TRAGE VIDEEKES
Recept

Trage videekes

Dit heb je nodig 4 personen

  • Kerstomaatjes (vooral gele en oranje, maar ook wat rode)
  • Lente-uitjes
  • Verse tijm en rozemarijn
  • 2 bokalen petits gris de Namur
  • 4 plakjes filet de sax
  • Bieslook
  • Ketchup
  • Witte wijn
  • Voorverpakte bladerdeeg
  • 1 eigeel
TRAGE VIDEEKES

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snipper zes lente-uitjes, en stoof ze met veel verse tijm en rozemarijn in wat boter en olijfolie aan.

2 / 6

Doe er de gehalveerde kerstomaatjes bij, vooral gele en oranje, maar ook wat rode en laat rustig een kwartiertje pruttelen. Je gaat een mooie gele dikke saus krijgen met nog wat tomatenstukjes in.

3 / 6

Voeg een scheut witte wijn toe en wat ketchup, en laat bij minuutjes verder indikken.

4 / 6

Voeg helemaal op het einde de uitgelekte slakjes toe, die zijn al gaar dus hoeven enkel nog wat mee op te warmen.

5 / 6

Serveer in de bladerdeeg-videetjes.

6 / 6

Werk af met wat sliertjes filet de sax, fijngesnipperde lente-ui en bieslook

Bladerdeegjes

6 stappen

1 / 6

Snij met een ring per persoon zes cirkels uit het bladerdeeg.

2 / 6

Snij uit vier van die cirkels met een kleine ring een cirkel en verwijder die.

3 / 6

Kleef vier ringen bladerdeeg op een volledige cirkel met losgeklopt eigeel.

4 / 6

Werk bovenaan af met een volledige cirkel.

5 / 6

Wrijf ook de bovenste cirkel in met eigeel.

6 / 6

Bak een twintigtal minuutjes in een oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Een beetje een onduidelijke naam voor dit gerecht misschien… Maar daar is een reden voor. Het maken van deze bladerdeeggebakjes neemt wel wat tijd in beslag. De tomatensaus moet je ook geduldig laten pruttelen en indikken. Maar in plaats van kip (bij vol-au-vent) gebruiken we deze keer “petits gris”, slakjes uit Namen.

En als ik als titel had gezet “videekes met slakjes” dan had de meerderheid van de bezoekers van m’n blog misschien toch een drempel moeten overwinnen om het recept aan te klikken. Maar deze trage diertjes zijn, indien goed bereid, echt een ware delicatesse. Dus probeer het gewoon is, je zult verbaasd zijn hoe lekker dit gerechtje is

Bereiding

  1. Snipper zes lente-uitjes, en stoof ze met veel verse tijm en rozemarijn in wat boter en olijfolie aan.
  2. Doe er de gehalveerde kerstomaatjes bij, vooral gele en oranje, maar ook wat rode en laat rustig een kwartiertje pruttelen. Je gaat een mooie gele dikke saus krijgen met nog wat tomatenstukjes in.
  3. Voeg een scheut witte wijn toe en wat ketchup, en laat bij minuutjes verder indikken.
  4. Voeg helemaal op het einde de uitgelekte slakjes toe, die zijn al gaar dus hoeven enkel nog wat mee op te warmen.
  5. Serveer in de bladerdeeg-videetjes.
  6. Werk af met wat sliertjes filet de sax, fijngesnipperde lente-ui en bieslook

Bladerdeegjes

  1. Snij met een ring per persoon zes cirkels uit het bladerdeeg.
  2. Snij uit vier van die cirkels met een kleine ring een cirkel en verwijder die.
  3. Kleef vier ringen bladerdeeg op een volledige cirkel met losgeklopt eigeel.
  4. Werk bovenaan af met een volledige cirkel.
  5. Wrijf ook de bovenste cirkel in met eigeel.
  6. Bak een twintigtal minuutjes in een oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer