Stop jullie haatberichten! Ik zal nooit toegeven aan extremisten!
Nieuws

Stop jullie haatberichten! Ik zal nooit toegeven aan extremisten!

Wow, het viel natuurlijk te verwachten. Ik word weer eens keihard aangepakt en bestookt via private messages op al mijn sociale media en via mails. Ik heb vorige week namelijk de verdediging op mij genomen van Phare De Vie, een Brugs restaurant dat bestookt wordt met uiterst negatieve kritieken op alle beoordelingssites, omdat ze nog foie gras durven te serveren.

Op een laffe manier worden ze op de sociale media aangepakt, en de kritiek die ze krijgen gaat niet eens over het serveren van foie gras. De bedoeling van deze extreme dierenrechtenactivisten is duidelijk: als je nog foie gras serveert dan maken we je het leven moeilijk en zorgen we dat de klanten wegblijven. We zeggen dat de service op niks trekt, dat het personeel onvriendelijk is, dat er geen parkeermogelijkheden zijn, enzovoort. De manier waarop maakt voor deze mensen niet uit: als je maar pijn lijdt, de dieren die voor deze lekkernij vetgemest worden, lijden ook. Je zoekt het zelf, zo redeneren zij.

Zondag ben ik met minister van dieren Ben Weyts naar de Horeca Expo gegaan. Hij heeft immers beslist dat dwangvoederen vanaf 2023 verboden wordt in Vlaanderen. Ik had daar wat discussie met hem over op Twitter, omdat ik vond dat je een gastronomisch topproduct als foie gras niet zomaar verbieden kunt. Maar de minister was duidelijk: onnodig dierenleed moest en zou hij bestrijden. En ik begrijp dat ook wel. Dus hij vroeg me om vorige zondag samen eens een alternatief product te gaan proeven op de Horeca Expo: Foie Royale. Hiervoor moeten eenden en ganzen niet vetgemest worden, de “vervetting van de lever” gebeurt pas na het slachten. Je moet het hele verhaal hier maar eens lezen. Voor of tegen, de stappen die de minister zet richting dierenrechten zijn duidelijk.

Maar zo hebben de extreme veganisten het niet begrepen. Ze hebben hun aanvallen alleen maar opgedreven. Intussen hoor ik van verschillende mensen in de horeca dat ze bestookt worden met vragen: “serveren jullie nog foie gras of niet?” En zij die het nog doen zullen het geweten hebben, want worden massaal het slachtoffer van onfaire en agressieve aanvallen op beoordelingssites en social media. De strijd is duidelijk, en het einddoel ook. In eerste instantie willen deze extremisten het alle restaurateurs die nog foie gras serveren waanzinnig moeilijk maken. Meer nog: zelfs een diervriendelijk alternatief, en zelfs minister Weyts die dwangvoederen verboden heeft zijn kop van jut. Maar deze extremisten willen at the end maar één ding: dat we uiteindelijk allemaal stoppen met het eten van dieren.

Ik heb weer massa’s afschuwelijke reacties gekregen de voorbije dagen. Deze extremisten zijn immers onverbeterlijk, zeer hardnekkig, en agressief. Alle middelen, elke druk, elke mogelijke harde taal is voor hen gepermitteerd, want wij die nog dieren durven te eten, zijn in hun ogen immers moordenaars.

Ik ga klaar en duidelijk zijn: ik zwicht voor geen enkele vorm van extremisme. Ik verwijder alle haat-boodschappen van m’n sociale media. En wie mij privé aanvalt blokkeer ik meteen. En als jullie nog één stap verder gaan dan dien ik onmiddellijk klacht in bij de gerechtelijke instanties. Ik heb veel respect voor de rechten van dieren, en voor mensen die daar voor ijveren. Ik heb veel respect voor vegetariërs en veganisten. Dat jullie deze persoonlijke keuze maken om geen dieren meer te eten, snap ik, en waardeer ik. Ik eet zelf ook minder en minder vlees. Ik krijg daar zelfs soms kritiek voor, wanneer ik weer eens vegetarisch kook. Sommige mensen vinden me dan een watje. Ik niet. Ik hoef niet elke dag vlees. En als ik een product als foie royale mee kan promoten als alternatief voor foie gras, zal ik dat doen.

Maar durf mij niet te bedreigen of te intimideren. Ik ben een mens met een eigen mening en ik heb m’n eigen rechten. Die op vrije meningsuiting bijvoorbeeld. En wie me probeert daarin tegen te houden, zal van een kale reis terugkomen. Nooit, lees duidelijk: nooit of te nimmer zal ik toegeven aan jullie bedreigingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer