Gisteren heb ik jullie gevraagd, gesmeekt bijna, om te stoppen met privéfeestjes thuis. Ik ben nochtans een gezelligheidsdier en ik hou enorm van etentjes. Ik doe niks lievers. En ik ga ze ontzettend missen de komende dagen. Maar we moeten vandaag zoveel mogelijk contact vermijden met elkaar. Afstand houden. Zorgen dat we op geen enkele mogelijke manier dit rotvirus aan elkaar kunnen doorgeven. Daarom vroeg ik: stop met die gezellige etentjes, die kotparty’s, die drinks.
Ik ben ervan geschrokken. Er is namelijk van velen van jullie kritiek gekomen op die expliciete vraag van me. Mensen vinden dat ik echt niet meneer pastoor moet spelen en met het vingertje moet gaan wijzen. Eerlijk: dat snap ik. Mensen zeggen dat ze zelf groot genoeg zijn om te beslissen wat ze doen en dat ik echt niet de spreekbuis moet zijn van de politiek. Fair enough. Ik heb echt niet het gevoel dat ik de politiek naar de mond praat. Heb ik nooit gedaan. Maar goed, kritiek mag. En ja, dan zijn er altijd wel wat beledigingen, maar dat zijn we intussen gewoon.
Het sterkste argument tegen m’n oproep kwam van mensen die me zeiden: “hoe hypocriet is het om te vragen dat we elkaar niet meer zien in de privé omgeving, met vrienden die ons wat ontspanning kunnen geven, en de moed in het leven doen behouden, terwijl we wel nog moeten gaan werken. We zitten in de bedrijfskantine met tientallen, soms honderden naast elkaar, we kunnen de ziekte daar ook oplopen.”
Ik snap dat argument heel goed. Waarom wel op de ene plek blootstaan aan besmettingsgevaar, en dan in de privé geen beetje ontspanning mogen hebben met vrienden en familie. Terechte vraag. Ik duim zo hard dat zoveel mogelijk mensen aan telewerken mogen doen, maar dat is natuurlijk niet voor alle sectoren mogelijk. Ik denk inderdaad dat ook de werkgevers en de overheid een verpletterende verantwoordelijkheid hebben om het werken zo safe mogelijk te laten verlopen.
Maar toch blijf ik bij m’n oorspronkelijk gevoel. Neem geen risico’s. We wisten dat corona zieke en zwakke mensen extra treft, maar vandaag weten we dat heel veel van de patiënten die strijden voor hun leven dertigers en veertigers zijn die tot nu toe in perfecte gezondheid waren. Moet je dan in je privé extra risico’s gaan nemen? Nee toch? Please do het niet. Ik smeek het jullie. Blijf ook na het werk gewoon thuis. Zorg voor uzelf en uw gezin. Kijk uit. Zorg dat we deze ziekte zo goed mogelijk tegen kunnen houden.
Jullie mogen kritiek hebben. Ik ben god de vader niet, geen politicus, en geen wetenschapper. Maar als ik ondanks alle tegenkantingen ook maar één iemand zou kunnen redden door mijn vraag zo expliciet te stellen, dan zou ik het nog doen. Ik kan niet anders dan mijn vraag van gisteren gewoon te herhalen: blijf zoveel mogelijk thuis. Overigens, ik denk dat de overheid dat heel binnenkort gewoon van ons zal eisen. En misschien maar terecht ook.
Wij Vlamingen zijn gezelligheidsdieren. Wij houden van sociaal contact. We gaan graag op restaurant. Drinken graag een pintje. Maar dat kan door de lockdown nu allemaal niet meer. Dat is jammer, mar daar is niks aan te doen. We moeten al minstens tot 3 april aanvaarden dat de horeca dicht is. En geloof me, de kans is groot dat dat nog veel langer zal duren … Lees meer
Nieuws
Alstublieft, stop onmiddellijk met homeparty’s en etentjes
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer