Wacht Europa op Amerika om over kerstmis te beslissen?

Onze premier heeft gisteren op de VRT het pad al wat geëffend. Zelf gaat hij kerst- en nieuwjaar met z’n vrouw en kinderen vieren, en z’n bubbel niet openzetten. En hij vond dat ook maar logisch, want volgens de premier is corona niet weg binnen een dikke maand, en we willen toch ook geen derde corona-golf veroorzaken drie weken na de feestdagen? Kerstmis moet een feest zijn en geen gigantische corona-verspreidings-actie. Intussen worden bijna overal vuurwerk en zelfs ook al kerstboomverbrandingen verboden. Dus je voelt dat de kans klein wordt dat de bubbels open zullen mogen met de feestdagen.

Toch zijn de definitieve regels nog niet vastgelegd. Wellicht zullen we rond Sinterklaas te horen krijgen wat er wel mag en wat niet. Zullen we een klein beetje hoop krijgen op een soort van familiebijeenkomsten, of blijft alles voor alle veiligheid op slot zoals nu het geval is, iedereen vraagt het zich af. Waar wachten de Europese regeringen eigenlijk op? Gewoon op de evolutie van de cijfers, wellicht. Want we weten vandaag nog niet wat het effect zal zijn van de heropening van de scholen.

Maar, zo suggereerde een goede kennis van me: misschien wachten ze wel op Amerika. Daar vindt de komende week namelijk Thanksgiving plaats. En ook in Amerika is er een hele polemiek aan de gang, over hoe men dat super belangrijke Amerikaanse feest vieren gaat. Bekende politici en celebrities wordt gevraagd of ze al dan niet familie gaan uitnodigen, en de meningen zijn zeer verdeeld. Sommigen zeggen, net als premier De Croo bij ons dat doet over kerstmis: we vieren in onze bubbel. Anderen zeggen: no way, we gaan familie en vrienden uitnodigen…

Wat zal het effect zijn in Amerika twee weken later? Virologen houden ook daar hun hart vast, want het virus raast als een gek door de Verenigde Staten. En Thanksgiving zou wel eens voor een explosieve situatie kunnen zorgen, of net niet… Zouden onze regeringen en virologen Thanksgiving daarom extra in de gaten houden voor ze met adviezen en regels op de proppen komen? In elk geval, ik heb al een creatieve oplossing bedacht om de familie te zien, en je kunt ze hier lezen.