Wow, het viel natuurlijk te verwachten. Ik word weer eens keihard aangepakt en bestookt via private messages op al mijn sociale media en via mails. Ik heb vorige week namelijk de verdediging op mij genomen van Phare De Vie, een Brugs restaurant dat bestookt wordt met uiterst negatieve kritieken op alle beoordelingssites, omdat ze nog foie gras durven te serveren.
Op een laffe manier worden ze op de sociale media aangepakt, en de kritiek die ze krijgen gaat niet eens over het serveren van foie gras. De bedoeling van deze extreme dierenrechtenactivisten is duidelijk: als je nog foie gras serveert dan maken we je het leven moeilijk en zorgen we dat de klanten wegblijven. We zeggen dat de service op niks trekt, dat het personeel onvriendelijk is, dat er geen parkeermogelijkheden zijn, enzovoort. De manier waarop maakt voor deze mensen niet uit: als je maar pijn lijdt, de dieren die voor deze lekkernij vetgemest worden, lijden ook. Je zoekt het zelf, zo redeneren zij.
Zondag ben ik met minister van dieren Ben Weyts naar de Horeca Expo gegaan. Hij heeft immers beslist dat dwangvoederen vanaf 2023 verboden wordt in Vlaanderen. Ik had daar wat discussie met hem over op Twitter, omdat ik vond dat je een gastronomisch topproduct als foie gras niet zomaar verbieden kunt. Maar de minister was duidelijk: onnodig dierenleed moest en zou hij bestrijden. En ik begrijp dat ook wel. Dus hij vroeg me om vorige zondag samen eens een alternatief product te gaan proeven op de Horeca Expo: Foie Royale. Hiervoor moeten eenden en ganzen niet vetgemest worden, de “vervetting van de lever” gebeurt pas na het slachten. Je moet het hele verhaal hier maar eens lezen. Voor of tegen, de stappen die de minister zet richting dierenrechten zijn duidelijk.
Maar zo hebben de extreme veganisten het niet begrepen. Ze hebben hun aanvallen alleen maar opgedreven. Intussen hoor ik van verschillende mensen in de horeca dat ze bestookt worden met vragen: “serveren jullie nog foie gras of niet?” En zij die het nog doen zullen het geweten hebben, want worden massaal het slachtoffer van onfaire en agressieve aanvallen op beoordelingssites en social media. De strijd is duidelijk, en het einddoel ook. In eerste instantie willen deze extremisten het alle restaurateurs die nog foie gras serveren waanzinnig moeilijk maken. Meer nog: zelfs een diervriendelijk alternatief, en zelfs minister Weyts die dwangvoederen verboden heeft zijn kop van jut. Maar deze extremisten willen at the end maar één ding: dat we uiteindelijk allemaal stoppen met het eten van dieren.
Ik heb weer massa’s afschuwelijke reacties gekregen de voorbije dagen. Deze extremisten zijn immers onverbeterlijk, zeer hardnekkig, en agressief. Alle middelen, elke druk, elke mogelijke harde taal is voor hen gepermitteerd, want wij die nog dieren durven te eten, zijn in hun ogen immers moordenaars.
Ik ga klaar en duidelijk zijn: ik zwicht voor geen enkele vorm van extremisme. Ik verwijder alle haat-boodschappen van m’n sociale media. En wie mij privé aanvalt blokkeer ik meteen. En als jullie nog één stap verder gaan dan dien ik onmiddellijk klacht in bij de gerechtelijke instanties. Ik heb veel respect voor de rechten van dieren, en voor mensen die daar voor ijveren. Ik heb veel respect voor vegetariërs en veganisten. Dat jullie deze persoonlijke keuze maken om geen dieren meer te eten, snap ik, en waardeer ik. Ik eet zelf ook minder en minder vlees. Ik krijg daar zelfs soms kritiek voor, wanneer ik weer eens vegetarisch kook. Sommige mensen vinden me dan een watje. Ik niet. Ik hoef niet elke dag vlees. En als ik een product als foie royale mee kan promoten als alternatief voor foie gras, zal ik dat doen.
Maar durf mij niet te bedreigen of te intimideren. Ik ben een mens met een eigen mening en ik heb m’n eigen rechten. Die op vrije meningsuiting bijvoorbeeld. En wie me probeert daarin tegen te houden, zal van een kale reis terugkomen. Nooit, lees duidelijk: nooit of te nimmer zal ik toegeven aan jullie bedreigingen.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer