De afgelopen weken kreeg ik van veel bezoekers van Would Be Chef mailtjes waarin ze mij tips vroegen omdat ze deze zomer ook naar Barcelona afzakken, want omdat ik nogal vaak praat over de stad weten veel mensen mij te vinden als would be culinaire gids. Enkele weken geleden had ik al eens mijn top 10 op een rij gezet. Ik heb voor de komende weken minstens vijf van deze adresjes opnieuw geboekt; dus als je er heen gaat zou je mij wel eens tegen kunnen komen. En als je zin hebt om Aziatisch te eten in Barcelona, dan moet je hier een kijkje nemen.
TICKETS
M’n absolute favoriet. Het 25ste beste restaurant ter wereld. Van Albert Adria, die destijds samen met z’n broer Ferran Adria de eigenaar was van El Bulli. Tapas-gewijs krijg je in Tickets werkelijk de mooiste gerechtjes, steeds verrassend, altijd lekker. Eén van m’n lievelingsrestaurants wereldwijd. Opgelet: heel moeilijk te reserveren.
Het meest klassieke restaurant in Barcelona. Bestaat 50 jaar, en sinds jaar en dag heeft Via Veneto een Michelinster. Ouderwets lekker. Salvador Dali was er kind aan huis. Vraag naar de steak tartare. Die staat niet op de kaart, maar doe ze mijn groeten, en je eet de beste steak tartare die je ooit at.
Er zijn massa’s goede tapasrestuarants in Barcelona, maar dit is toch één van de allerbeste. Dat die dan ook nog eens gelegen is, net om de hoek van waar ik woon, is handig meegenomen. Denk aan brood met tomaat, aan de beste schaaldieren, patatas bravas, heerlijk rundvlees met look, gebakken in gloeiend hete aarden kommetjes, kortom: pure lekkernijen.
Een echt instituut! Ik denk dat er honderden mensen tegelijk kunnen eten in deze op het eerste zicht verborgen eettempel in Gracia. Maar net door het gigantische debiet eet je er altijd kraakverse vis. Ga voor de paëlla met kreeft, beter kun je die in de stad volgens mij niet vinden.
Nog een restaurantje van Albert Adria. Maar hier servereren ze Mexicaans streetfood. Hoja Santa bevindt zich in hetzelfde pand en is wat chiquer (heeft dan ook een Michelinster). Maar Nino Viejo is zo’n aanrader: voor bijna geen geld eet je er de beste céviche, en vooral: kleine verrassende taco’s. Bestel er genoeg en laat je verwennen.
Ik twijfel altijd of ik dit restaurant wel zou aanraden. Omdat het bij mooi weer altijd al bomvol zit en ik er zelf daardoor ook bijna nooit meer reserveren kan. Maar goed, geen geheimen op deze blog. Vivanda heeft één van de fraaiste tuinen van de stad, en de menukaart staat vol heerlijke gerechten. Zeker op het terras reserveren en je goed laten gaan. Het is er verrassend goedkoop!
Kip aan het spit. Dat klinkt ordinairder dan het is. Want in dit prachtig interieur, en op het romantische terras kun je de beste Spaanse kippetjes van de rotisserie bestellen. Kies de smaak die je het lekkerste vindt, en bestel er zeker puree bij (die is old school lekker: half aardappelen, half boter)
Sinds enkele maanden heeft Barcelona eindelijk een restaurant met drie sterren: Lasarte. Martin Berasategui, die zijn fantastische hoofdrestaurant in Lasarte-Oria in Baskenland heeft, heeft in Barcelona dus dit tweede restaurant, en de derde ster is in beide restaurants zeer verdiend. Enkele weken geleden hadden we de eer om aan de chefs table met acht vrienden te dineren, en de service en het eten waren van een waanzinnig hoog niveau. Lasarte bevindt zich in het pas gerenoveerde Monuments hotel vlakbij de Passeig de Gracia.
Dit is een plek waar je absoluut naar toe moet. Het is een concept store vol interieurspulletjes, maar ook een restaurant én een bloemenwinkel. Je kan er brunchen, lunchen en super lekkere dessertjes smullen. Prachtige plek! One of my favourites.
Aangezien het zo moeilijk is om bij Tickets een tafeltje te boeken wil ik graag het minder chique maar zeker zo lekkere Bodega 1900 aanraden. Dat is letterlijk aan de overkant van de straat van Tickets gelegen, en je eet er iets “gewonere” maar ook zalige tapas. De inrichting van het kleine sympathieke restaurantje is wat rustieker. Je waant je in een authentieke Vermout-bar. Het is er ook een stuk goedkoper dan aan de overkant. Maar vergis je niet: de hand van de meester proef je in elk gerecht.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer