MIJN TOP 10 VAN BARCELONA

De afgelopen weken kreeg ik van veel bezoekers van Would Be Chef mailtjes waarin ze mij tips vroegen omdat ze deze zomer ook naar Barcelona afzakken, want omdat ik nogal vaak praat over de stad weten veel mensen mij te vinden als would be culinaire gids. Enkele weken geleden had ik al eens mijn top 10 op een rij gezet. Ik heb voor de komende weken minstens vijf van deze adresjes opnieuw geboekt; dus als je er heen gaat zou je mij wel eens tegen kunnen komen. En als je zin hebt om Aziatisch te eten in Barcelona, dan moet je hier een kijkje nemen.

 

TICKETS

M’n absolute favoriet. Het 25ste beste restaurant ter wereld. Van Albert Adria, die destijds samen met z’n broer Ferran Adria de eigenaar was van El Bulli. Tapas-gewijs krijg je in Tickets werkelijk de mooiste gerechtjes, steeds verrassend, altijd lekker. Eén van m’n lievelingsrestaurants wereldwijd. Opgelet: heel moeilijk te reserveren.

 

VIA VENETO

Het meest klassieke restaurant in Barcelona. Bestaat 50 jaar, en sinds jaar en dag heeft Via Veneto een Michelinster. Ouderwets lekker. Salvador Dali was er kind aan huis. Vraag naar de steak tartare. Die staat niet op de kaart, maar doe ze mijn groeten, en je eet de beste steak tartare die je ooit at.

 

PACO MERALGO

Er zijn massa’s goede tapasrestuarants in Barcelona, maar dit is toch één van de allerbeste. Dat die dan ook nog eens gelegen is, net om de hoek van waar ik woon, is handig meegenomen. Denk aan brood met tomaat, aan de beste schaaldieren, patatas bravas, heerlijk rundvlees met look, gebakken in gloeiend hete aarden kommetjes, kortom: pure lekkernijen.

 

BOTAFUMEIRO

Een echt instituut! Ik denk dat er honderden mensen tegelijk kunnen eten in deze op het eerste zicht verborgen eettempel in Gracia. Maar net door het gigantische debiet eet je er altijd kraakverse vis. Ga voor de paëlla met kreeft, beter kun je die in de stad volgens mij niet vinden.

 

NINO VIEJO

Nog een restaurantje van Albert Adria. Maar hier servereren ze Mexicaans streetfood. Hoja Santa bevindt zich in hetzelfde pand en is wat chiquer (heeft dan ook een Michelinster). Maar Nino Viejo is zo’n aanrader: voor bijna geen geld eet je er de beste céviche, en vooral: kleine verrassende taco’s. Bestel er genoeg en laat je verwennen.

 

VIVANDA

Ik twijfel altijd of ik dit restaurant wel zou aanraden. Omdat het bij mooi weer altijd al bomvol zit en ik er zelf daardoor ook bijna nooit meer reserveren kan. Maar goed, geen geheimen op deze blog. Vivanda heeft één van de fraaiste tuinen van de stad, en de menukaart staat vol heerlijke gerechten. Zeker op het terras reserveren en je goed laten gaan. Het is er verrassend goedkoop!

 

CHEZ COCO

Kip aan het spit. Dat klinkt ordinairder dan het is. Want in dit prachtig interieur, en op het romantische terras kun je de beste Spaanse kippetjes van de rotisserie bestellen. Kies de smaak die je het lekkerste vindt, en bestel er zeker puree bij (die is old school lekker: half aardappelen, half boter)

 

LASARTE

Sinds enkele maanden heeft Barcelona eindelijk een restaurant met drie sterren: Lasarte. Martin Berasategui, die zijn fantastische hoofdrestaurant in Lasarte-Oria in Baskenland heeft, heeft in Barcelona dus dit tweede restaurant, en de derde ster is in beide restaurants zeer verdiend. Enkele weken geleden hadden we de eer om aan de chefs table met acht vrienden te dineren, en de service en het eten waren van een waanzinnig hoog niveau. Lasarte bevindt zich in het pas gerenoveerde Monuments hotel vlakbij de Passeig de Gracia.

 

JAIME BERIESTAIN

Dit is een plek waar je absoluut naar toe moet. Het is een concept store vol interieurspulletjes, maar ook een restaurant én een bloemenwinkel. Je kan er brunchen, lunchen en super lekkere dessertjes smullen. Prachtige plek! One of my favourites.

 

BODEGA 1900

Aangezien het zo moeilijk is om bij Tickets een tafeltje te boeken wil ik graag het minder chique maar zeker zo lekkere Bodega 1900 aanraden. Dat is letterlijk aan de overkant van de straat van Tickets gelegen, en je eet er iets “gewonere” maar ook zalige tapas. De inrichting van het kleine sympathieke restaurantje is wat rustieker. Je waant je in een authentieke Vermout-bar. Het is er ook een stuk goedkoper dan aan de overkant. Maar vergis je niet: de hand van de meester proef je in elk gerecht.