Het ideale feestgerecht voor de jarige koningin Mathilde

Feest in Laken vandaag, want onze koningin Mathilde is jarig. Ze wordt 48 want ze is geboren op 20 januari 1973 in Ukkel, en is dus maar een paar maanden ouder dan ikzelf. Noblesse oblige 😉 In tegenstelling tot koningin Maxima in Nederland, waar heel veel fait divers over de leden van het koningshuis bekend worden gemaakt, weten we niet wat het lievelingsgerecht van de koningin is. Maxima is bijvoorbeeld gek op gebak en chocolademousse.

Van onze koningin weten we dat eigenlijk niet, maar de kans is groot dat ze net als de rest van de familie glutenvrij eet. De koning zou dat namelijk al een paar jaar doen omdat hij vindt dat dat gezonder is. Pasta en brood zijn voor onze vorst dus uit de boze. Critici vinden dat overigens niet erg slim. Wanneer je niet glutenintolerant bent is dat niet echt gezond, want volkoren granen zijn bijvoorbeeld absoluut gezond in een evenwichtig voedingspatroon.

Wat ik zelf zou maken als ik zou mogen koken voor de verjaardag van de koningin, en er werden mij geen beperkingen opgelegd? Dan zou ik wellicht een “koninginnenhapje” maken, al dan niet met lekkere Belgische frietjes. Omwille van de (al dan niet flauwe) woordspeling, uiteraard. Maar koninginnenhapjes zijn ook ontzettend lekker en een machtig gerecht met een erg boeiende traditie. Er bestaan veel varianten op het gerecht, maar ik zou wellicht dit hedendaagse eigen recept gebruiken met slakjes uit Namen. Onze koningin komt uit Wallonië en ik ga ervan uit dat ze wel een fan zal zijn van deze Waalse delicatesse.

De Bouchées à la Reine hebben we trouwens aan een Franse koningin te danken, aan Marie Leczcinska die leefde van 1703 tot 1783. Ze was van Poolse afkomst en de vrouw Louis XV. In amper twaalf jaar bezorgde ze haar man tien kinderen, maar toen was ze moe en uitgeput en had ze geen zin meer in zijn liefde. Toen hij echter maîtresses begon te nemen probeerde ze zijn aandacht terug te trekken, en daarom liet ze speciaal voor haar koning “het koninginnenhapje” bedenken. Een krachtig gerecht met ingrediënten waarvan men dacht dat ze de lust zouden opwekken: zwezeriken, het beste van de kip, hersenen van lam, truffels en champignons. Helaas, de koning vond het lekker, maar had intussen de smaak van de buitenechtelijke liefde te pakken. Ik ga er vanuit dat dat soort rare uitspattingen niet aan de jarige koningin Mathilde zijn besteed.