Gisteren heb ik jullie gevraagd, gesmeekt bijna, om te stoppen met privéfeestjes thuis. Ik ben nochtans een gezelligheidsdier en ik hou enorm van etentjes. Ik doe niks lievers. En ik ga ze ontzettend missen de komende dagen. Maar we moeten vandaag zoveel mogelijk contact vermijden met elkaar. Afstand houden. Zorgen dat we op geen enkele mogelijke manier dit rotvirus aan elkaar kunnen doorgeven. Daarom vroeg ik: stop met die gezellige etentjes, die kotparty’s, die drinks.
Ik ben ervan geschrokken. Er is namelijk van velen van jullie kritiek gekomen op die expliciete vraag van me. Mensen vinden dat ik echt niet meneer pastoor moet spelen en met het vingertje moet gaan wijzen. Eerlijk: dat snap ik. Mensen zeggen dat ze zelf groot genoeg zijn om te beslissen wat ze doen en dat ik echt niet de spreekbuis moet zijn van de politiek. Fair enough. Ik heb echt niet het gevoel dat ik de politiek naar de mond praat. Heb ik nooit gedaan. Maar goed, kritiek mag. En ja, dan zijn er altijd wel wat beledigingen, maar dat zijn we intussen gewoon.
Het sterkste argument tegen m’n oproep kwam van mensen die me zeiden: “hoe hypocriet is het om te vragen dat we elkaar niet meer zien in de privé omgeving, met vrienden die ons wat ontspanning kunnen geven, en de moed in het leven doen behouden, terwijl we wel nog moeten gaan werken. We zitten in de bedrijfskantine met tientallen, soms honderden naast elkaar, we kunnen de ziekte daar ook oplopen.”
Ik snap dat argument heel goed. Waarom wel op de ene plek blootstaan aan besmettingsgevaar, en dan in de privé geen beetje ontspanning mogen hebben met vrienden en familie. Terechte vraag. Ik duim zo hard dat zoveel mogelijk mensen aan telewerken mogen doen, maar dat is natuurlijk niet voor alle sectoren mogelijk. Ik denk inderdaad dat ook de werkgevers en de overheid een verpletterende verantwoordelijkheid hebben om het werken zo safe mogelijk te laten verlopen.
Maar toch blijf ik bij m’n oorspronkelijk gevoel. Neem geen risico’s. We wisten dat corona zieke en zwakke mensen extra treft, maar vandaag weten we dat heel veel van de patiënten die strijden voor hun leven dertigers en veertigers zijn die tot nu toe in perfecte gezondheid waren. Moet je dan in je privé extra risico’s gaan nemen? Nee toch? Please do het niet. Ik smeek het jullie. Blijf ook na het werk gewoon thuis. Zorg voor uzelf en uw gezin. Kijk uit. Zorg dat we deze ziekte zo goed mogelijk tegen kunnen houden.
Jullie mogen kritiek hebben. Ik ben god de vader niet, geen politicus, en geen wetenschapper. Maar als ik ondanks alle tegenkantingen ook maar één iemand zou kunnen redden door mijn vraag zo expliciet te stellen, dan zou ik het nog doen. Ik kan niet anders dan mijn vraag van gisteren gewoon te herhalen: blijf zoveel mogelijk thuis. Overigens, ik denk dat de overheid dat heel binnenkort gewoon van ons zal eisen. En misschien maar terecht ook.
Wij Vlamingen zijn gezelligheidsdieren. Wij houden van sociaal contact. We gaan graag op restaurant. Drinken graag een pintje. Maar dat kan door de lockdown nu allemaal niet meer. Dat is jammer, mar daar is niks aan te doen. We moeten al minstens tot 3 april aanvaarden dat de horeca dicht is. En geloof me, de kans is groot dat dat nog veel langer zal duren … Lees meerNieuws
Alstublieft, stop onmiddellijk met homeparty’s en etentjes
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer