Taatjespap. Totjespap. Tetjespap. Tutjespap.
Nieuws

Taatjespap. Totjespap. Tetjespap. Tutjespap.

Vanmorgen stelde ik op deze blog een lijstje voor van tien culinaire mo(nu)menten die volgens mij algemene kennis zijn, of zouden moeten zijn en dus zouden moeten toegevoegd worden aan de fameuze “Vlaamse Canon” die volgens sommige bronnen door de N-VA op tafel zou gelegd zijn bij de start van de Vlaamse regeringsonderhandelingen.

In dat lijstje stond ook ‘taatjespap’. Voor mijn gevoel, maar vooral in mijn herinneringen is “taatjespap” echt wel een klassieker uit de Vlaamse culinaire cultuur, maar ik moet eerlijk zijn: misschien ben ik toch één van de weinigen die het nog kent. Ik kreeg van nogal wat mensen namelijk de reactie dat ze nog nooit van “taatjespap” hadden gehoord. Dus echt een monument in de collectieve culinaire herinnering is het wellicht niet echt.

In “Het Vlaams woordenboek” kun je dit lezen: Of het nu taatjespap, tatjespap of teutjespap werd genoemd, deze simpele aardappelpap (pa’tatje’) klinkt veel oudere Kempenaars nog bekend in de oren. Pap, in allerlei soorten, was een goede maagvuller voor de boerengezinnen. Je kon er een grote pot van maken om het hele gezin te eten te geven. In taatjespap gaan twee goedkope en veel voorkomende ingrediënten: aardappelen en karnemelk. Die karnemelk of botermelk was wat overbleef van de room nadat die gekarnd werd, nadat het botervet er dus was uitgehaald. De boeren kregen ze vaak terug van de melkerij. En volgens streekproduct.be is “taatjespap” dan weer de combinatie van aardappelen met karnemelk en gebruinde boter”.

De basis is simpel, maar soms werd er toch behoorlijk op gevarieerd. Zurkel of spinazie werd soms toegevoegd, ook soms spek, ui, een zachtgekookt eitje, en in de betere huizen werden er wel eens grijze garnalen bij geserveerd. Ik herinner me dat we bij ons bord ‘taatjespop’ of ‘totjespap’ zoals het in het Meetjesland werd genoemd een stuk bruin brood werd geserveerd, en wat jonge kaas. Net zoals op de foto die ik gehaald heb van Instagram, vanop de pagina van Inge Mussche

Wie kent het nog? Wie heeft een goed recept? Of wie kent unieke of spannende varianten? Laat maar weten!

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer