Vanmorgen stelde ik op deze blog een lijstje voor van tien culinaire mo(nu)menten die volgens mij algemene kennis zijn, of zouden moeten zijn en dus zouden moeten toegevoegd worden aan de fameuze “Vlaamse Canon” die volgens sommige bronnen door de N-VA op tafel zou gelegd zijn bij de start van de Vlaamse regeringsonderhandelingen.
In dat lijstje stond ook ’taatjespap’. Voor mijn gevoel, maar vooral in mijn herinneringen is “taatjespap” echt wel een klassieker uit de Vlaamse culinaire cultuur, maar ik moet eerlijk zijn: misschien ben ik toch één van de weinigen die het nog kent. Ik kreeg van nogal wat mensen namelijk de reactie dat ze nog nooit van “taatjespap” hadden gehoord. Dus echt een monument in de collectieve culinaire herinnering is het wellicht niet echt.
In “Het Vlaams woordenboek” kun je dit lezen: Of het nu taatjespap, tatjespap of teutjespap werd genoemd, deze simpele aardappelpap (pa’tatje’) klinkt veel oudere Kempenaars nog bekend in de oren. Pap, in allerlei soorten, was een goede maagvuller voor de boerengezinnen. Je kon er een grote pot van maken om het hele gezin te eten te geven. In taatjespap gaan twee goedkope en veel voorkomende ingrediënten: aardappelen en karnemelk. Die karnemelk of botermelk was wat overbleef van de room nadat die gekarnd werd, nadat het botervet er dus was uitgehaald. De boeren kregen ze vaak terug van de melkerij. En volgens streekproduct.be is “taatjespap” dan weer de combinatie van aardappelen met karnemelk en gebruinde boter”.
De basis is simpel, maar soms werd er toch behoorlijk op gevarieerd. Zurkel of spinazie werd soms toegevoegd, ook soms spek, ui, een zachtgekookt eitje, en in de betere huizen werden er wel eens grijze garnalen bij geserveerd. Ik herinner me dat we bij ons bord ’taatjespop’ of ’totjespap’ zoals het in het Meetjesland werd genoemd een stuk bruin brood werd geserveerd, en wat jonge kaas. Net zoals op de foto die ik gehaald heb van Instagram, vanop de pagina van Inge Mussche
Wie kent het nog? Wie heeft een goed recept? Of wie kent unieke of spannende varianten? Laat maar weten!
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer