We eten allemaal al eens graag een lekkere pasta. Een spaghetti bolognese of een iets originelere creatie. Je kunt pasta redelijk snel maken, en het is altijd comfort food. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden, en dat zijn de calorietjes. Veel diëtisten zullen (teveel) pasta dan ook afraden. Ik eet het dan in een periode dat ik op de lijn aan het letten ben, zoals nu, ook bijna niet. Zonde, want het is zo lekker.
Ik wil je eens een mooi alternatief voorstellen. En dat is Konjac. Konjac komt van de Aziatische konjacplant die groeit in warme gebieden als Oost-Azië. De planten hebben een zetmeel-achtige knol, die zeer hoog is in voedingsvezels, de glucomannan die gebruikt worden om meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. Het is een traditioneel verdikkingsmiddel in de Aziatische keuken.
En er wordt dus een soort van rijst en ook pasta van gemaakt. Die pasta smaakt natuurlijk anders dan gewone pasta, bevat bijna geen calorieën, maar geeft wel een goed gevuld gevoel in de maag. Het voordeel: je kunt het verwerken in pasta’s en in slaatjes, zonder dat je je zorgen moet maken over je gewicht. Het is koolhydraat-arm en bevat ook nauwelijks eiwitten. Het is ook heel geschikt voor mensen met suikerziekte en zou de cholesterol goed beïnvloeden.
Het enige nadeel: die konjac bevat heel weinig voedingsstoffen. En het is ook wel een beetje een glibberige substantie, en dat vindt niet iedereen zo aangenaam. Maar ik vind het prima hoor om mee aan de slag te gaan.
En eens een lekker bord pasta kunnen eten zonder te moeten denken aan de weegschaal is altijd aangenaam. Hieronder kun je een recept van me vinden met rijst van konjac, want die bestaat ook. Maar je kunt eigenlijk in elk pasta-recept de deegwaren door deze konjac-spaghetti proberen te vervangen.
Ik hou van lekkere vis, dat is geweten. En nu is het seizoen van de skrei, dat is een fantastische winterkabeljauw die enkel van januari tot maart in de winkel verkocht wordt. Maar je kunt gerust kabeljauw of andere witte vis als alternatief gebruiken.
Ik heb die gestoomd en er een heerlijke bereiding met courgette en “rijst van Konjac” (een plant die voorkomt in de warmere gebieden van Azië … Lees meer
Recept
Skrei met rijst van konjac en courgette
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer