Top tip: “pasta met bijna geen calorieën”

We eten allemaal al eens graag een lekkere pasta. Een spaghetti bolognese of een iets originelere creatie. Je kunt pasta redelijk snel maken, en het is altijd comfort food. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden, en dat zijn de calorietjes. Veel diëtisten zullen (teveel) pasta dan ook afraden. Ik eet het dan in een periode dat ik op de lijn aan het letten ben, zoals nu, ook bijna niet. Zonde, want het is zo lekker.

Ik wil je eens een mooi alternatief voorstellen. En dat is Konjac. Konjac komt van de Aziatische konjacplant die groeit in warme gebieden als Oost-Azië. De planten hebben een zetmeel-achtige knol, die zeer hoog is in voedingsvezels, de glucomannan die gebruikt worden om meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. Het is een traditioneel verdikkingsmiddel in de Aziatische keuken.

En er wordt dus een soort van rijst en ook pasta van gemaakt. Die pasta smaakt natuurlijk anders dan gewone pasta, bevat bijna geen calorieën, maar geeft wel een goed gevuld gevoel in de maag. Het voordeel: je kunt het verwerken in pasta’s en in slaatjes, zonder dat je je zorgen moet maken over je gewicht. Het is koolhydraat-arm en bevat ook nauwelijks eiwitten. Het is ook heel geschikt voor mensen met suikerziekte en zou de cholesterol goed beïnvloeden.

Het enige nadeel: die konjac bevat heel weinig voedingsstoffen. En het is ook wel een beetje een glibberige substantie, en dat vindt niet iedereen zo aangenaam. Maar ik vind het  prima hoor om mee aan de slag te gaan.

En eens een lekker bord pasta kunnen eten zonder te moeten denken aan de weegschaal is altijd aangenaam. Hieronder kun je een recept van me vinden met rijst van konjac, want die bestaat ook. Maar je kunt eigenlijk in elk pasta-recept de deegwaren door deze konjac-spaghetti proberen te vervangen.