Zal ik je eens verrassen? Not. Peking Duck, ook wel bekend als Beijing Duck, vindt wel degelijk zijn oorsprong in China, in de regio Beijing, de hoofdstad van China, waar meer dan 21 miljoen mensen wonen, en waar het een ware delicatesse is. Het gerecht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de keizerlijke keukens van het oude China, waar het een traditionele delicatesse werd. Eentje waar ik ontzettend veel van hou. Het was in de jaren 90 dat mijn goede vriend Jorge het me voor het eerst liet proeven in een top restaurant in Den Haag. En als ik het nu op een kaart zie staan dan kies ik het altijd.
Peking Duck is een gerecht dat bestaat uit geroosterde eend. Het kenmerkende van Peking Duck is de krokante huid, die goudbruin van kleur is en een dunne, knapperige textuur heeft. Het gerecht wordt trouwens op een speciale zorgvuldige manier klaargemaakt, daarbij wordt de eend eerst opgeblazen om de huid los te maken van het vlees en vervolgens wordt de eend geroosterd in een speciale oven. Dit proces zorgt ervoor dat de huid krokant wordt, terwijl het vlees mals en sappig blijft. Het vlees van de eend wordt geserveerd met dunne pannenkoekjes die je in een stoommandje worden geserveer, met fijngesnipperde lente-uitjes, komkommerreepjes en hoisinsaus.
Peking Duck wordt meestal aan tafel bereid, waarbij het vlees in dunne plakjes wordt gesneden en vervolgens in de pannenkoekjes wordt gerold samen met de andere ingrediënten. Ik doe dat overigens graag zelf. Dan kan ik lekker veel hoisinsaus smeren, want die vind ik waanzinnig lekker bij het knapperige vlees en de groentjes. De saus heeft een donkerbruine kleur en een rijke, complexe smaak. Het bevat veel verschillende ingrediënten zoals gefermenteerde sojabonen, knoflook, suiker, azijn, sesamolie, chilipepers en specerijen. Hoisinsaus heeft een zoete en hartige smaak, met een vleugje umami. Het heeft ook een dikkere consistentie, vergelijkbaar met barbecuesaus.
Tegenwoordig wordt Peking Duck wereldwijd geserveerd in veel Chinese restaurants en staat het bekend als een iconisch gerecht uit de Chinese keuken. En het is dus mijn absolute favoriet!
Ik heb er zelf een makkelijke variant op bedacht die trouwens heel makkelijk te maken is, en waar ik een creatieve twist heb aan gegeven.
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes. Echt een fantastisch gerecht is dat, maar best ingewikkeld om te maken.
Mijn hedendaagse versie is een licht hapje bomvol smaak dat eigenlijk super makkelijk klaar te maken is, maar al je gasten zal smaken … Lees meer
Recept
Spring rolls van Peking Duck
14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht … Lees meer
Het is vandaag British Pudding Day. En dat is niet per se wat je denkt dat het is. Bij ons is het simpel: pudding is crème. Maar in Engeland zit dat toch net iets anders … Lees meer
De sandwich, zoals we die vandaag kennen, is vernoemd naar John Montagu, de vierde graaf van Sandwich, een Engelse edelman uit de 18e eeuw. Graaf Sandwich was blijkbaar een fervent kaartspeler en hij had vaak lange speelsessies waarbij hij absoluut geen tijd wilde verspillen aan een maaltijd … Lees meer
22 oktober is Wereld Notendag. En dat vier ik graag, want ik hou ontzettend van noten. Wist je trouwens dat ze zeer gezond zijn? Ze zijn namelijk een uitstekende bron van gezonde vetten, eiwitten en voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezond hart en gewichtsbeheersing … Lees meer
Je kent de uitdrukking wel: iets kopen voor een appel en een ei. Maar welke van de twee heeft het meeste calorieën? Zo uit mijn blote hoofd zou ik het eigenlijk niet weten … Lees meer
Grappig. Zaterdag 7 oktober is blijkbaar World Frappé Day. We deden bij onze vrienden en kennissen even een kleine rondvraag, wat is dat eigenlijk: frappé … Lees meer
In de keuken is het goed om de juiste tools te gebruiken. En ik heb ook echt alles in huis om goed aan de slag te kunnen gaan. Van blenders, tot thermomixen, speciale messen en andere hebbedingetjes, je kunt het allemaal wel vinden in mijn keuken … Lees meer
Duizendjarige eieren, honderdjarige eieren, Chinese eieren, “century eggs” in het Engels: allemaal verschillende en fascinerende namen, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk dezelfde wereldberoemde eieren … Lees meer