Het ideale feestgerecht voor de jarige koningin Mathilde
Nieuws

Het ideale feestgerecht voor de jarige koningin Mathilde

Feest in Laken vandaag, want onze koningin Mathilde is jarig. Ze wordt 48 want ze is geboren op 20 januari 1973 in Ukkel, en is dus maar een paar maanden ouder dan ikzelf. Noblesse oblige 😉 In tegenstelling tot koningin Maxima in Nederland, waar heel veel fait divers over de leden van het koningshuis bekend worden gemaakt, weten we niet wat het lievelingsgerecht van de koningin is. Maxima is bijvoorbeeld gek op gebak en chocolademousse.

Van onze koningin weten we dat eigenlijk niet, maar de kans is groot dat ze net als de rest van de familie glutenvrij eet. De koning zou dat namelijk al een paar jaar doen omdat hij vindt dat dat gezonder is. Pasta en brood zijn voor onze vorst dus uit de boze. Critici vinden dat overigens niet erg slim. Wanneer je niet glutenintolerant bent is dat niet echt gezond, want volkoren granen zijn bijvoorbeeld absoluut gezond in een evenwichtig voedingspatroon.

Wat ik zelf zou maken als ik zou mogen koken voor de verjaardag van de koningin, en er werden mij geen beperkingen opgelegd? Dan zou ik wellicht een “koninginnenhapje” maken, al dan niet met lekkere Belgische frietjes. Omwille van de (al dan niet flauwe) woordspeling, uiteraard. Maar koninginnenhapjes zijn ook ontzettend lekker en een machtig gerecht met een erg boeiende traditie. Er bestaan veel varianten op het gerecht, maar ik zou wellicht dit hedendaagse eigen recept gebruiken met slakjes uit Namen. Onze koningin komt uit Wallonië en ik ga ervan uit dat ze wel een fan zal zijn van deze Waalse delicatesse.

De Bouchées à la Reine hebben we trouwens aan een Franse koningin te danken, aan Marie Leczcinska die leefde van 1703 tot 1783. Ze was van Poolse afkomst en de vrouw Louis XV. In amper twaalf jaar bezorgde ze haar man tien kinderen, maar toen was ze moe en uitgeput en had ze geen zin meer in zijn liefde. Toen hij echter maîtresses begon te nemen probeerde ze zijn aandacht terug te trekken, en daarom liet ze speciaal voor haar koning “het koninginnenhapje” bedenken. Een krachtig gerecht met ingrediënten waarvan men dacht dat ze de lust zouden opwekken: zwezeriken, het beste van de kip, hersenen van lam, truffels en champignons. Helaas, de koning vond het lekker, maar had intussen de smaak van de buitenechtelijke liefde te pakken. Ik ga er vanuit dat dat soort rare uitspattingen niet aan de jarige koningin Mathilde zijn besteed.

Het ideale feestgerecht voor de jarige koningin Mathilde

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer