Waar komt Peking Duck vandaan? En ontdek mijn variant!
Nieuws

Waar komt Peking Duck vandaan? En ontdek mijn variant!

Zal ik je eens verrassen? Not. Peking Duck, ook wel bekend als Beijing Duck, vindt wel degelijk zijn oorsprong in China, in de regio Beijing, de hoofdstad van China, waar meer dan 21 miljoen mensen wonen, en waar het een ware delicatesse is. Het gerecht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de keizerlijke keukens van het oude China, waar het een traditionele delicatesse werd. Eentje waar ik ontzettend veel van hou. Het was in de jaren 90 dat mijn goede vriend Jorge het me voor het eerst liet proeven in een top restaurant in Den Haag. En als ik het nu op een kaart zie staan dan kies ik het altijd.

Peking Duck is een gerecht dat bestaat uit geroosterde eend. Het kenmerkende van Peking Duck is de krokante huid, die goudbruin van kleur is en een dunne, knapperige textuur heeft. Het gerecht wordt trouwens op een speciale zorgvuldige manier klaargemaakt, daarbij wordt de eend eerst opgeblazen om de huid los te maken van het vlees en vervolgens wordt de eend geroosterd in een speciale oven. Dit proces zorgt ervoor dat de huid krokant wordt, terwijl het vlees mals en sappig blijft. Het vlees van de eend wordt geserveerd met dunne pannenkoekjes die je in een stoommandje worden geserveer, met fijngesnipperde lente-uitjes, komkommerreepjes en hoisinsaus.

Peking Duck wordt meestal aan tafel bereid, waarbij het vlees in dunne plakjes wordt gesneden en vervolgens in de pannenkoekjes wordt gerold samen met de andere ingrediënten. Ik doe dat overigens graag zelf. Dan kan ik lekker veel hoisinsaus smeren, want die vind ik waanzinnig lekker bij het knapperige vlees en de groentjes. De saus heeft een donkerbruine kleur en een rijke, complexe smaak. Het bevat veel verschillende ingrediënten zoals gefermenteerde sojabonen, knoflook, suiker, azijn, sesamolie, chilipepers en specerijen. Hoisinsaus heeft een zoete en hartige smaak, met een vleugje umami. Het heeft ook een dikkere consistentie, vergelijkbaar met barbecuesaus.

Tegenwoordig wordt Peking Duck wereldwijd geserveerd in veel Chinese restaurants en staat het bekend als een iconisch gerecht uit de Chinese keuken. En het is dus mijn absolute favoriet!

Ik heb er zelf een makkelijke variant op bedacht die trouwens heel makkelijk te maken is, en waar ik een creatieve twist heb aan gegeven.

Spring rolls van Peking Duck
Recept

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes. Echt een fantastisch gerecht is dat, maar best ingewikkeld om te maken. Mijn hedendaagse versie is een licht hapje bomvol smaak dat eigenlijk super makkelijk klaar te maken is, maar al je gasten zal smaken … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer