Feest in Laken vandaag, want onze koningin Mathilde is jarig. Ze wordt 48 want ze is geboren op 20 januari 1973 in Ukkel, en is dus maar een paar maanden ouder dan ikzelf. Noblesse oblige 😉 In tegenstelling tot koningin Maxima in Nederland, waar heel veel fait divers over de leden van het koningshuis bekend worden gemaakt, weten we niet wat het lievelingsgerecht van de koningin is. Maxima is bijvoorbeeld gek op gebak en chocolademousse.
Van onze koningin weten we dat eigenlijk niet, maar de kans is groot dat ze net als de rest van de familie glutenvrij eet. De koning zou dat namelijk al een paar jaar doen omdat hij vindt dat dat gezonder is. Pasta en brood zijn voor onze vorst dus uit de boze. Critici vinden dat overigens niet erg slim. Wanneer je niet glutenintolerant bent is dat niet echt gezond, want volkoren granen zijn bijvoorbeeld absoluut gezond in een evenwichtig voedingspatroon.
Wat ik zelf zou maken als ik zou mogen koken voor de verjaardag van de koningin, en er werden mij geen beperkingen opgelegd? Dan zou ik wellicht een “koninginnenhapje” maken, al dan niet met lekkere Belgische frietjes. Omwille van de (al dan niet flauwe) woordspeling, uiteraard. Maar koninginnenhapjes zijn ook ontzettend lekker en een machtig gerecht met een erg boeiende traditie. Er bestaan veel varianten op het gerecht, maar ik zou wellicht dit hedendaagse eigen recept gebruiken met slakjes uit Namen. Onze koningin komt uit Wallonië en ik ga ervan uit dat ze wel een fan zal zijn van deze Waalse delicatesse.
De Bouchées à la Reine hebben we trouwens aan een Franse koningin te danken, aan Marie Leczcinska die leefde van 1703 tot 1783. Ze was van Poolse afkomst en de vrouw Louis XV. In amper twaalf jaar bezorgde ze haar man tien kinderen, maar toen was ze moe en uitgeput en had ze geen zin meer in zijn liefde. Toen hij echter maîtresses begon te nemen probeerde ze zijn aandacht terug te trekken, en daarom liet ze speciaal voor haar koning “het koninginnenhapje” bedenken. Een krachtig gerecht met ingrediënten waarvan men dacht dat ze de lust zouden opwekken: zwezeriken, het beste van de kip, hersenen van lam, truffels en champignons. Helaas, de koning vond het lekker, maar had intussen de smaak van de buitenechtelijke liefde te pakken. Ik ga er vanuit dat dat soort rare uitspattingen niet aan de jarige koningin Mathilde zijn besteed.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer