hoor, in het park, Anna vond het fantastisch om Barcelona zo aan haar voeten te zien liggen en heeft veel mooie foto’s gemaakt. Het leukste is trouwens de roetsjbaan. De pittige afdaling met het karretje gaat recht richting de stad, de dieperik in dus, en dat geeft een zalig gevoel. Kriebels in de buik. Ook hebben we een ritje gemaakt in de redelijk aftandse boomstammetjes. Ik moest als grootste vooraan zitten en kreeg een volle lading water over me heen. Zalig in de zomer, wellicht. Maar zo in april, zeker wanneer het niet al te warm is, is dat minder aangenaam. Jeetje, ik was nat. En ik heb al een verkoudheid.

En toen moest het nog gaan gebeuren, toen moest het nog gaan sneeuwen. Ik moet eerlijk zeggen; in de bijna tien jaar dat we in Barcelona een flat hebben, heb ik nog nooit sneeuw zien vallen. Maar gisteren, op 3 april, vielen de vlokken uit de lucht. Eerst kleine vlokjes waar we nog van dachten: zijn die wel echt? Maar toen we beslisten om het pretpark te laten voor wat het was en toch nog eens de kerk bovenop de berg te bezoeken werden de vlokken steeds dikker. Met de lift in de kerk kun je nog tientallen meters hoger de toren in. En toen we helemaal boven aan de voeten van Jezus met de open armen stonden, het immense beeld op de top van de toren, sneeuwde het alsof het kerst in Lapland was. Ongelofelijk. Nooit meegemaakt. We hebben er filmpjes en foto’s van gemaakt waar we nog lang zullen naar kijken en van zullen zeggen: het sneeuwde in april in Barcelona. En wij waren daar! Boven op de berg. Spectaculair.

Ik kreeg ongelofelijk veel reacties op de foto’s op Instagram. Mensen die zich afvroegen: kan dat nu echt, sneeuw in Barcelona in april? Het antwoord is ja en neen. Het is al weken minder goed weer in Spanje. Kouder dan normaal, natter dan normaal. Toen wij vier weken lang de mooiste maart ooit beleefden in België waren de mensen hier aan het klagen en zagen. Maar die sneeuw is wel heel uitzonderlijk. Overigens: in de stad was het blijkbaar gewoon aan het regenen. Fris en nat. Het was enkel omdat wij op de berg zaten, 650 meter boven de zeespiegel, dat we zulke dikke sneeuwvlokken over ons heen kregen, vlokken die overigens niet bleven liggen. Uiteraard niet. Dus sneeuwde het in Barcelona gisteren? Niet in de stad. Maar enkele kilometer verderop, boven op Tibidabo wel.

Toen we met de Funicular weer de berg afkwamen veranderde de sneeuw al in regen, en dus namen we van beneden aan de berg een warme taxi naar huis om even te bekomen van de wintertrip. En dan moet je weten dat arme Anna vooral zomerse kleding in haar koffer had gestoken. Is dat even een streep door de rekening. Maar goed, nadien gingen we sushi eten, de beste ooit zei ze, in het zalige restaurant Robata. En nadien hadden we nog een verrassing voor haar. We hadden last minute tickets op de kop kunnen tikken voor Luzia, de nieuwste show van Cirque Du Soleil. Heerlijke tickets, op de eerste rij. Anna was nog nooit naar zo’n voorstelling geweest, en bij ons was het ook alweer jaren geleden. En ik moet zeggen: het was werkelijk een super mooie show waar we samen enorm van genoten hebben. Een aanrader!

Wat een mooie tweede dag was dat, zo met ons drietjes in Barcelona. Met vanalles en nog wat in de mix. Zelfs met dikke vlokken sneeuw. Ik duim dat het de komende dagen een beetje beter weer wordt. Vandaag en morgen is er alvast geen regen voorspeld, maar het wordt ook wel niet warmer dan 13 graden, wat behoorlijk fris is voor Barcelona. Maar goed, we hebben weer een boel leuke dingen gepland, dus dat komt helemaal goed. Het glas is altijd halfvol, weet je wel, en loopt sowieso over van enthousiasme. Wat een zalige tijd hebben we hier samen.

Wie wil er met mij ook eens naar Barcelona?
Nieuws

Wie wil er met mij ook eens naar Barcelona?

Ik kreeg de voorbije dagen gigantisch veel lieve berichten van de volgers van mijn sociale media en van Would Be Chef. Ik ben jullie een beetje aan het spammen met foto’s en filmpjes met Anna, die we voor haar plechtige communie naar Barcelona hebben mee genomen. Het is een cadeautje waar ze door covid met twee jaar vertraging, enorm van aan het genieten is … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer