De reactie van VIAS op de nultolerantie-discussie
Nieuws

De reactie van VIAS op de nultolerantie-discussie

Naar aanleiding van de redelijk stevige discussie op social media over de wenselijkheid van absolute nultolerantie voor alcohol in het verkeer kreeg ik een mail van Stef Willems, de woordvoerder van Vias Institute.

Even de aanleiding schetsen: Ik had het namelijk aangedurfd om te twitteren dat de bestaande wetgeving toepassen en afdwingen volgens mij slimmer is dan nu “nul komma nul promille” af te dwingen in het verkeer. Je kunt hier mijn standpunt daarover nog eens lezen. Voor veel mensen was zelfs dat (volgens mij behoorlijk genuanceerde standpunt) not done. Voor mij prima. Iedereen z’n mening.

De manier waarop velen op Twitter weer keihard en zonder nuance op mij moesten inhakken was er wel weer zwaar over. Maar soit, die haat ben ik wel gewoon. Ik heb een paar mensen weer moeten blocken. Wanneer iemand bijvoorbeeld tweet dat het jammer is dat ik als kind niet door een dronken chauffeur overhoop ben gereden, denk ik: dit is niet de manier waarop we het debat gaan voeren. Ik neem aan dat je dat begrijpt.

Maar goed: Stef van Vias dus. Die mailde me gisteren. Vias institute doet onderzoek en ontwikkelt kennis naar verkeersveiligheid. Door deze kennis actief te delen aan zowel particulieren, overheden als private bedrijven dragen ze actief bij aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Ik heb Stef in onze ochtendshow op Joe al vaak aan de lijn gehad. Ik waardeer z’n mail dan ook. Dit stuurde hij:

Dag Sven

Ik volg een beetje de discussie op twitter over jouw mening over nultolerantie. Ik weet dat je oprecht bezorgd bent voor een veilig verkeer en het is niet correct dat jij nu opeens die bagger over je heen moet krijgen. We zijn als verkeersveiligheidsinstituut uiteraard niet tegen nultolerantie, het is immers altijd beter om niet te drinken dan wel te drinken, en het biedt het voordeel van de duidelijkheid maar.. de kern van het probleem zit momenteel niet bij de mensen tussen de 0,2 en 0,5 pro mille.

Aangezien de pakkans nog niet voldoende hoog is, (ook al heeft de politie al veel inspanningen gedaan) riskeer je door nu nultolerantie in te voeren dat je heel veel mensen gaat controleren (en beboeten) die slechts een licht verhoogd risico hebben op een ongeval. Terwijl je echt gevaarlijke bestuurders daardoor minder gaat kunnen ‘pakken’. In ons memorandum naar de politici hebben we trouwens wel gepleit om in eerste instantie nultolerantie in te voeren voor beginnende bestuurders en gemotoriseerde tweewielers. Omdat zij wél een sterk verhoogd risico hebben, zelfs bij alcoholpromillages tussen 0,2 en 0,5 pro mille. 

Je moet dus nu eerst de grootste risico’s uit het verkeer halen. Die nultolerantie zal er zeker op een dag komen, maar is nu op dit moment niet het wondermiddel.Intussen blijven we aandringen dat de pakkans flink verhoogt.

Tot slot: dat de discussie leeft bij zovele mensen dat alcohol en rijden echt niet samengaat is een goede zaak. Dat bewijst dat heel veel mensen zich echt bewust zijn van de risico’s en het niet langer aanvaardbaar vinden dat er dagelijks om de 2 uur in ons land iemand een ongeval met gewonden veroorzaakt worden door een bestuurder onder invloed van alcohol.

Alvast nog een fijne zomer gewenst.

Stef

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer