Top tip: "pasta met bijna geen calorieën"
Nieuws

Top tip: “pasta met bijna geen calorieën”

We eten allemaal al eens graag een lekkere pasta. Een spaghetti bolognese of een iets originelere creatie. Je kunt pasta redelijk snel maken, en het is altijd comfort food. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden, en dat zijn de calorietjes. Veel diëtisten zullen (teveel) pasta dan ook afraden. Ik eet het dan in een periode dat ik op de lijn aan het letten ben, zoals nu, ook bijna niet. Zonde, want het is zo lekker.

Ik wil je eens een mooi alternatief voorstellen. En dat is Konjac. Konjac komt van de Aziatische konjacplant die groeit in warme gebieden als Oost-Azië. De planten hebben een zetmeel-achtige knol, die zeer hoog is in voedingsvezels, de glucomannan die gebruikt worden om meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. Het is een traditioneel verdikkingsmiddel in de Aziatische keuken.

En er wordt dus een soort van rijst en ook pasta van gemaakt. Die pasta smaakt natuurlijk anders dan gewone pasta, bevat bijna geen calorieën, maar geeft wel een goed gevuld gevoel in de maag. Het voordeel: je kunt het verwerken in pasta’s en in slaatjes, zonder dat je je zorgen moet maken over je gewicht. Het is koolhydraat-arm en bevat ook nauwelijks eiwitten. Het is ook heel geschikt voor mensen met suikerziekte en zou de cholesterol goed beïnvloeden.

Het enige nadeel: die konjac bevat heel weinig voedingsstoffen. En het is ook wel een beetje een glibberige substantie, en dat vindt niet iedereen zo aangenaam. Maar ik vind het  prima hoor om mee aan de slag te gaan.

En eens een lekker bord pasta kunnen eten zonder te moeten denken aan de weegschaal is altijd aangenaam. Hieronder kun je een recept van me vinden met rijst van konjac, want die bestaat ook. Maar je kunt eigenlijk in elk pasta-recept de deegwaren door deze konjac-spaghetti proberen te vervangen.

SKREI MET RIJST VAN KONJAC EN COURGETTE
Recept

Skrei met rijst van konjac en courgette

Ik hou van lekkere vis, dat is geweten. En nu is het seizoen van de skrei, dat is een fantastische winterkabeljauw die enkel van januari tot maart in de winkel verkocht wordt. Maar je kunt gerust kabeljauw of andere witte vis als alternatief gebruiken. Ik heb die gestoomd en er een heerlijke bereiding met courgette en “rijst van Konjac” (een plant die voorkomt in de warmere gebieden van Azië … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer