Zal ik je eens verrassen? Not. Peking Duck, ook wel bekend als Beijing Duck, vindt wel degelijk zijn oorsprong in China, in de regio Beijing, de hoofdstad van China, waar meer dan 21 miljoen mensen wonen, en waar het een ware delicatesse is. Het gerecht heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de keizerlijke keukens van het oude China, waar het een traditionele delicatesse werd. Eentje waar ik ontzettend veel van hou. Het was in de jaren 90 dat mijn goede vriend Jorge het me voor het eerst liet proeven in een top restaurant in Den Haag. En als ik het nu op een kaart zie staan dan kies ik het altijd.
Peking Duck is een gerecht dat bestaat uit geroosterde eend. Het kenmerkende van Peking Duck is de krokante huid, die goudbruin van kleur is en een dunne, knapperige textuur heeft. Het gerecht wordt trouwens op een speciale zorgvuldige manier klaargemaakt, daarbij wordt de eend eerst opgeblazen om de huid los te maken van het vlees en vervolgens wordt de eend geroosterd in een speciale oven. Dit proces zorgt ervoor dat de huid krokant wordt, terwijl het vlees mals en sappig blijft. Het vlees van de eend wordt geserveerd met dunne pannenkoekjes die je in een stoommandje worden geserveer, met fijngesnipperde lente-uitjes, komkommerreepjes en hoisinsaus.
Peking Duck wordt meestal aan tafel bereid, waarbij het vlees in dunne plakjes wordt gesneden en vervolgens in de pannenkoekjes wordt gerold samen met de andere ingrediënten. Ik doe dat overigens graag zelf. Dan kan ik lekker veel hoisinsaus smeren, want die vind ik waanzinnig lekker bij het knapperige vlees en de groentjes. De saus heeft een donkerbruine kleur en een rijke, complexe smaak. Het bevat veel verschillende ingrediënten zoals gefermenteerde sojabonen, knoflook, suiker, azijn, sesamolie, chilipepers en specerijen. Hoisinsaus heeft een zoete en hartige smaak, met een vleugje umami. Het heeft ook een dikkere consistentie, vergelijkbaar met barbecuesaus.
Tegenwoordig wordt Peking Duck wereldwijd geserveerd in veel Chinese restaurants en staat het bekend als een iconisch gerecht uit de Chinese keuken. En het is dus mijn absolute favoriet!
Ik heb er zelf een makkelijke variant op bedacht die trouwens heel makkelijk te maken is, en waar ik een creatieve twist heb aan gegeven.
Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer
Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens … Lees meer
Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer
McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer
Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer
Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer
Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen … Lees meer
Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer