SKREI MET RIJST VAN KONJAC EN COURGETTE
Recept

Skrei met rijst van konjac en courgette

Dit heb je nodig 4 personen

  • Vier haasjes van Skrei (of andere witte vis)
  • 2 courgetten
  • Olijfolie
  • 4 porties rijst van Konjac (te koop in de meeste supermarkten bij de producten waar je van afvalt)
  • 2 lenteuitjes
  • 1 sjalotje
  • Verse rozemarijn
  • 8 el magere kwark
  • 1 citroen
  • Verse basilicum
  • Peper en zout
SKREI MET RIJST VAN KONJAC EN COURGETTE

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Stoom de skrei 5 minuutje op 80 graden. Of bak die in een oven van 180 graden gaar.

2 / 6

Snipper een sjalotje, en bak in de wok met de fijngesnipperde rozemarijn, en wat zout en peper in de olijfolie

3 / 6

Doe er de in blokjes gesneden courgette bij en bak die mee aan

4 / 6

Doe de rijst van Konjac 1 minuutje in de microgolfoven op 800 graden en voeg toe aan de gebakken sjalotjes en courgette

5 / 6

Doe de magere kwark met de basilicum in een blender en cutter tot een lekker dip. Breng op smaak met peper, zout, en eventueel wat citroensap

6 / 6

Serveer de skrei op de rijst van Konjac en courgette, doe er een lepel van de basilicum-dip over. Werk af met fijn gesnipperde lenteui en een schijfje citroen.

Laat het smaken.

Ik hou van lekkere vis, dat is geweten. En nu is het seizoen van de skrei, dat is een fantastische winterkabeljauw die enkel van januari tot maart in de winkel verkocht wordt. Maar je kunt gerust kabeljauw of andere witte vis als alternatief gebruiken.

Ik heb die gestoomd en er een heerlijke bereiding met courgette en “rijst van Konjac” (een plant die voorkomt in de warmere gebieden van Azië.) Deze rijst heeft niet bijzonder veel voedingswaarde, maar bijna geen calorieën en geeft je dus een goed gevuld gevoel. Zeker met de nodige groentjes bij, is het een mooie rijstvervanger. Ik heb er courgette bij gewokt. En een dip van basilicum en kwark bij gemaakt. In totaal dus nauwelijks calorieën maar een bomvol smaakvol bord! Echt eens proberen.

Bereiding

  1. Stoom de skrei 5 minuutje op 80 graden. Of bak die in een oven van 180 graden gaar.
  2. Snipper een sjalotje, en bak in de wok met de fijngesnipperde rozemarijn, en wat zout en peper in de olijfolie
  3. Doe er de in blokjes gesneden courgette bij en bak die mee aan
  4. Doe de rijst van Konjac 1 minuutje in de microgolfoven op 800 graden en voeg toe aan de gebakken sjalotjes en courgette
  5. Doe de magere kwark met de basilicum in een blender en cutter tot een lekker dip. Breng op smaak met peper, zout, en eventueel wat citroensap
  6. Serveer de skrei op de rijst van Konjac en courgette, doe er een lepel van de basilicum-dip over. Werk af met fijn gesnipperde lenteui en een schijfje citroen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer