De reactie van VIAS op de nultolerantie-discussie
Nieuws

De reactie van VIAS op de nultolerantie-discussie

Naar aanleiding van de redelijk stevige discussie op social media over de wenselijkheid van absolute nultolerantie voor alcohol in het verkeer kreeg ik een mail van Stef Willems, de woordvoerder van Vias Institute.

Even de aanleiding schetsen: Ik had het namelijk aangedurfd om te twitteren dat de bestaande wetgeving toepassen en afdwingen volgens mij slimmer is dan nu “nul komma nul promille” af te dwingen in het verkeer. Je kunt hier mijn standpunt daarover nog eens lezen. Voor veel mensen was zelfs dat (volgens mij behoorlijk genuanceerde standpunt) not done. Voor mij prima. Iedereen z’n mening.

De manier waarop velen op Twitter weer keihard en zonder nuance op mij moesten inhakken was er wel weer zwaar over. Maar soit, die haat ben ik wel gewoon. Ik heb een paar mensen weer moeten blocken. Wanneer iemand bijvoorbeeld tweet dat het jammer is dat ik als kind niet door een dronken chauffeur overhoop ben gereden, denk ik: dit is niet de manier waarop we het debat gaan voeren. Ik neem aan dat je dat begrijpt.

Maar goed: Stef van Vias dus. Die mailde me gisteren. Vias institute doet onderzoek en ontwikkelt kennis naar verkeersveiligheid. Door deze kennis actief te delen aan zowel particulieren, overheden als private bedrijven dragen ze actief bij aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Ik heb Stef in onze ochtendshow op Joe al vaak aan de lijn gehad. Ik waardeer z’n mail dan ook. Dit stuurde hij:

Dag Sven

Ik volg een beetje de discussie op twitter over jouw mening over nultolerantie. Ik weet dat je oprecht bezorgd bent voor een veilig verkeer en het is niet correct dat jij nu opeens die bagger over je heen moet krijgen. We zijn als verkeersveiligheidsinstituut uiteraard niet tegen nultolerantie, het is immers altijd beter om niet te drinken dan wel te drinken, en het biedt het voordeel van de duidelijkheid maar.. de kern van het probleem zit momenteel niet bij de mensen tussen de 0,2 en 0,5 pro mille.

Aangezien de pakkans nog niet voldoende hoog is, (ook al heeft de politie al veel inspanningen gedaan) riskeer je door nu nultolerantie in te voeren dat je heel veel mensen gaat controleren (en beboeten) die slechts een licht verhoogd risico hebben op een ongeval. Terwijl je echt gevaarlijke bestuurders daardoor minder gaat kunnen ‘pakken’. In ons memorandum naar de politici hebben we trouwens wel gepleit om in eerste instantie nultolerantie in te voeren voor beginnende bestuurders en gemotoriseerde tweewielers. Omdat zij wél een sterk verhoogd risico hebben, zelfs bij alcoholpromillages tussen 0,2 en 0,5 pro mille. 

Je moet dus nu eerst de grootste risico’s uit het verkeer halen. Die nultolerantie zal er zeker op een dag komen, maar is nu op dit moment niet het wondermiddel.Intussen blijven we aandringen dat de pakkans flink verhoogt.

Tot slot: dat de discussie leeft bij zovele mensen dat alcohol en rijden echt niet samengaat is een goede zaak. Dat bewijst dat heel veel mensen zich echt bewust zijn van de risico’s en het niet langer aanvaardbaar vinden dat er dagelijks om de 2 uur in ons land iemand een ongeval met gewonden veroorzaakt worden door een bestuurder onder invloed van alcohol.

Alvast nog een fijne zomer gewenst.

Stef

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer