Feest in Laken vandaag, want onze koningin Mathilde is jarig. Ze wordt 48 want ze is geboren op 20 januari 1973 in Ukkel, en is dus maar een paar maanden ouder dan ikzelf. Noblesse oblige 😉 In tegenstelling tot koningin Maxima in Nederland, waar heel veel fait divers over de leden van het koningshuis bekend worden gemaakt, weten we niet wat het lievelingsgerecht van de koningin is. Maxima is bijvoorbeeld gek op gebak en chocolademousse.
Van onze koningin weten we dat eigenlijk niet, maar de kans is groot dat ze net als de rest van de familie glutenvrij eet. De koning zou dat namelijk al een paar jaar doen omdat hij vindt dat dat gezonder is. Pasta en brood zijn voor onze vorst dus uit de boze. Critici vinden dat overigens niet erg slim. Wanneer je niet glutenintolerant bent is dat niet echt gezond, want volkoren granen zijn bijvoorbeeld absoluut gezond in een evenwichtig voedingspatroon.
Wat ik zelf zou maken als ik zou mogen koken voor de verjaardag van de koningin, en er werden mij geen beperkingen opgelegd? Dan zou ik wellicht een “koninginnenhapje” maken, al dan niet met lekkere Belgische frietjes. Omwille van de (al dan niet flauwe) woordspeling, uiteraard. Maar koninginnenhapjes zijn ook ontzettend lekker en een machtig gerecht met een erg boeiende traditie. Er bestaan veel varianten op het gerecht, maar ik zou wellicht dit hedendaagse eigen recept gebruiken met slakjes uit Namen. Onze koningin komt uit Wallonië en ik ga ervan uit dat ze wel een fan zal zijn van deze Waalse delicatesse.
De Bouchées à la Reine hebben we trouwens aan een Franse koningin te danken, aan Marie Leczcinska die leefde van 1703 tot 1783. Ze was van Poolse afkomst en de vrouw Louis XV. In amper twaalf jaar bezorgde ze haar man tien kinderen, maar toen was ze moe en uitgeput en had ze geen zin meer in zijn liefde. Toen hij echter maîtresses begon te nemen probeerde ze zijn aandacht terug te trekken, en daarom liet ze speciaal voor haar koning “het koninginnenhapje” bedenken. Een krachtig gerecht met ingrediënten waarvan men dacht dat ze de lust zouden opwekken: zwezeriken, het beste van de kip, hersenen van lam, truffels en champignons. Helaas, de koning vond het lekker, maar had intussen de smaak van de buitenechtelijke liefde te pakken. Ik ga er vanuit dat dat soort rare uitspattingen niet aan de jarige koningin Mathilde zijn besteed.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer