Stop jullie haatberichten! Ik zal nooit toegeven aan extremisten!
Nieuws

Stop jullie haatberichten! Ik zal nooit toegeven aan extremisten!

Wow, het viel natuurlijk te verwachten. Ik word weer eens keihard aangepakt en bestookt via private messages op al mijn sociale media en via mails. Ik heb vorige week namelijk de verdediging op mij genomen van Phare De Vie, een Brugs restaurant dat bestookt wordt met uiterst negatieve kritieken op alle beoordelingssites, omdat ze nog foie gras durven te serveren.

Op een laffe manier worden ze op de sociale media aangepakt, en de kritiek die ze krijgen gaat niet eens over het serveren van foie gras. De bedoeling van deze extreme dierenrechtenactivisten is duidelijk: als je nog foie gras serveert dan maken we je het leven moeilijk en zorgen we dat de klanten wegblijven. We zeggen dat de service op niks trekt, dat het personeel onvriendelijk is, dat er geen parkeermogelijkheden zijn, enzovoort. De manier waarop maakt voor deze mensen niet uit: als je maar pijn lijdt, de dieren die voor deze lekkernij vetgemest worden, lijden ook. Je zoekt het zelf, zo redeneren zij.

Zondag ben ik met minister van dieren Ben Weyts naar de Horeca Expo gegaan. Hij heeft immers beslist dat dwangvoederen vanaf 2023 verboden wordt in Vlaanderen. Ik had daar wat discussie met hem over op Twitter, omdat ik vond dat je een gastronomisch topproduct als foie gras niet zomaar verbieden kunt. Maar de minister was duidelijk: onnodig dierenleed moest en zou hij bestrijden. En ik begrijp dat ook wel. Dus hij vroeg me om vorige zondag samen eens een alternatief product te gaan proeven op de Horeca Expo: Foie Royale. Hiervoor moeten eenden en ganzen niet vetgemest worden, de “vervetting van de lever” gebeurt pas na het slachten. Je moet het hele verhaal hier maar eens lezen. Voor of tegen, de stappen die de minister zet richting dierenrechten zijn duidelijk.

Maar zo hebben de extreme veganisten het niet begrepen. Ze hebben hun aanvallen alleen maar opgedreven. Intussen hoor ik van verschillende mensen in de horeca dat ze bestookt worden met vragen: “serveren jullie nog foie gras of niet?” En zij die het nog doen zullen het geweten hebben, want worden massaal het slachtoffer van onfaire en agressieve aanvallen op beoordelingssites en social media. De strijd is duidelijk, en het einddoel ook. In eerste instantie willen deze extremisten het alle restaurateurs die nog foie gras serveren waanzinnig moeilijk maken. Meer nog: zelfs een diervriendelijk alternatief, en zelfs minister Weyts die dwangvoederen verboden heeft zijn kop van jut. Maar deze extremisten willen at the end maar één ding: dat we uiteindelijk allemaal stoppen met het eten van dieren.

Ik heb weer massa’s afschuwelijke reacties gekregen de voorbije dagen. Deze extremisten zijn immers onverbeterlijk, zeer hardnekkig, en agressief. Alle middelen, elke druk, elke mogelijke harde taal is voor hen gepermitteerd, want wij die nog dieren durven te eten, zijn in hun ogen immers moordenaars.

Ik ga klaar en duidelijk zijn: ik zwicht voor geen enkele vorm van extremisme. Ik verwijder alle haat-boodschappen van m’n sociale media. En wie mij privé aanvalt blokkeer ik meteen. En als jullie nog één stap verder gaan dan dien ik onmiddellijk klacht in bij de gerechtelijke instanties. Ik heb veel respect voor de rechten van dieren, en voor mensen die daar voor ijveren. Ik heb veel respect voor vegetariërs en veganisten. Dat jullie deze persoonlijke keuze maken om geen dieren meer te eten, snap ik, en waardeer ik. Ik eet zelf ook minder en minder vlees. Ik krijg daar zelfs soms kritiek voor, wanneer ik weer eens vegetarisch kook. Sommige mensen vinden me dan een watje. Ik niet. Ik hoef niet elke dag vlees. En als ik een product als foie royale mee kan promoten als alternatief voor foie gras, zal ik dat doen.

Maar durf mij niet te bedreigen of te intimideren. Ik ben een mens met een eigen mening en ik heb m’n eigen rechten. Die op vrije meningsuiting bijvoorbeeld. En wie me probeert daarin tegen te houden, zal van een kale reis terugkomen. Nooit, lees duidelijk: nooit of te nimmer zal ik toegeven aan jullie bedreigingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer