Top tip: "pasta met bijna geen calorieën"
Nieuws

Top tip: “pasta met bijna geen calorieën”

We eten allemaal al eens graag een lekkere pasta. Een spaghetti bolognese of een iets originelere creatie. Je kunt pasta redelijk snel maken, en het is altijd comfort food. Er is maar één ding waar je rekening mee moet houden, en dat zijn de calorietjes. Veel diëtisten zullen (teveel) pasta dan ook afraden. Ik eet het dan in een periode dat ik op de lijn aan het letten ben, zoals nu, ook bijna niet. Zonde, want het is zo lekker.

Ik wil je eens een mooi alternatief voorstellen. En dat is Konjac. Konjac komt van de Aziatische konjacplant die groeit in warme gebieden als Oost-Azië. De planten hebben een zetmeel-achtige knol, die zeer hoog is in voedingsvezels, de glucomannan die gebruikt worden om meel, gelei en vezel-voedingssupplementen van te maken. Het is een traditioneel verdikkingsmiddel in de Aziatische keuken.

En er wordt dus een soort van rijst en ook pasta van gemaakt. Die pasta smaakt natuurlijk anders dan gewone pasta, bevat bijna geen calorieën, maar geeft wel een goed gevuld gevoel in de maag. Het voordeel: je kunt het verwerken in pasta’s en in slaatjes, zonder dat je je zorgen moet maken over je gewicht. Het is koolhydraat-arm en bevat ook nauwelijks eiwitten. Het is ook heel geschikt voor mensen met suikerziekte en zou de cholesterol goed beïnvloeden.

Het enige nadeel: die konjac bevat heel weinig voedingsstoffen. En het is ook wel een beetje een glibberige substantie, en dat vindt niet iedereen zo aangenaam. Maar ik vind het  prima hoor om mee aan de slag te gaan.

En eens een lekker bord pasta kunnen eten zonder te moeten denken aan de weegschaal is altijd aangenaam. Hieronder kun je een recept van me vinden met rijst van konjac, want die bestaat ook. Maar je kunt eigenlijk in elk pasta-recept de deegwaren door deze konjac-spaghetti proberen te vervangen.

SKREI MET RIJST VAN KONJAC EN COURGETTE
Recept

Skrei met rijst van konjac en courgette

Ik hou van lekkere vis, dat is geweten. En nu is het seizoen van de skrei, dat is een fantastische winterkabeljauw die enkel van januari tot maart in de winkel verkocht wordt. Maar je kunt gerust kabeljauw of andere witte vis als alternatief gebruiken. Ik heb die gestoomd en er een heerlijke bereiding met courgette en “rijst van Konjac” (een plant die voorkomt in de warmere gebieden van Azië … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer