
Taatjespap. Totjespap. Tetjespap. Tutjespap.
Vanmorgen stelde ik op deze blog een lijstje voor van tien culinaire mo(nu)menten die volgens mij algemene kennis zijn, of zouden moeten zijn en dus zouden moeten toegevoegd worden aan de fameuze “Vlaamse Canon” die volgens sommige bronnen door de N-VA op tafel zou gelegd zijn bij de start van de Vlaamse regeringsonderhandelingen.
In dat lijstje stond ook ’taatjespap’. Voor mijn gevoel, maar vooral in mijn herinneringen is “taatjespap” echt wel een klassieker uit de Vlaamse culinaire cultuur, maar ik moet eerlijk zijn: misschien ben ik toch één van de weinigen die het nog kent. Ik kreeg van nogal wat mensen namelijk de reactie dat ze nog nooit van “taatjespap” hadden gehoord. Dus echt een monument in de collectieve culinaire herinnering is het wellicht niet echt.
In “Het Vlaams woordenboek” kun je dit lezen: Of het nu taatjespap, tatjespap of teutjespap werd genoemd, deze simpele aardappelpap (pa’tatje’) klinkt veel oudere Kempenaars nog bekend in de oren. Pap, in allerlei soorten, was een goede maagvuller voor de boerengezinnen. Je kon er een grote pot van maken om het hele gezin te eten te geven. In taatjespap gaan twee goedkope en veel voorkomende ingrediënten: aardappelen en karnemelk. Die karnemelk of botermelk was wat overbleef van de room nadat die gekarnd werd, nadat het botervet er dus was uitgehaald. De boeren kregen ze vaak terug van de melkerij. En volgens streekproduct.be is “taatjespap” dan weer de combinatie van aardappelen met karnemelk en gebruinde boter”.
De basis is simpel, maar soms werd er toch behoorlijk op gevarieerd. Zurkel of spinazie werd soms toegevoegd, ook soms spek, ui, een zachtgekookt eitje, en in de betere huizen werden er wel eens grijze garnalen bij geserveerd. Ik herinner me dat we bij ons bord ’taatjespop’ of ’totjespap’ zoals het in het Meetjesland werd genoemd een stuk bruin brood werd geserveerd, en wat jonge kaas. Net zoals op de foto die ik gehaald heb van Instagram, vanop de pagina van Inge Mussche
Wie kent het nog? Wie heeft een goed recept? Of wie kent unieke of spannende varianten? Laat maar weten!
Reacties