TRAGE VIDEEKES
Recept

Trage videekes

Dit heb je nodig 4 personen

  • Kerstomaatjes (vooral gele en oranje, maar ook wat rode)
  • Lente-uitjes
  • Verse tijm en rozemarijn
  • 2 bokalen petits gris de Namur
  • 4 plakjes filet de sax
  • Bieslook
  • Ketchup
  • Witte wijn
  • Voorverpakte bladerdeeg
  • 1 eigeel
TRAGE VIDEEKES

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snipper zes lente-uitjes, en stoof ze met veel verse tijm en rozemarijn in wat boter en olijfolie aan.

2 / 6

Doe er de gehalveerde kerstomaatjes bij, vooral gele en oranje, maar ook wat rode en laat rustig een kwartiertje pruttelen. Je gaat een mooie gele dikke saus krijgen met nog wat tomatenstukjes in.

3 / 6

Voeg een scheut witte wijn toe en wat ketchup, en laat bij minuutjes verder indikken.

4 / 6

Voeg helemaal op het einde de uitgelekte slakjes toe, die zijn al gaar dus hoeven enkel nog wat mee op te warmen.

5 / 6

Serveer in de bladerdeeg-videetjes.

6 / 6

Werk af met wat sliertjes filet de sax, fijngesnipperde lente-ui en bieslook

Bladerdeegjes

6 stappen

1 / 6

Snij met een ring per persoon zes cirkels uit het bladerdeeg.

2 / 6

Snij uit vier van die cirkels met een kleine ring een cirkel en verwijder die.

3 / 6

Kleef vier ringen bladerdeeg op een volledige cirkel met losgeklopt eigeel.

4 / 6

Werk bovenaan af met een volledige cirkel.

5 / 6

Wrijf ook de bovenste cirkel in met eigeel.

6 / 6

Bak een twintigtal minuutjes in een oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Een beetje een onduidelijke naam voor dit gerecht misschien… Maar daar is een reden voor. Het maken van deze bladerdeeggebakjes neemt wel wat tijd in beslag. De tomatensaus moet je ook geduldig laten pruttelen en indikken. Maar in plaats van kip (bij vol-au-vent) gebruiken we deze keer “petits gris”, slakjes uit Namen.

En als ik als titel had gezet “videekes met slakjes” dan had de meerderheid van de bezoekers van m’n blog misschien toch een drempel moeten overwinnen om het recept aan te klikken. Maar deze trage diertjes zijn, indien goed bereid, echt een ware delicatesse. Dus probeer het gewoon is, je zult verbaasd zijn hoe lekker dit gerechtje is

Bereiding

  1. Snipper zes lente-uitjes, en stoof ze met veel verse tijm en rozemarijn in wat boter en olijfolie aan.
  2. Doe er de gehalveerde kerstomaatjes bij, vooral gele en oranje, maar ook wat rode en laat rustig een kwartiertje pruttelen. Je gaat een mooie gele dikke saus krijgen met nog wat tomatenstukjes in.
  3. Voeg een scheut witte wijn toe en wat ketchup, en laat bij minuutjes verder indikken.
  4. Voeg helemaal op het einde de uitgelekte slakjes toe, die zijn al gaar dus hoeven enkel nog wat mee op te warmen.
  5. Serveer in de bladerdeeg-videetjes.
  6. Werk af met wat sliertjes filet de sax, fijngesnipperde lente-ui en bieslook

Bladerdeegjes

  1. Snij met een ring per persoon zes cirkels uit het bladerdeeg.
  2. Snij uit vier van die cirkels met een kleine ring een cirkel en verwijder die.
  3. Kleef vier ringen bladerdeeg op een volledige cirkel met losgeklopt eigeel.
  4. Werk bovenaan af met een volledige cirkel.
  5. Wrijf ook de bovenste cirkel in met eigeel.
  6. Bak een twintigtal minuutjes in een oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer