Waarom deze "Global Handwashing Day" belangrijk is
Nieuws

Waarom deze “Global Handwashing Day” belangrijk is

We zijn het misschien weer wat vergeten, omdat covid niet meer zo aanwezig is in ons dagelijkse leven. Maar een paar jaar geleden was het iets waar enorm op gehamerd werd, en er hingen zelfs in alle toiletten uitgebreide regels over hoe je je handen precies moest wassen. We deden dat dan ook uitvoerig.

Wellicht wassen we onze handen vandaag een stuk minder dan toen, en dat is ook niet zo ontzettend erg. Maar voor chefs in de keuken is vandaag een belangrijke dag: “Global Handwashing Day” doet er hen aan herinneren dat het essentieel is om in een keuken een goede handhygiëne te respecteren. Iets wat overigens ook opgaat voor hobbykoks. En wel om deze redenen:

  1. Voedselveiligheid: Het wassen van de handen is essentieel om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Onjuist gewassen handen kunnen ziekteverwekkers overdragen naar voedsel, wat dan weer kan leiden tot voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen bij gasten. Dat wil je echt niet voorhebben, geloof me.
  2. Hygiëne: Het handhaven van een goede hygiëne is cruciaal in de keuken. Handen komen immers in contact met verschillende oppervlakken en ingrediënten, en het wassen van de handen verwijdert vuil, chemicaliën en potentieel schadelijke micro-organismen.
  3. Smaak en geur: Ongewassen handen kunnen ongewenste geuren en smaken aan voedsel overbrengen, wat de kwaliteit van het gerecht enorm kan beïnvloeden. Schone handen zorgen voor een neutrale basis voor de smaken.
  4. Professionele uitstraling: Een chef die zijn handen regelmatig wast, toont professionaliteit en respect voor zijn gasten. Het is een belangrijk onderdeel van de algemene hygiënische praktijken in de keuken.
  5. Wettelijke vereisten: In veel landen en regio’s zijn er strikte voorschriften en wetten die bepalen dat werknemers in de voedingsindustrie, waaronder chef-koks, hun handen regelmatig moeten wassen tijdens het bereiden van voedsel.
  6. Veiligheid van het personeel: Het wassen van de handen beschermt niet alleen de gasten, maar ook het keukenpersoneel zelf tegen het oplopen van infecties of ziekten vanwege besmet voedsel.
  7. Vertrouwen van de gasten: Gasten vertrouwen erop dat de chef en het keukenpersoneel hun voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden. Het regelmatig wassen van de handen draagt bij aan dit vertrouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer