Veel kritiek op mijn vraag van gisteren, maar ik blijf ze herhalen
Nieuws

Veel kritiek op mijn vraag van gisteren, maar ik blijf ze herhalen

Gisteren heb ik jullie gevraagd, gesmeekt bijna, om te stoppen met privéfeestjes thuis. Ik ben nochtans een gezelligheidsdier en ik hou enorm van etentjes. Ik doe niks lievers. En ik ga ze ontzettend missen de komende dagen. Maar we moeten vandaag zoveel mogelijk contact vermijden met elkaar. Afstand houden. Zorgen dat we op geen enkele mogelijke manier dit rotvirus aan elkaar kunnen doorgeven. Daarom vroeg ik: stop met die gezellige etentjes, die kotparty’s, die drinks.

Ik ben ervan geschrokken. Er is namelijk van velen van jullie kritiek gekomen op die expliciete vraag van me. Mensen vinden dat ik echt niet meneer pastoor moet spelen en met het vingertje moet gaan wijzen. Eerlijk: dat snap ik. Mensen zeggen dat ze zelf groot genoeg zijn om te beslissen wat ze doen en dat ik echt niet de spreekbuis moet zijn van de politiek. Fair enough. Ik heb echt niet het gevoel dat ik de politiek naar de mond praat. Heb ik nooit gedaan. Maar goed, kritiek mag. En ja, dan zijn er altijd wel wat beledigingen, maar dat zijn we intussen gewoon.

Het sterkste argument tegen m’n oproep kwam van mensen die me zeiden: “hoe hypocriet is het om te vragen dat we elkaar niet meer zien in de privé omgeving, met vrienden die ons wat ontspanning kunnen geven, en de moed in het leven doen behouden, terwijl we wel nog moeten gaan werken. We zitten in de bedrijfskantine met tientallen, soms honderden naast elkaar, we kunnen de ziekte daar ook oplopen.”

Ik snap dat argument heel goed. Waarom wel op de ene plek blootstaan aan besmettingsgevaar, en dan in de privé geen beetje ontspanning mogen hebben met vrienden en familie. Terechte vraag. Ik duim zo hard dat zoveel mogelijk mensen aan telewerken mogen doen, maar dat is natuurlijk niet voor alle sectoren mogelijk. Ik denk inderdaad dat ook de werkgevers en de overheid een verpletterende verantwoordelijkheid hebben om het werken zo safe mogelijk te laten verlopen.

Maar toch blijf ik bij m’n oorspronkelijk gevoel. Neem geen risico’s. We wisten dat corona zieke en zwakke mensen extra treft, maar vandaag weten we dat heel veel van de patiënten die strijden voor hun leven dertigers en veertigers zijn die tot nu toe in perfecte gezondheid waren. Moet je dan in je privé extra risico’s gaan nemen? Nee toch? Please do het niet. Ik smeek het jullie. Blijf ook na het werk gewoon thuis. Zorg voor uzelf en uw gezin. Kijk uit. Zorg dat we deze ziekte zo goed mogelijk tegen kunnen houden.

Jullie mogen kritiek hebben. Ik ben god de vader niet, geen politicus, en geen wetenschapper. Maar als ik ondanks alle tegenkantingen ook maar één iemand zou kunnen redden door mijn vraag zo expliciet te stellen, dan zou ik het nog doen. Ik kan niet anders dan mijn vraag van gisteren gewoon te herhalen: blijf zoveel mogelijk thuis. Overigens, ik denk dat de overheid dat heel binnenkort gewoon van ons zal eisen. En misschien maar terecht ook.

Alstublieft, stop onmiddellijk met homeparty's en etentjes
Nieuws

Alstublieft, stop onmiddellijk met homeparty’s en etentjes

Wij Vlamingen zijn gezelligheidsdieren. Wij houden van sociaal contact. We gaan graag op restaurant. Drinken graag een pintje. Maar dat kan door de lockdown nu allemaal niet meer. Dat is jammer, mar daar is niks aan te doen. We moeten al minstens tot 3 april aanvaarden dat de horeca dicht is. En geloof me, de kans is groot dat dat nog veel langer zal duren … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer