Taatjespap. Totjespap. Tetjespap. Tutjespap.
Nieuws

Taatjespap. Totjespap. Tetjespap. Tutjespap.

Vanmorgen stelde ik op deze blog een lijstje voor van tien culinaire mo(nu)menten die volgens mij algemene kennis zijn, of zouden moeten zijn en dus zouden moeten toegevoegd worden aan de fameuze “Vlaamse Canon” die volgens sommige bronnen door de N-VA op tafel zou gelegd zijn bij de start van de Vlaamse regeringsonderhandelingen.

In dat lijstje stond ook ‘taatjespap’. Voor mijn gevoel, maar vooral in mijn herinneringen is “taatjespap” echt wel een klassieker uit de Vlaamse culinaire cultuur, maar ik moet eerlijk zijn: misschien ben ik toch één van de weinigen die het nog kent. Ik kreeg van nogal wat mensen namelijk de reactie dat ze nog nooit van “taatjespap” hadden gehoord. Dus echt een monument in de collectieve culinaire herinnering is het wellicht niet echt.

In “Het Vlaams woordenboek” kun je dit lezen: Of het nu taatjespap, tatjespap of teutjespap werd genoemd, deze simpele aardappelpap (pa’tatje’) klinkt veel oudere Kempenaars nog bekend in de oren. Pap, in allerlei soorten, was een goede maagvuller voor de boerengezinnen. Je kon er een grote pot van maken om het hele gezin te eten te geven. In taatjespap gaan twee goedkope en veel voorkomende ingrediënten: aardappelen en karnemelk. Die karnemelk of botermelk was wat overbleef van de room nadat die gekarnd werd, nadat het botervet er dus was uitgehaald. De boeren kregen ze vaak terug van de melkerij. En volgens streekproduct.be is “taatjespap” dan weer de combinatie van aardappelen met karnemelk en gebruinde boter”.

De basis is simpel, maar soms werd er toch behoorlijk op gevarieerd. Zurkel of spinazie werd soms toegevoegd, ook soms spek, ui, een zachtgekookt eitje, en in de betere huizen werden er wel eens grijze garnalen bij geserveerd. Ik herinner me dat we bij ons bord ‘taatjespop’ of ‘totjespap’ zoals het in het Meetjesland werd genoemd een stuk bruin brood werd geserveerd, en wat jonge kaas. Net zoals op de foto die ik gehaald heb van Instagram, vanop de pagina van Inge Mussche

Wie kent het nog? Wie heeft een goed recept? Of wie kent unieke of spannende varianten? Laat maar weten!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer