Heel vaak vragen mensen die naar Barcelona op reis gaan mij: geef ons eens een goed adresje voor lekkere tapas. Er zijn er zo ontzettend veel in de stad, dus er is keuze zat. Maar ik heb er toch eens een paar voor jullie opgelijst. Van spotgoedkoop naar super exclusief. Dus, als je deze zomer net als ik naar Barcelona trekt, doe er je profijt mee: en smakelijk eten…
Beginnen doe ik met Maitea. Dat is een typische ouderwetse en zeer eenvoudige tapasbar in onze straat. Eigenlijk is het zelfs een pinxtos-bar, volgens het Baskische principe: je eet er vooral lekkernijen die op een stukje stokbrood zijn geprikt, en na de maaltijd betaal je de prijs van één tapa maal het aantal prikkertjes dat je verzamelt hebt. Spotgoedkoop en zeer lekker.
In El Nacional aan de Passeig de Gracia zitten verschillende toffe restaurants, maar als je echt voor de typische tapas wil gaan dan is La Taperia the place to be! Uitstekende tapas in een indrukwekkend decor in het hartje van de stad.
Carles Abellan, de man van Comerç 24 vroeger en van La Barra in het W Hotel vandaag heeft ook een iets laagdrempeliger tapasketen: Tapas 24. Er zijn er een paar in de stad, zelfs eentje aan Nou Camp, het voetbalstadion van FC Barcelona. Maar vergis je niet, het eten bij Tapas 24 is gewoon ontzettend af. De klassiekers worden er op topniveau bereid, soms met een kleine twist, maar wel altijd authentiek genoeg. En lekker! Zeker de patatas bravas proberen. En de croque met truffel.
Dan heb je ook nog Paco Meralgo, ook letterlijk om de hoek van onze flat. Wat een indrukwekkende plek is dat. Het is er altijd bijzonder druk en best wel rumoerig, maar de tapas zijn er van een gigantische kwaliteit. Het is er niet goedkoop maar het eten is gewoon erg lekker.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer